free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kockák karácsonya

Borsa         Címkék: ajándék, fenyődísz, geek, karácsony, kocka 0 hozzászólás

Közöttünk élnek, mindennap látjuk őket a metrón, szemük fáradt az átjátszott éjszakák miatt. Ha kimondjuk: Linux, vagy Word of Warcraft, felkapják a fejüket. És Csubakka dísz van a karácsonyfájukon.

Ők a geek-ek, magyarul kockák - a netgeneráció fiatal felnőttjei -, akik online szocializálódtak, és többet tudnak a Microsoft céges ügyeinek történetéről, mint saját lakóközösségük anyagi helyzetéről. Munkájuk miatt a fél napot internet előtt töltik, a másik felét pedig kedvtelésből ugyanott. Multiplayer játékokkal szórakoznak, keresnek, olvasnak, torrenteznek, filmet néznek, zenét hallgatnak vagy épp a Wikipédia online enciklopédiát szerkesztik - a lényeg, hogy egy óra hosszat sem bírják a hálózat nélkül, életük, napi cselekvésik, vásárlási szokásaik, és pénzkeresetük végérvényesen a "rendszerhez" kapcsolódott.

Ébren álmodók

A legendás amerikai Rolling Stone magazin, amely szerzői között tisztelhette Hunter S. Thompsont, Tom Wolfe-ot és Joe Eszterhas-t is, negyvenedik jubileumi számában interjút készített William Gibson kult íróval, aki a "cyberspace" szót még a nyolcvanas években kiötlötte, és aki a Neurománc-cal és hasonló könyveivel új műfajt teremtett cyberpunk néven. Nos, a világhíres író szerint, "Amit az unokáink leginkább furcsának találnak majd a gondolkodásunkban, az a digitális és a valós világ állandó megkülönböztetésére tett erőfeszítésünk lesz. A jövőben ez gyakorlatilag lehetetlen lesz. Az állandó lefedettség világában nem tudjuk majd, mikor vagyunk online és mikor nem. Általában persze online leszünk, egyfajta vegyes realitás állapotában. Csak akkor jut majd el a tudatunkig mindez, ha valami elromlik, és hirtelen megszakad az összeköttetés".

Nézegess geek-eknek való díszeket!

Súlyos mondatok ezek. Biztosak lehetünk abban, hogy a kockák nagyszülőként is megértik majd a legújabb generációt. Ők ugyanis már most egész nap bedrótozott állapotban léteznek, életmódjuk mellett az ünnepeik is sajátos létformájukhoz igazodtak. Karácsonykor például a hagyományos díszítések helyett az átlagos földi halandók számára érthetetlen okból szívesebben használnak spagettiszörnyet (kép1), a birodalmi rohamosztagost (kép2) vagy a népszerű World of Warcraft játékból ismert virtuális drágakövek valós változatait, műanyagból fröccsöntve. Az első látásra morbid karácsonyi szokás közelebbről szemlélve még morbidabb, azonban teljesen érthető. Aki a Csillagok Háborúján és a Nintendo videojátékcég Mario figuráján nevelkedett tündérek és angyalkák helyett, annak természetes, hogy a saját gyerekkori mesevilágából választ hősöket a karácsonyfára is.

Angyalkák helyett sci-fi hősök

Persze túloztunk egy kicsit: a geek karácsonyi díszítésben azért van egy jókora adag polgárpukkasztás, és szándékos kivagyiság is. Ne gondoljuk, hogy ezek a fiatalok nem értik pontosan, mit jelent egy viktoriánus erkölcsök szerint élő nagymamának, ha a Szent Család helyett az Alien filmek földönkívüli gyilkosát, Predator-t (kép3) látja az ünnepi díszek között, ráadásul fonalból kötött változatban.

A szépen, míves munkával kifestett számítógépes egér (kép4) lártványa már valamivel barátságosabb lehet, amennyiben műanyag fadísznek hisszük. Az alattomos netfüggők azonban saját kultúrájuk terjesztésének céljával, tudatosan tévesztenek meg bennünket, szóval vigyázat! Ugyanez a helyzet a Mario dísszel (kép5) és a nyomtatott áramkörök készítéséhez használatos ellenállások (kép6) karácsonyi alkalmazásával is.

Ezek a tárgyak a legtöbb embernek semmit sem jelentenek, a kockák azonban vidám emlékeket idéznek és őszintén meghatódnak a láttukra. Ne feledjük a Csillagok Háborúját sem Csubakkával (kép7), a Millenium Falcon űrhajóval és a kedves robotokkal (kép8) együtt. Ha kedved tartja, akár idén karácsonykor is használhatod őket, a linkekről egy hét alatt megérkeznek a díszcsomagolásos karácsonyi ékességek. A felhozatalból persze Yoda mester (kép9) és a japán kiscica, Hello Kitty sem maradhat ki, hogy teljes legyen a kép.

Poénos díszekNagy az Isten állatkertje, és tárva-nyitva áll a kapuja - mondaná a látottak alapján fotós kollégánk -, mi azonban meg vagyunk győződve arról, hogy egy geek karácsonyfa díszítése fantasztikus élmény lehet. Persze akkor az igazi, ha világító fények is tartoznak hozzá, ahogy ezen a madridi köztéri "fán" láthatjuk, amely nem más, mint egy Pac-Man játék 3 dimenzióban, nyomokban fenyőfára emlékeztető formában megjelenítve:Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés