free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Madárinfluenza és egy kis szezonális influenza

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

A madárinfluenzáról időnként megszületik a médiában egy-egy pánikkeltő anyag, aztán csend. A Borsa kíváncsi lett, hogy mi a helyzet a nemrég még minden nap szalagcímeket megtöltő H5N1 vírussal.

A legtöbb információt azokkal a betegségekkel kapcsolatban halljuk, amiket egészséges életmóddal el lehet kerülni, vagy legalábbis csökkenteni lehet az esélyt arra, hogy rajtunk is kiütközzön. A járvány-szerű megbetegedésekről kevesebb szó esik, ezért a következőkben a madárinflenzáról és a szezonális influenzáról, valamint a kettő találkozásáról lesz szó.

Eltűnt a címlapokról

A tömegeket elpusztító járványok a világháborúkhoz hasonlóan soha meg nem élt, ám sokszor elképzelt emlékként élnek a mai fiatalok tudatában. Ki ne olvasott volna tragikus hangvételű regényeket, például Remarquetól vagy Marqueztől ezekben a témákban? A katasztrófák idején játszódó történetek súlyos hangulatát legfeljebb a főszereplő túlélése enyhíti, de az tuti, hogy legalábbis a legjobb barátai, a családtagjai vagy a szerelme otthagyja a fogát a vérzivataros időkben. Hogy ezek az események valóban így zajlottak, arra nagyszüleink a tanuk. A huszonegyedik századi Európában - a mindennapos személyes tragédiák és a világ más pontjain dúló háborúk ellenére - nehéz bőrünkre képzelni a tömegeket sújtó katasztrófákat. Elvégre az emberi jogok mégiscsak egyre jobban teret nyernek, az előnyökkel és veszélyekkel is járó globalizáció pedig inkább az egységet, mint az egymással szemben állást vetíti elő. Az orvostudomány a múlt gyógyítási lehetőségeihez képest meglehetősen fejlettnek tűnik. Persze nem mindenhol, és a globalizációnak máris egy veszélye is felmerül - ma már akár egy nap alatt is végigszáguldhat a földön egy pusztító vírus. Persze csak: akár! Az is a globalizáció jelenségéhez tartozik, hogy létrejöttek az egész világ népességét figyelembe vevő szervezetek, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és hogy egy egész világot behálózó vállalat kutya kötelességének érzi törődni a fejlődő országok nyomorával, vagy legalábbis úgy tenni, mintha törődne velük.

A lakosságnak is van dolga

Egészségügyi újságíróként azt tapasztaltam, hogy a betegségekben kompetens nagyobb gyógyszercégek rendszeresen juttatnak - például a WHO-n keresztül - korszerű készítményeket a rászorulóknak, persze nyilván nem eleget. A madárinfluenza történetének lehetséges folytatása után kutakodva találtam az egész világért felelősséget vállaló hozzáállást, ugyanakkor az is igaz, hogy a legújabbkori influenzajárvány kitörése elleni felkészülés legtöbb szegmense - a gyakorlat szerint - országos feladat. Országon belül a kormány, az egészségügyi ágazat, a nagyvállalatok és a lakosság dolga, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

Egy kicsit előre szaladtam: a kérdés az, hogy milyen lépéseket, miért és mi ellen kéne megtenni. Azt mondják, hogy a H5N1 emberre nézve szerencsétlen mutálódása reális veszély, tehát igenis foglalkozni kell vele. Az elmúlt években az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Europian Center for Desaese Prevention and Control (ECDC) kiemelten intenzív felkészülésbe kezdett egy esetleges világméretű influenza járvány ellen. Ludwig Endre infektológus professzor és dr. Bujdosó László megyei tisztifőorvos avattak be a részletekbe. A WHO irányelveit követve Európa legtöbb országa - a magyar is - cselekvési tervet dolgozott ki, megkezdték a vírusok elleni gyógyszerek felhalmozását. A legtöbb államban publikus a készletet képező gyógyszermennyiség, nálunk nem az.

Veszélyes közelség

Madárinfluenza és egy kis szezonális influenza

Az emberre is veszélyes H5N1 az AVIAN nevű, emlősökben is fellelhető madár vírus mtációja. Az ilyen mutálódások úgy jönnek létre, hogy az adott kórokozónak megváltozik a genetikája, vagyis a felszíni molekulái. Ha a H5N1 tovább mutálódik, emberről emberre terjedő tulajdonságot is kifejleszthet. Akkor pedig - mivel a még nem létező vírus ellen nincs oltás – világméretű influenza járvány törhet ki. A H5N1 egyébként ritkán fertőzi meg az embert, eddig kizárólag madarakkal szoros fizikai kapcsolatban élő betegeket regisztráltak. Ez ellen már létezik vakcina. (pre pandémiás oltás) A H5N1 vírussal fiatalabb emberek fertőződtek meg. (a halálozási arány eddig 50-60 %-os bár ezt az adatot az is befolyásolhatja, hogy jórészt szegény, nem megfelelő egészségügyi ellátásban részesülő emberek betegedtek meg.) Az idősebb emberek - akiknek szervezete már találkozott influenza vírussal és legyőzte azt - nem kapták el a betegséget, tehát a madárinfluenza ellen bizonyos fokú védettséget ad a jól ismert influenza vírus elleni immunitás. Ez a másik, világban cirkuláló veszélyes vírus az emberről emberre terjedő influenza vírus, az amelyik ellen a minden évben újra korszerüsített oltást bárki kérheti a háziorvosától. A madárinfluenza és a szezonális influenza kombinálódásának következménye lenne az emberről emberre terjedő új influenza vírus - mondta Ludwig prof. Minél intenzívebb az influenza cirkulációja, annál nagyobb az esély, hogy kialakul az un. pandémiás vírus.

[PAGEBREAK]

A járvány elleni felkészülés egyik legfontosabb eleme tehát az influenza elleni oltás. A human influenza elleni immunitás, kiegészítve a H5N1 ellen kifejlesztett pre pandémiás oltással keresztvédettséget adhat. A pre pandémiás oltás szerepe ma még nem egyértelmű, az azonban biztos, hogy a járvány kitörésének első hónapjában - mikor még nem készült el ellene a vakcina - az antivirális szereket és a pre pandémiás oltást alkalmaznák - mondta Bujdosó László. Klinikai kutatásokkal azt is igazolták, hogy két dózisban adagolt H5N1 elleni védőoltás keresztvédettséget biztosít más influenza vírus törzsekkel szemben. Visszatérve a szezonális influenzára, Magyarországon a kormány minden évben 1,3 millió adag ingyenes vakcinát bocsájt a lakosság rendelkezésére, aránylag kielégítőnek mondható a magyar lakosság "átoltottsága". (A WHO ajánlánlása szerint a lakosság min. 20-25 %-át optomális oltani - nyilván azokat, akik veszélyeztetettebbek: gyerekek, idős emberek, krónikus betegségben szenvedők, stb.) A legutóbbi súlyos influenza járvány 1971-ben volt - emlékezett a túlórákra Ludwig professzor.

Oltást mindenkinek!

A vírusok elleni készítményeket antivirális szereknek hívják, és aránylag hatékonyan alkalmazzák őket a madár vírussal fertőződött embereken. Az új vírus által már megfertőzött embereknek is ezeket adnák - ezért kell az országoknak készletezniük belőlük. Több hatóanyag is létezik. (oseltamibir, zanamivir, amantadin) A készletek képzésekor a nemzetközi szervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy több féle antivirális szer beszerzése indokolt, mert az egyes készítmények kapcsán ellenjavallatok illetve rezisztencia lehetségesek. A vírus az egyik szer ellen akár immunissá teheti magát, ilyenkor nem árt ha kéznél van a másik. (Az Infectious Disease Society of America a lakosság 50 %-ára történő antivirális készletezést javasol.)

Az oltás kifejlesztése előreláthatólag az emberről emberre terjedő kórokozó kialakulása után három-négy hónappal lehetséges - bocsátkozott jóslatokba Bújdosó László. Az oltóanyag gyártása csak akkor kezdődhet meg, mikor az új vírust már izolálták. Kicsit jobb lenne a helyzetünk, ha nem pont Magyarországon alakulna ki elsőként. Állítólag inkább Ázsiában valószínű. Jó esetben három-hat hónap is eltelhet, (rossz esetben 24 óra) míg a kórokozó a másik földrészről a régióba ideérkezik, ebben az esetben lehet hogy akkorra már meg is lenne az oltás.

A járvány katasztrófa állapotnak minősül

Van nekünk Nemzeti Pandémiás Tervünk

Az ÁNTSZ-nek az a dolga, hogy - pánikkeltés ide vagy oda - a lehető legrészletesebben felvázolja az esetleges járvány lefolyását, hogy megfelelően fel tudjunk rá készülni. Bújdosó László ennek megfelelően a következőket mondta: A járvány katasztrófa állapotnak minősül. Az ÁNTSZ meglátása szerint több, talán három hullámban érkezne a Magyarországra. Minden hullám körülbelül 1 millió megbetegedést okozhat, 10-12 hét lehet, mire "átmegy" az országon. Lefolyásának csúcsán előzetes számítások szerint a lakosság 40-50% lenne beteg. A WHO irányítását figyelembe véve a magyarországi Pandémiás Bizottság már rég kidolgozta a Nemzeti Pandémiás tervet, mely 2005 óta kormányzati jóváhagyást élvez. A járvány kitörésének esetén Bujdosó László elmondása szerint a következő események történnének:- Pandémia riadó (influenza riadó)- A kórokozó törzs izolálása (a WHO által)- Oltó vírus elkészítése- A vakcina gyorsított törzskönyveztetéseAz első vakcina megjelenésekor lépcsőzetes immunizációs stratégia lépne életbe Magyarországon. Először az ország tervében kiemelt populációt oltanák be, (pl. különösen veszélyeztetett, vagy a járvány idején is fontos közmunkát végző emberek) ezután a többieket is. Magyarországon egyedül a világon vadvírusból is képesek oltóanyagot készíteni a szakemberek, úgyhogy az izoláció és az oltás feltalálása közötti időszakot egyharmadára csökkenthetjük. Az oltás után 10-14 nap telik el, míg az immunitás kialakul.

Egy ilyen járvány esetén nem csak a félelem vagy a betegségtől való szenvedés árnyákolná be az életünket. A védekezés egyéb eszközei már önmagukban lecsökkentik a kellemesen eltöltött órák számát. Az még hagyján, hogy maszkot kéne viselni - a tisztifőorvos szerint jó ha már most beszerezzük - de ezen kívül nem utazhatnánk, nem járhatnánk társaságba, a tömegrendezvényeket pedig egyenesen betiltanák. Az influenza oltás beadatása mellett tehát ilyen felelősségeink lehetnek még. A kormányét már kitárgyaltuk, maradtak a vállalatok. Csak annyi, hogy egy okos emberekből álló vállalat-vezetés maga is készletez a gyógyszerekből és a pre pandémiás oltásból, és a valamennyi hazai cég által kidolgozott általános folytonossági tervet egy kicsit átszerkeszti, hogy saját pandémiás terve is legyen. A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv az Interneten is hozzáférhető.

Radnai AnnaKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés