free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Karácsonyi vásár körkép

Borsa         Címkék: budapesti, karácsonyi, körkép, tárgy, vásár 2 hozzászólás

Körbejártuk a budapesti karácsonyi vásárokat és megállapítottuk, hogy a leghasznosabb és egyben megunhatatlan termék a kínálatból - ami garantálja a csillogó szemeket a fa alatt -, a forralt bor.

A karácsonyi vásárokat bejárva egy dolgot azonnal megállapítottunk: az idei kínálat alig tér el a tavalyitól. A legtöbb helyen gyertyákat, apró dísztárgyakat (kép1), bögréket, mécsestartókat (kép2) találtunk, na meg hasznos téli ruhadarabokat, sapkát sálat és kesztyűt. A kellemes esti séta során jól megéheztünk, nem is csoda, hiszen a belvárosi terekre masszív sült kolbász és hagymás krumpli illatfelhője telepedett. A frissensült húsokra specializálódott bódék mellett találtunk jó pár sült gesztenye és kürtőskalács árust (kép3) is, ételből nincs hiány, forralt bort pedig szinte mindenhol mérnek.

Ha éhesen indulsz útnak, készülj fel arra, hogy a finomságokért akár több ezer forintot is elkérnek a mosolygósan sütögető asszonyságok. Sült kolbászt ezer forint alatt nemigen találtunk, egy pohár forralt bor pedig 500-750 forintba kerül. A Vörösmarty téren ehhez még hozzájön az 500 forintos pohárbérlet, amit a forralt bor árusok bármelyikénél visszaválthatsz. A többi vásárban megmaradt a jól bevált műanyag poharas megoldás, ami sajnos nem igen tartja a hőt, ezért ha nem vagy elég gyors, hamar kihűlhet az italod. Nem tudtuk megállni, hogy forralt bor szempontból ne hasonlítsuk össze a budapesti vásárokat a bécsiekkel, ahol minden téren más mintájú bögrét lehet bérelni, így egy egész készletet gyűjthet össze, aki nem sajnálja rá a pénzt. Nálunk úgy tűnik erre még várni kell, de talán már nem is olyan sokat, hiszen egyre népszerűbb a pohárbérlős módszer.

Nézegess karácsonyi vásári képeket!

Bécsben szigorú feltételeknek kell megfelelniük az árusoknak, engedélyt csak olyan termékek árusítására adnak, amik jó minőségűek, megütik a városvezetők által emelt szigorú szintet. Ezzel szemben a budapesti vásárok többségében még mindig túl sok a gagyi, a legtöbb helyen ugyanis nincsenek minőségre vonatkozó szabályozások.

A Liszt Ferenc téren szinte alig találtunk olyan tárgyat, amit jó szívvel meg is vettünk volna. Bár az is lehet hogy még mindig az ősz végi lomtalanítás hatása alatt állunk, amikor nem egy gyertyatartót és karácsonyi szobrocskát dobtunk ki a feng shuira hivatkozva, valójában azonban beláttuk, hogy túl sok a porfogó a polcokon. Éppen ezért elhatároztuk, hogy mostantól kezdve csak hasznos ajándékot vásárolunk, és csak ilyesmit kérünk a családunktól is. A vásárokban azonban még mindig túlsúlyban vannak azok a tárgyak, amiket sem kapni, sem adni nem szeretnénk.

Bögre mindig kell

A Liszt Ferenc téren a bioszappanok, színes bögrék (kép4) és festett mécsestartók mellett számos, a legnagyobb jóindulattal is csak giccsnek nevezhető ajándéktárgyat találtunk: visszapillantó tükörre akasztható plüss dobókockát (kép5), hihetetlenül ronda csomagolópapírokat, angyalkákat (kép6), füstölőillatba burkolózott keleties jellegű szobrocskákat. A standok ráadásul egy idő után elkezdenek ismétlődni, ugyanazt a mécsestartót tíz bódéval odébb is megtaláltuk, ugyanazon az áron. Azért akadt egy két ötletes apróság is, mint például a 100%-ig természetbarát fűszobrok (kép7), amelyekkel legutóbb Svájcban találkoztunk.

A Vörösmarty téren ennél lényegesen nagyobb a választék, csikóbőrkulacs, mente (kép8), mázas kancsó (kép9), szinte az összes hungarikum kapható. Láthatóan ez inkább a külföldieknek szól, csakúgy mint a méregdrága frissensültek, és a néptánc előadás. Bögréből (kép10), gyertyából (kép11), mécsestartóból itt sincs hiány, szinte minden kézzel festett, egyedinek tűnő darab. A Vörösmarti téri vásár színvonala megütné a bécsi mércét is, láthatóan itt csak kézműveseket engedek árulni, plüss nincs, de giccs azért van. A tér amúgy gyönyörű, hatalmas karácsonyfa, díszkivilágítás, igazi karácsonyi hangulat várja a járókelőket és a Budapestre látogató turistákat.

Turistáknak való

A belvárosba vezető úton keresztülsétáltunk a Deák téren is, ahol hagyományosan inkább kötött pulcsik és cédék vásárolhatók, mint kézművestermékek. Itt azonban éppen a bódékat építették még, úgy látszik a tér idén valami miatt elkésett a nyitással, pedig advent első vasárnapja minden évben kiszámíthatóan beköszönt, senkit sem érhetett váratlanul a karácsonyi készülődés hivatalos startlövése. Nem szomorkodtunk a hiányosság miatt, a Vörösmarty tér és a Jókai utca után ez a vásár sokkal inkább hasonlít a Nyugati téren felállított piacos hangulathoz, ahol a galaxis minden mocska és szemete megtalálható, a standokon kínált ételekből pedig akkor sem ennénk, ha fizetnének érte.

Inhalálni is lehet

Budapesten a karácsonyi vásárok is igazi, west-balkáni hangulatúak. Van, ahol Nyugat Európában érezzük magunkat, máshol igazi vadkeleti kínálat csalogatja a kispénzű kuncsaftokat. Amiben minden meglátogatott vásár egyezik, az a sok felesleges portéka, amiket drága pénzért esetleg megveszel a szeretteidnek, pár hónap múltán azonban ezek az ajándékok szinte varázsütésre változnak értéktelen kacatokká, amiket őrizgetsz még egy ideig, aztán a tavaszi nagytakarításkor, vagy lomtalanításnál hirtelen elhatározással kihajítod őket hozzánk hasonlóan a szemétre.

Javasoljuk, hogy idén próbálj meg tudatosabban válogatni, és állj ellen a gyertyatartók és festett kerámiatálak csábításának. A pénzed megmarad, a barátaid pedig lehet, hogy jobban örülnének egy veled töltött kellemes délutánnak egy kávézóban, mint a sok felesleges kacatnak, amiket az ilyen vásárokban összevásárolhatsz. Talán mindezen bölcselkedések után nem lep meg senkit, ha kihirdetjük rovatunk kedvenc karácsonyi vásárban kapható termékét, ami nem más, mint a forralt bor. Egészségetekre!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés