free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Londonból jelentjük: októbertől karácsony!

Krisztina O'Brien         Címkék: angolok, karácsony, london, stílus, vadkapitalista 1 hozzászólás

Mi sem vagyunk egyszerűek, de az angolok elképesztő vadkapitalista stílusban nyomják a karácsonyi készülődést. Borsamunkatárs Londonból jelenti, mi megy most a tévékben, boltokban, otthonokban.

Még sehol a karácsony, de én már epedve vágyom a napra, amikor majd a társadalmi elvárások elsikkadnak végre, és a pénztárca kongó tartalma miatt, a parti halmoktól kiégve, bambulhatom a karácsony-mentes tévét. Az idő hosszú és gyötrelmes addig. A táskák a szemem alatt már méteresek, a hajam is erősen hullik, ráadásul egyáltalán nem biztos hogy épp elmével leszek jelen, amikor a mikulás ruhába öltözött Jézuska (hiába! multikulturális a család) végre lemászik a kéményen. Karácsonyi Canossa-járás Londonban.

Karácsonyi láz a médiábanElőször is el kell mesélnem nektek, hogy miközben itt ülök London külvárosában, és ezt a cikket fogalmazom, a mögöttem (nem elég) halkan duruzsoló tévé a kislányomat szórakoztatja. De csak hébe-hóba, mivel a bruttó öt percre rúgó mesék között, a világ összes játékgyártó cége tudatni kívánja velünk a létezését. A srácaim két percenként új levelet fogalmaztatnak velem a mikulás ruhába öltözött Jézuskának (ezt ők találták ki). A lista persze minden alkalommal totálisan más, attól függően, melyik gyerekcsatornán lazsáltak a lecke előtt. Minek után a televízió nem kiiktatható családunk hektikus életstílusából, marad a jól bevált módszer: statisztikai számításokat végezve vásárolok nekik ajándékot, és azt kapnak amit legalább egy tucatszor felsoroltak tornyokban felhalmozódott levelekben.

A Sky nevű digitális tévés szolgáltató amúgy körülbelül félezer csatornával folyókásítja Anglia lakóinak szürkeállományát. Mindenre van csatorna és mindenen ismételnek. Novembertől egyre sűrűbben, de decembertől már szinte kizárólag karácsonyi témájú filmek nyomulnak a mozi részlegben. Láttuk hóba burkolva a világ összes nagyvárosát, ismerjük az összes varázslatos Mikulás sztorit, A Grincstől, a Szellemes karácsonyig. Tudjuk Mária, József és a kis Jézus történetének összes változatát. Mindezt annyiszor megismételve, hogy lemaradni bármelyikről is kizárt, ha csak fel nem lőnek a Holdra.

Az angol nyelvű főző csatornákra kapcsolva szinte állandóan a karácsonyi pulyka sül, minden áfonya szószban úszik. Szakácsok tömegei ajánlják a ötcsillagos megoldást a karácsonyi vacsorára (pulyka, pulyka, pulyka, pulyka), és kombinációkat arra, hogy a karácsonyi maradékokból hogyan lehet ötfogásos ebédet varázsolni a második ünnepre is.

Ez megy a tévében

A szórakoztató csatornákon láthatjuk Al Bandit télapósapkában, Monicát és a Jó Barátokat hálaadás vacsorán. Az ülőgarnitúrán a sörrel a kezében gubbasztó Homer Simpson mellett Bart fát díszít, Will és Grace veszekedik, a Szex és New Yorkban ezúttal Szenteste esik meg, és a Született feleségek pedig..., nos ők még karácsonyra sem tudnak kibújni a bőrükből.

A BBC decembertől elkezdi vetíteni az összes archív programjának a karácsonyi epizódjait, ezután jönnek az aktuális programok karácsonyi adásai. Eközben a kereskedelmi adókon az éppen aktuális reality show karácsonyiasodik, a Megasztár a Legyen ön is milliomos, és a Heti hetes karácsonyi különszámokkal jelentkezik. Emellett az összes közéleti személyiség hirtelen különböző szupermarket-láncokat kezdi ajánlgatni a bevásárláshoz, és ruhamárkákat reklámozni a parti szezonhoz. A pletykalapok és a szappanoperák sztárjai életrajzokkal, a festők 2008-as naptárakkal, a zenészek válogatásokkal, a pop-rockerek Best Of albumokkal, a porcelán készítők számozott példányú egyedi tálakkal, a séfek és a sztárszakácsok pedig saját konyhai segédeszközökkel, recptkönyvekkel rukkolnak elő.

A félszáz zenei csatornának többségén - már amelyik nem Marlyn Manson esetleg R&B dominanciájú - már csak karácsonyi nótákat játszanak, a Wham! Last Christmas című száma minden évben a No.1. Ez azt jelenti, hogy a szezon végére - ha a rádiózást és a boltokban szóló háttérzenét is számításba vesszük - minden Angliában élő egyed minimum félezerszer hallja a számot. GM ex-partnere Andrew Ridgley a szerzői jogdíjból multimilliomos, pedig húsz éve gitárhoz sem nyúlt. Ami hagyján, de ebből kifolyólag minden pop banda és zsenge szóló sztárocska azzal próbálkozik, hogy maradandó karácsonyi nótát fabrikáljon. Nekünk pedig van sanyarú három hónapunk, hogy az összes tehetségtelenebbnél tehetségtelenebbet végig hallgassuk. Sőt a tavalyiakat is.

Ez megy a boltokbanA karácsony Angliában október közepétől kezdődik, amikor az első jellegzetes karácsonyi sütik feltűnnek az élelmiszerüzletek polcain. A női magazinok - főleg a háziasszonyoknak szólóak - bedobják az októberi számban mellékletként az időbeosztás csomagot, a tökéletesen megszervezett karácsonyhoz. Ezek tippeket adnak a káosz menedzselsére: "hogyan osszuk be az időnket?", "mit, mikor, hol vásároljunk meg". A mellékletek tartalmazhatnak hűtőre mágnesezhető "kinek mit ?" táblázatokat, recepteket a karácsonyi menühöz, összehasonlító árlistákat. A határ csak a magazin a marketingesének a képzelete.

A szupermarketek mindegyike fut a totálisan felesleges és idióta ajándékokat árusító címért. Az előre elkészített csomagok és kollekciók mindenhol polcok százait töltik meg. A kettőt fizetsz hármat kapsz marketing fogás nagy divat lett az elmúlt pár évben minden bolt felvette a szokást. Ha a nénikédnek veszel egy pingvines meleg vizes palackot, a bácsikádnak meg egy homlokra erősíthető zseblámpát, akkor a hét éves unokahúg ajándéka - a glitteres smink készlet - ingyen van. Hurrá.

Szeretne valaki kapuccsínó készítő tekerentyűt, barométeres ébresztő órát, 300 forintos hordozható FM rádiót, útlevél borító műbőrtokot és bőrönd címkét díszdobozban, körömvágós és sörnyitós kulcstartót, fütyülős kulcskeresőt, hordozható varrókészletet extra biztosító tűkkel, hópehely mintás sört hidegen tartó termo-tasakot, télapó mintájú borosüvegdugót, dizájnos szalvétagyűrű készletet, szemrontó olvasólámpát, lépésszámlálót?

A szupermarketekben a pulykából is van választék bőven. A besorolás előélet, vagy kivégzés szerint történik. Így a pipi lehet hallal, kóser, organikus, kukoricával tömött, bebörtönzött életű, magán farmról származó, vagy 50 évre titkosított származású gazdaságos árú. A pulykatöltelék mixekkel hasonló a helyzet. Mindeközben az utolsó dátumokkal novembertől sokkolnak a kirakatokban. Feltétlenül tudnunk kell, a még mozgóan friss pulyka utolsó beszerzési dátumát, az utolsó esélyt a különleges exkluzív ajánlatokra, a boltok nyitvatartásait, és az utolsó rendelési, házhoz szállítási napot. Ezek a dátumok a bolti újságokból és a napilapok kismillió mellékleteiből köszöngetnek vissza, olyan hangulatban, mintha legalábbis egy évre zárna be minden bolt, pedig a zárva tartás össz-vissz másfél nap. És az indiaiak, akik a kisboltok tulajdonosai nem is ünneplik a karácsonyt, úgyhogy nekik 25-e olyan nap mint a többi. A merészebbek nyitva is vannak, ergo tojásért bármikor kiugorhatok a sarki közértbe.

[PAGEBREAK]

Az óra visszaállítás után - mivel korán sötétedik - a karácsonyi dekorációk felkerülnek a házakra. Az átlagos és a átlagon felüli égősorokon kívül vásárolhatunk villódzó hóembert, integető vagy éppen ablakból lefele mászó Mikulást, felfújható szarvast, neoncsövekből fabrikált karácsonyfát, és olyan fényes leszállópályát a télapónak, amit a Mir űrállomásról is látni lehet.

A bevásárlóközpontok ruházati láncai csütörtöktől szombatig, éjszaka is nyitva vannak. Ami rendben is van, ugyanis ha valaki munka után menne vásárolni, csak ekkorra találna helyet a parkolóházakban. Itt nincs kínai gagyi, és a boltszelekció attól függ, hogy milyen menő az irányítószámod. A komoly ruhatervező cégek csak a belvárosi gazdag negyedben vannak jelen, és néhány gigantikusabb bevásárló komplexumban. London akkora, mint Pest megye és olyan népes mint India, ezért a közlekedés rendkívül nehézkes. Egy tapodtat mozdulni órákba telhet, így meg kell elégedned azzal, ami a környéken található. Csak hogy a szomszéd kerületben minden nagyobb, több a választék, jobb a felhozatal, és valamelyik rokon kedvenc boltja is ott van. Hát persze.

Ezért egy-egy, boltokkal jobban ellátott bevásárló komplexum megközelítése akár fél napot is igénybe vehet. Némelyiküket csakis úgy lehetséges, hogy reggel hatkor felkel az ember, 8-tól beáll a parkoló ház előtt parkolásra várók sorába. Nem árt bőséges élelmet csomagolni (a McDonalds-ból is kidőlnek az emberek), és nem árt felkészülni arra is, hogy éjfélnél előbb nem végez az ember. A Bluewater nevezetű bevásárlóközpont környékén (ez Londonon kivül a konzum-mániások temploma, itt aztán minden van) tavaly láttam lakókocsikat is parkolni. Úgy tűnik a trend az, hogy az általános dugóba felverekedi magát az ember a pénteki, vagy szombat reggeli csúcsban és vasárnapig marad. Ehhez persze hosszú és mélységes helyismeret kell, ugyanis Angliában nem lehet parkolni SEHOL sem ingyenesen. És a drága pénzért való parkolás is erősen limitált.

Menő márkák az angoloknál

A Selfridges-ben, a House of Fraser-ben exkluzív (DKNY, Balenciaga, Fendi), a Debenhams-ben, és más nagyobb áruházakban, pedig csak hétköznapibb tervezők ruháit lehet kapni, (Ted Baker, John Roccha stb). A legtöbb bevásárló központban - olcsóbbodó sorrendben, és a teljesség igénye nélkül - az Accessories, Gap, Warehouse, River Island, Oasis, MNG, a Next, Bay Co., Top Shop, Dorothy Perkins, Evans, New Look, H&M, Matalan, Primark láncok tagaival találkozhatunk. Ezek többségét sajnos, a magyarok csak a körúti használt ruha turkálókból ismerik. A TKMax a divattervezők butikjaitól kapcsolja le a maradék árut és árulja fillérekért, a Marks & Spencer isteni Per Unája olasz divattal próbálkozik sikeresen, és a BHS (British Home Stores) saját jó minőségű, "semmi különös" konfekció ruházatot kínál.

Tukmál, inkább... Ahogy a Karácsony közeledik, a leárazások sorba megjönnek és egyre kétségbeesettebbek. A koedukált áruházak (Debenhams, House of Fraser) novemberben és decemberben felváltva tartanak 25%-os karácsonyi leárazást, kizárólag hétköznap. A többi lánc is kisebb-nagyobb egy napra szóló engedményeket szervez. A GAP díszbe csomagolja amit veszel, és az összes bolt meghosszabbítja az árucsere idejét, ha a blokkot megtartod. Így ha a nagyinak nem tetszett a thermo-papucs vissza lehet vinni, és le lehet vásárolni az árát. A nagyvonalúbb láncok a pénzt is simán visszaadják, amennyiben a címke az árun rajta van.

December elejére, a szervezett háziasszonyok és a karácsonyi tervet készítők többsége elkölti a pénzét és megveszi amit akart. Innentől kezdve egyre nyomulósabbak az ajánlatok. Ennek megfelelően a tömeg is a tetőfokra hág. Jönnek a leárazásokra hajtó tinik, az utolsó percben kapkodó sok-gyermekesek, a nagymamák, akiket rokonaik végre el tudtak fuvarozni a saját körük után. És mindenki aki parti rucit vagy cipőt keres olcsóbban. És végül december 20-a után az utolsó percben, beesnek a pasik.

Mindezen hercehurca mellett abszurd dolog, hogy a legkelendőbb karácsonyi ajándék az utalvány. És hogy miért? December 26-ra virradóra a Next (Anglia legnépszerűbb ruha boltja) hajnal 5(!) órakor kinyitja a kapuit a kígyózó soroknak, teljes és autentikus 50%-os leárazással. S a hagyományt minden bolt követi, délelőtt 10-re a boltok többsége nyitva van, 25%, 50% és 75%-os árcsökkentéssel kínálják a két nappal ezelőtt még teljes árú készletüket. Jönnek a cserék az utalványok, és a tény, hogy a karácsonyra kapott készpénz égeti a zsebünket. Az egész cirkusz pedig mintha csak november lenne, kezdődik előlröl. Úgy nagyjából január végéig, február közepéig, amikor az első húsvéti csoki nyuszi megjelenik az élelmiszerboltok polcain, és a húsvéti ünnepek tennivalóinak a listája a női magazinok mellékleteként.

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés