free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Me(n)nyből egy angyal anyóséknál

Fiáth Titanilla         Címkék: anyós, bajvívás, benyomás, karácsony, tanácsok 0 hozzászólás

Idén végre rámenősek, önérvényesítők voltunk és elértük, hogy tartós kapcsolatunkkal kettesben tölthessük a Szentestét. Azért a másnapi anyós-meny bajvívásra jó, ha lenyomunk még egy kardiót.

Magasabb lécen kell átvetődnünk, ha az első közös karácsony abszolválására készülünk, hiszen az addig kialakult viszony fenntartása/toldás-foldása/javítása helyett itt elsősorban a "jóbenyomás-keltés" forog kockán. Hiába bizonyulunk később intelligensnek, segítőkésznek, szorgalmasnak, ha az első kézfogáskor megkapjuk a "hűvös, nagyképű" címkét. (Gondoljuk csak végig, mennyire mást jelent az "okosság", a "szorgalom", ha egy kemény, hideg ember, illetve ha egy melegszívű, jókedélyű személy okosságáról, szorgalmáról esik szó!) Próbáljunk őszinték, türelmesek lenni - magunkkal szemben is (most szándékosan nem írom, hogy "viselkedj természetesen", mert egy erős szorongást kiváltó helyzetben a "natúr" minimuma az volna, ha hajtépve elszaladnánk).

"Jóbenyomás-keltés"

Az előzetes félelmek leküzdésében sokat segít, ha tudjuk, hogy a társunk mellettünk áll - nem röhög a nénikéivel, akik az ajándékba vitt első pogácsánkon élcelődnek, partner abban, hogy sikerüljön az előnyös tulajdonságainkat hangsúlyoznunk, vagyis nem azt hozza szóba, hogy ötödször buktunk meg a rutinpályán, és egy pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak nézünk elébe, hanem hogy elhappoltunk egy londoni kiküldetést. Nehezített meccs, ha korábbi tapasztalataink vagy kissé paranoidra hangolt antennáink infói alapján sejdítjük, hogy a társunk családja, hmm, a kívánatosnál egy leheletnyivel kritikusabb az irányunkban. A benyomáskeltés itt lefutott kör, tiszta lapos indítás helyett bizony iszapmedencében kell balettoznunk. Az egyik dolog, amit tehetünk, a kommunikációelméletben ismert "lejárt lemez" technikára hasonlít (amit akkor használunk, ha valakit mindenáron meg akarunk győzni az igazunkról: ilyenkor bármilyen érvvel rukkoljon is elő a vitapartner, mintha meg sem hallanánk, eltántoríthatatlanul ugyanazt szajkózzuk).

Előbb-utóbb megtörik a jég

Egy Svájcba disszidált idős nőrokonom, Melinda mesélte a következőt: menekültként kénytelen volt egy étteremben "vasalónőként" elhelyekedni. A terítősimítás laza meló volt, a szakácsok bonyolult ruházatának elkészítése viszont annál nehezebb. Mikor átadta a műszakot, ügyelt arra, hogy a kosárban csak terítők maradjanak (hogy az utána következő vasalólánynak ne mindjárt a legnehezebbel kelljen kezdenie a munkanapot). A kollégái közül voltak olyanok, akik azonnal rákaptak a jófejségre: ha utánuk kezdte a munkát, Melindát csupa, egyszerűen kivasalható abrosz várta. Volt egy lány azonban, aki ugyan örömmel vette, hogy nem a macerás göncök maradtak neki, mégis állandóan az idegölő munkát passzolta a többieknek. Melinda nem tágított, és a lány undokságától függetlenül figyelmes maradt. Egy fél év múlva meglepve tapasztalta, hogy a csaj éjszakai műszakjának végeztével már csak terítők vártak hajtogatásra. Amit ebből a történetből megtanultam, hogy ha következetesen barátságosak és segítőkészek maradunk, figyelmen kívül hagyva, hogy mit kapunk vissza, előbb-utóbb megtörik a jég, és az emberek egyre nagyobb jóindulattal fordulnak felénk. Talán működhet az anyósnál is...

Fura vagy a családnak

Az őszinte beszélgetés nélkülözhetetlen abban, hogy tisztázzuk, hol van a kutya elásva. Lehet, hogy finnyásnak tartanak, amiért ebédnél csak csipegetünk, mert soha egy szóval nem említettük, hogy vegetáriánusok vagyunk. (A diétatémát most mellőzzük: ha Karácsonykor sem eszünk, gondoljuk végig, hogy vajon tényleg attól az egy-két kiló, könnyen leadható plusztól parázunk-e, vagy a kontrollvesztéstől, attól, hogy a szigort az ünnepek után sem fogjuk tudni visszacsempészni a mindennapokba.) Miután három napon át csapatot építettünk a cégnél, és merészkedtünk délig aludni ahelyett, hogy az ablaktisztításkor tüsténtkedtünk volna, ránkragadhat a "lusta" címke (amit a tréning fárasztó voltának ecsetelésével könnyedén kivédhettünk volna). Az anyagi helyzetből adódó különbségek ugyancsak falakat emelhetnek: "Amikor a férjem szülőfalujába megyünk, az unokatestvéreinek sohasem dicsekszünk el azzal, hogy Thaiföldön nyaraltunk. Azt mondjuk, a balatoni rokonok kölcsönadták a házukat két hétre. Persze én sem Chanel-kiskosztümben tipegek be a nyárikonyhába. Szerintem ez nem őszintétlenség, inkább odafigyelés arra, hogy a különbségek erősítése helyett azokat a dolgokat hangsúlyozzuk, amik közösek bennünk”.

Még jó is kisülhet belőle

Végezetül: fontos, hogy a figyelmünket a saját érzéseinkről / annak folyamatos követéséről, hogy éppen mennyire kínlódunk, irányítsuk a beszélgetőtársaink mondanivalójára is. Ha egyfolytában azt vizslatjuk, hol döfött meg az anyósunk - „Ezt most tutira azért mondja, hogy...” -, akkor egyrészt végigszenvedjük a karácsonyt, másrészt esélyünk sem lesz arra, hogy egy izgalmas, tartalmas társalgásba bonyolódjunk (aminek előfeltétele, hogy a partnerünk által mondottakra koncentráljunk, vagy hogy úgy kérdezzünk vagy annyira nyíljunk meg, hogy egy számunkra is érdekes/értelmes dialóg kerekedjen ki az egészből). Rokonságmizéria ide vagy oda, a magányosan töltött karácsony perspektívájából mindez olcsó hisztinek látszhat.

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés