free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Helyzetjelentés Karácsony előtt I.

        Címkék: Nincs címke megadva 0 hozzászólás

Felkerekedtünk, hogy felmérjük milyen árukészlettel várják a Váci utca és az óriáspláza boltjai a vásárlókat. Nos, a körülmények abszolút elviselhetőek, és még bőven lehet jó cuccokat találni.

Egy csupaszürke hétköznap délelőttön vettünk egy nagy levegőt és nekiindultunk, hogy felmérjük, vajon milyen állapotok és milyen árukészletek várják az ajándékok illetve ünnepi öltözék után kajtatókat így, Karácsony előtt másfél héttel a Váci utcában és környékén, valamint a főváros legnagyobb bevásárlóközpontjában. Nem volt részünk túlzottan intenzív élményekben, de ez nem feltétlenül baj...

Fehérneműk, köntösök, hálóruhák

Talán az időpontválasztásnak és/vagy a kifejezetten ocsmány időjárásnak tudható be, hogy amikor tíz óra tájban megérkeztünk a belvárosba, bizony messze nem volt érzékelhető semmiféle ünnepek előtt elvárható tömeg, sőt, az utcán mászkálók jelentős része is inkább turistának tűnt. A nézelődést a Vörösmarty térről indulva kezdtük. A karácsonyi vásár még mindig szép - bár nappal kicsit prózaibb arcát mutatja, mint sötétedés után -, ám ide inkább a hangulat meg a tejfölös-hagymás kenyérlángos miatt érdemes jönni, vagy legfeljebb igényes kivitelű, ám inkább alibiajándéknak alkalmas etnós-kézműves cuccok beszerzése végett.

A fabódék közül a megfelelő ponton kikeveredve aztán ott találtuk magunkat a nemrégiben átadott, legújabb városképromboló üvegmonstrum előtt, melyben három nagy ruhabolt is helyet kapott. Elsőként a H&M-be tértünk be. A kétszintes üzletnek legalább a kétharmadát jelenleg az ünnepi jellegű holmik foglalják el. A ruhákat leginkább a "csillámporos dögunalom" jelzős szerkezettel jellemezhetjük és ennyi elég is róluk. Viszont a szokottnál erősebb a felhozatalt találtunk itt fehérneműből illetve hálóruhából, legjobban a virágmintás miniköntösök nyerték el tetszésünket. Az üzletben ezenkívül említésre érdemes készlet várakozik egyszezonos bizsukból, valamint különféle sapka-sál-kesztyű kombókból is. Ráadásul végre elkezdtek beszivárogni hozzánk is a cég piperetermékei, melyekből ugyan még nem olyan bő a választék, mint mondjuk Bécsben, de már érezhetően alakulgat.

A szomszédos Pull&Bear üzletben szinte nyomát sem találtuk annak, hogy Karácsony közelegne. Itt leginkább azok a tinédzserek találhatják meg számításukat, akik nem szándékoznak különösebben kiöltözni az ünnepekre, viszont ezt legalább valamelyest stílusosan szeretnék megtenni. Az alaposság kedvéért, prekoncepcióinkat félretéve bemerészkedtünk a New Yorkerbe is, ami sajnos ezúttal sem győzött meg minket arról, hogy náluk akarjunk bármit is vásárolni, magunknak vagy másnak. Az árukészlet nagy része vagy csak szimplán hervasztó vagy igazán giccsdiszkós jellegű. A leginkább büntetőnek a kiegészítős szekciót találtuk.

Ravatali hangulat és parfüm

A Váci utcán haladva aztán a Zara kirakataival találtuk magunkat szembe, melyekbe - beleértve a gyerekruhákat bemutató üvegkalickát is - így, az ünnepek kapcsán kategorikusan ravatalozói hangulatú jelenetek kerültek, szigorú fekete ruhákba öltöztetett alakokkal. Amit kint láttunk, az megfelelt nagyjából annak, amit odabenn, az üzletben is találtunk. Jelenleg náluk a fekete az uralkodó szín, így aki azt szereti, az innen klasszul - bár elég drágán - fel tud öltözni az ünnepekre.

A Douglas parfüméria alaposan felkészült a Karácsonyra jobb ötlet híján illatszert vásárolni szándékozók esetleges dömpingjére. Hegyekben álltak ugyanis az akciós, parfümöt és mellette még valamit - például dezodort, tusfürdőt, testápolót - tartalmazó szettek, főleg nagy márkák - Versace, Yves Saint Laurent, Bulgari, Dolce&Gabbana - évekkel ezelőtti, ma már igazából lejártnak nevezhető illataiból. Emellett igen bő a választék fura színű és állagú, látványosan csomagolt tisztálkodószerekből is.

A parfümériával átellenben található kis H&M-be is betértünk és konstatáltuk, hogy mivel már rég elmúltunk tizenhat évesek, ez teljesen felesleges volt, ebben az üzletben ugyanis mostanra végképp átvette az uralmat az emo stílus, gyakorlatilag jelenleg szinte semmi olyasmit nem lehet itt kapni, ami ezen kívül esne.

Sikkes retró és francia dizájn

Kissé csüggedtek voltunk már, mire megérkeztünk Mangoba, ahol viszont egészen biztató árukészletet találtunk: sikkesen retrós, nagyon nőies ruhákat és kifejezetten remek táskafelhozatalt. Ha csak az imént végiglátogatott üzletek közül választhatnánk, akkor bizonyos, hogy innen öltöznénk fel az ünnepekre.

Belvárosi körutunk végén betértünk még a Pylones francia dizájnboltba. Az itt kapható, imádnivalóan eltalált, ironikusan édibédi mintákkal és formavilággal rendelkező használati- és dísztárgyak közül szinte akármelyiket magabiztosan és jó érzéssel odatennénk nőnemű - illetve az ilyen stílusra nyitott férfi - családtagjaink és barátaink karácsonyfája alá. Az itt kapható cuccok egyedüli hátránya, hogy meglehetősen sokba kerülnek.

Ekkorra már nagyon elegünk lett a szemerkélő esőből, így inkább átmentünk a Keleti szomszédságában lévő óriásplázába. Itt valamivel nagyobb volt már a nyüzsgés, azonban ünnep előtti parának nyoma sem látszott, sem a vásárlókon, sem az eladókon, sem a boltokon, sőt az ilyen fogyasztói szentélyekben megszokottakhoz képest még az épület dekorációja is valahogy visszafogottabbnak tűnt. A rend kedvéért végiglátogattuk a Váci utcában már szemrevételezett, ám itt is jelenlévő üzleteket, azonban árukészlet szempontjából túl nagy különbségeket nem fedeztünk fel, leszámítva, hogy az itteni H&M-ben sokkal gyengébb a kiegészítős felhozatal, pipere pedig egyáltalán nincs.

Flitteres testvérek

Betértünk azokba a boltokba is, melyek miatt elvileg érdemes kibumlizni idáig, mivelhogy máshol még nem találhatók meg. A Bershkában úgy vettük észre, hogy nagyjából fele-fele arányban állnak most az utcai illetve az alkalmibb ruhák. Utóbbiak közül a legtöbb mondjuk flitteres, de ettől mégsem ízléstelen. Stílusban leginkább a magára igényesebb tinédzser és egyetemista korosztálynak felelhetnek meg az itteni cuccok.

A felnőtt nőket viszont már a szemben található Stradivariusba irányítanánk. A flitteres vonal itt is megjelenik, illetve a Breshkában már látott ruhaanyagok is visszaköszöngetnek - ami nem meglepő testvérmárkákról lévén szó -, azonban a ruhák karakterét nézve van különbség, hiszen az itt kapható holmik sokkal nőcisebbek és helyenként frivolabbak is. Ha ki kellene választanunk a nap folyamán meglátogatott ruhaboltok közül azt, ahonnan a magunk részéről szívesen kapnánk Karácsonyra nagyobb összegű vásárlási utalványt, akkor mindenképp ez az üzlet lenne az.

A fehérneműboltok közül az Oyshoban találtuk a legígéretesebb darabokat. Bár másnak fehérneműt vásárolni kockázatos próbálkozás, ugyanakkor például az itt kapható pizsamákkal vagy otthonkákkal ajándékozáskor sem nyúlhatunk nagyon mellé.

Összességében véve elmondhatjuk, hogy december közepéhez képest egyelőre nagyon is elviselhető, konszolidált körülmények között intézhetjük a karácsonyi pénzköltést. Aki megteheti, mindenképp időzítse bevásárlókörútját hétköznap délelőttre.

Megyeri NikolettKapcsolódó cikkek

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés