free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Édes falatok kétbalkezeseknek

Borsa         Címkék: édesség, í-zi, kezdőknek, könnyű, recept 0 hozzászólás

Nem hagyjuk cserben azokat, akik ismereteik hiányának okán úgy érzik, semmilyen karácsonyi finomságot sem tudnának elkészíteni. Íme két nassolnivaló kezdő konyhatündéreknek és kicsiknek.

Az általános karácsonyi sütés-főzés tébolyban nem szeretnénk megfeledkezni azokról sem, akik még életükben nem raktak arrébb egy lábost sem. Nem azért, mert bénák, hanem mert még nem volt szükségük arra, hogy a mirelit pizzán kívül bármit elkészítsenek, vagy azért mert egészen eddig egyáltalán nem érdekelte őket a konyhai aktivitás. Azért mégis van, hogy feléled az emberben a vágy milyen jó lenne így az ünnepek táján csinos fémdobozból sajátkezűleg készített finomságokkal kínálni azt, aki felugrik egy pohár borra. De mi a fenével ugye, ha még a konyha felszereltsége sem alkalmas a zacskóslevesnél bonyolultabb ételek elkészítésére.

Szeretnénk leszögezni, hogy semmi sem reménytelen, ismerünk olyan, ma már kétgyermekes konyhatündér anyukát, aki egyetemista korában kizárólag egy vízforralóval és egy rántottás serpenyővel rendelkezett, valamint életében nem főzött még semmi - sőt a mamája konyhaművészete is a nulla felé tartott -, aki élete első, sajátkészítésű zserbójával lepte meg karácsonyra a barátait. Bizony, bújta a szakácskönyveket, beszerzett edényeket, gyúródeszkát, miegymást és olyan zserbót rittyentett, hogy csak na.

Mi nem szeretnénk senkit, aki nem akar, sütés-főzésre kényszeríteni, ezért kitaláltuk, hogy milyen nagyon egyszerű nassolni valókat készíthet az, aki most áll neki először a konyhatündérkedésnek. Ezek sokáig eltarthatóak és nincs szükség hozzájuk semmilyen gyakorlatra, vagy extra hozzávalóra. Tényleg egy gyerek is el tudja készíteni őket.

Csokoládés gyümölcsök

Fogunk egy nagyobb fazekat és vizet kezdünk forralni benne. A tetejére fedő helyett, egy kislábost, vagy fém keverőedényt ültetünk és beletördelünk két tábla legalább 60%-os csokoládét. (Érdemes körülnézni az üzletekben, mert 60-70%-os csokit már nem csak a legexkluzívabb cégek forgalmaznak, 300 Ft körüli áron remek magyar is kapható. ) Amíg lassan felolvad, egy kicsit kevergetjük, majd, amikor már teljesen egységesen folyik, aszalt gyümölcsöket (szilva, barack, ananász) mártogatunk bele oly módon, hogy minden darabot fogpiszkálóra tűzünk, megmártjuk, majd egy hűvös (esetleg hűtőben lehűtött) fémtálcára vagy tepsire sorakoztatjuk őket. Ha megdermedtek mehetnek a dobozba és várhatják a vendégeket, akik nagyon gyorsan eltüntetik majd az összeset.

Aki variálna, az a szilvákat mártogatás előtt megtöltheti a maghelyre ültetett féldióval, mandulával. Kicsit pepecselősebb, de ugyanígy ki lehet mártani friss féldiókat is, a csokis dió is nagyon finom.

Habcsók

Borsamunkatársnak mindig a Hókirálynő meséje, valamint Petőfi szavai jutnak eszébe a habcsók láttán: "Csodállak, ámde nem szeretlek". Viszont az tagadhatatlan, hogy a karácsonyáfán nagyon szépen mutatnak, csillognak és annak, aki szereti pompás és könnyű édesség is. Nem egy nagy ügy elkészíteni.

Gőz fölött (lábos forrásban lévő víz tetejére állított keverőedényben) négy tojás szobahőmérsékletű fehérjét kezdjük felverni elektromos habverővel. Adunk hozzá egy evőkanál citromlevet és amikor már kezd összeállni további folyamatos habverés mellett hozzáteszünk 35 deka porcukrot és addig verjük tovább, amíg tömör, szaggatható nem lesz a hab. Ekkor sütőpapírral bélelt tepsire tesszük vagy evőkanállal adagolva, vagy habzsákkal (lecsípett csücskű nejlonzacskóval) formákat kanyarítva. Ezen a ponton megszórhatjuk finoman kristálycukorral, ettől szépen csillog majd, vagy cukorgyönggyel, esetleg durvára vágott mandulával. 130 fokos sütőben szárítjuk úgy fél-háromnegyedórát és most jön a lényeg: a sütő lekapcsolása után sem vesszük ki, csak akkor, amikor már telesen lehűlt. Így biztos, hogy ropogós és tartós lesz. Lehet virítani.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés