free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Környezetbarát karácsonyt mindenkinek! II. rész

Borsa         Címkék: fogyasztás, karácsony, környezetbarát, nyitottság, tudatos 0 hozzászólás

Sosem volt még olyan egyszerű környezettudatos karácsonyt szervezni, mint idén. És most nem azzal viccelődünk, hogy az embereknek nincs pénzük ajándékokra.

Előretört Magyarországon is az öko-kultúra, a fiatal divat és formatervezők kollekciói, a bioboltok kínálata és a számtalan alternatív karácsonyfa-megoldás arra csábít bennünket, legyen zöld az idei ünnep. Persze a legtöbbet azzal tehetjük, ha egyáltalán nem vásárolunk ajándékokat. Meglepő, de ez sem feltétlenül rossz döntés.


Külföldön sok helyen divatos dolog karácsony táján közösségi rendezvényeket tartani. Az emberek nem húzódnak vissza otthonaikba, nem csak a szűk családot engedik az ünnepi asztalhoz, hanem barátokkal, rokonokkal, szélesebb társasággal buliznak ilyenkor. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) szociológus-közgazdász munkatársa, Gulyás Emese azonban érdeklődésünkre felhívta a figyelmet arra is, hogy a Karácsony tomboló fogyasztási ünnepként való megélése nem csupán ország-, vagy nemzetfüggő jelenség.


Tomboló fogyasztási ünnep


Inkább a kisebb csoportok és közösségek normái, hozzáállása dönti el, hogy milyen karácsonyt tartanak, nincsenek kötelező ünnepi szabályok. Míg tíz-húsz éve legfeljebb a hazánkban élő külföldieknél láthattunk a magyar ünnepi szokások helyett más példákat, ma már itthon is többféleképpen ünnepelnek az emberek. Azokban a társaságokban, ahol év közben is odafigyelnek a fogyasztási szokásokra, ahol nem nézik jó szemmel a szemetelő, feleslegesen mindenféle kacatot felhalmozó életformát, karácsonykor is ökoszemlélet uralkodik. A TVE három évvel ezelőtt terjedelmes írásban gyűjtötte össze, milyen alternatív ötletekkel tehetjük az ünnepet emlékezetessé, miközben kevesebbet szemetelünk és odafigyelünk arra is, ne ön- és környezettudatlan fogyasztógépként éljük meg a család és a szeretet ünnepét.


Alternatív ötletek


"Egyik karácsonyra könyvtári könyvekkel leptem meg a családom tagjait. Egyébként nagyon sok könyvünk van, nem akartam ezek számát szaporítani, de tudtam, hogy a "meglepetés" könyvek nincsenek meg, és a megajándékozottak szívesen elolvasnák" - nyilatkozta az egyesületnek az egyik megkérdezett. "Amikor kisgyereknek választok ajándékot, kerülöm a plüssállatkákat - írja egy másik tudatos vásárló. Inkább olyan játékokat keresek, amelyek fejlesztik a kicsik ügyességét, készségeit, logikáját." Milyen igaz: míg egy plüssmaci aranyos és kedves dísz a lakásban, a tizedik inkább kosz és porfogóként működik, mint játékként.


"A vasi asszonyok karácsonykor csirkét visznek egymásnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki csirkét kap ajándékba. Az igazi ajándék és öröm az, hogy a csirkét - a hagyomány szerint - közösen főzik meg. Eközben jókat beszélgetnek, és kellemesen töltik együtt az időt" - derül fény egy kedves népszokásra a weboldalon. Mindez bizonyítja, hogy a magyar ember megfelelően találékony, ha közösségi programokról, vagy környezetkímélő ötletekről van szó, és szerencsére ma már az üzletekben is megtaláljuk az öko-fogyasztás alapanyagait.


Inkább a papírzacskósat


Az utóbbi években végzett felmérések szerint, a magyar fogyasztók nyitottak a környezettudatos árucikkek vásárlására és számos helyen bioélelmiszerek is megjelentek a kínálatban. Egy hagyományos karácsonyi vacsihoz szükséges alapanyagok bio változatban is megvehetők, az ünnepi menüre pedig szinte mindenki tudatosan jókora bevásárlólistát összeállítva készül. Javasoljuk, hogy idén figyelj oda arra is, hogy a liszt, cukor, és egyéb hozzávalók honnan származnak, milyen eljárással készültek, késztermékekből pedig válassz olyanokat, melyek nem tartalmaznak tartósítószereket.


Ügyesek vagyunk


Sok családban persze kinézik azokat, akik újítani akarnak, a karácsonyi hagyományokhoz mindenki erősen ragaszkodik. Jól jöhet érvekből álló fegyvertárunkba, ha emlékeztetjük őket arra: a falusi ősök sokkal tudatosabban fogyasztottak, mint mi, nagyvárosi dzsungellakók. Vidéken sok helyen a mai napig fontos, hogy minden terményt és javat hasznosítsanak, a biohulladékot pedig rendszerint visszaforgatják a családi minigazdaságok rendszerébe állattápként, vagy más módon. Igazi ökoélet folyik vidéken sok helyen ma is, mégha a divatos "green" trendről a helyiek mit sem tudnak. A szociológus szerint ebből a szempontból jól áll Magyarország: a fejlettebb nyugati országokban ugyanis az emberek most kezdik újra megtanulni, hogyan kell a természettel együtt élni, itthon pedig helyenként még mindig velünk élő valóság a biogazdálkodás.


Természetesen Karácsony

Érzékeny terület az ajándékozási szokások reformja is. Javaslatunk, hogy ha csak teheted, drága és - valljuk be - gyakran felesleges cuccok helyett válassz természetes anyagokból készült ajándékokat, vagy ne ajándékozz tárgyakat egyáltalán. Tudjuk, eretnekség ilyesmit kérni karácsony idején, mégis: az ajándékkal élményt is adunk, vegyük komolyan ezt az állítást. Egy közös színház, vagy mozi, egy családi kirándulás, vagy síelés ugyanolyan ajándéknak számít, mint a sok környezetszennyező kütyü és divatcucc, sőt: sokkal nagyobb élményt jelenthet egy közösségi program, mint a személyes tárgyak birtokbavétele. Budapesten a Hajós utcában több olyan divatbutikot is találsz, ahol a fiatal magyar tervezők cuccait veheted meg. Ők általában odafigyelnek arra is, hogy természetes anyagokat használjanak, és az is biztos, hogy új ruhád viselésekor nem kell amiatt lelkifurdalással küzdened, hogy maláj kisgyerekek ingyenmunkája kellett a te örömödhöz.

[PAGEBREAK]


Ha mindenképpen ajándéktárgyakban gondolkozunk, adhatunk kézműves tárgyakat, vagy ipar- és képzőművészek tervezte egyedi darabokat is. Nyilván nem milliós festményekre gondolunk, hanem olyan apróságokra, amiket a WAMP művészpiacon, vagy Advent idején a Vörösmarty téri vásárban vehetsz meg. Itt a többi karácsonyi piaccal ellentétben csak eredeti kézművestermékeket árulnak, melyek ráadásul itthon készülnek, így a szállítási költségek sem terhelik pénztárcádat (helyettük van persze ünnepi felár) és a környezetet sem szennyezi az import fuvarozás.


Csomagolópapír megszokás


Többszáz tonna karácsonyi csomagolóanyag kerül szentestétől vízkeresztig országszerte a kukákba. Drága dologról van szó: egy ív papír, egy tekercs díszkötöző sokba kerül, és szerepe mindössze annyi, hogy pár percre elrejtse az ajándékot a kíváncsi tekintetek elől. Ezt is érdmes elhagyni, csak szokás kérdése, hogyan oldod meg, hogy karácsony este tikokzatos maradjon az ajándék. Nálunk például sosem volt divat a csomagolás. Helyette nagy fehér lepedő borította a fa alatti területet, ami alatt izgalmasan domborodtak az ajándékdobozok. Persze csak a karácsonyi énekek végén nyithattuk ki a csomagokat, addig pedig majd megvesztünk a kíváncsiságtól: vajon mit rejthet a hófehér lepel?


Újrahasznosítási ötletek: parti ruci és ugrálóvár


A fenyőválasztáskor is lehetünk környezettudatosak, hiszen cserepes, vagy műfenyő is kerülhet a nappaliba. Ezekből ma már mindenfélét árulnak, a műfenyő sem kötelezően otromba és olajfesték színű. Az élő karácsonyfára azonban figyelni kell, nem bánhatunk úgy vele, mint egy vágott fával. Kevesebb dísz és több gondozás kell neki, cserébe viszont nem hullik a levele, és az ünnepek végén jó eséllyel túléli a kertben, vagy visszaválthatjuk ott, ahol vásároltuk őket. Kis fantáziával gerillakertész is lehetsz, a cserepes fát elültetheted a városban valahol, ahol úgy látod jó helye lesz, és senki sem háborgatja.


Gulyás Emese vallja, hogy a környezettudatos gondolkodás nem pénztárca, és országhatár, hanem kultúrafüggő. Ennek a gyökerei itthon is megvannak, csak emlékeztetni kell magunkat arra, nem is olyan nagy dolog visszaváltani az üres üvegeket, saját bevásárlószatyrot vinni a boltba, a megszáradt kenyeret pedig elvinni a vidéki rokonokhoz. Kis odafigyeléssel az idei karácsony épp olyan hangulatos lehet, mint a korábbi években megszokottak, ráadásul - ha ügyesek vagyunk -, még olcsóbban is kijövünk, mintha a plázák kínálatából vásárolnánk erőn felül, áruhitelből.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés