free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A díszítés hagyománya

Borsa         Címkék: díszítés, divat, fenyő, hagyomány, karácsony 1 hozzászólás

A fenyőfát eleinte termésekkel, dióval, almával, és mogyoróval díszítették és a gonosz szellemek ellen állították. Ma a rózsaszín, az arany, sőt - bármilyen meghökkentően hangzik - a fekete díszek hódítanak.

A karácsonyfa állítás nem túl régi szokás, a 17. században terjedt el, először Nyugat Európában, majd szinte az egész világon. Akkoriban a gonosz szellemek és a halottak bolyongó lelkei elleni védekezésként szolgált. Úgy tartották ugyanis, hogy a téli napforduló idején megnyílnak az alvilág kapui, és a kísértetek szabadon kószálnak a fenti világban, a rossz szellemektől pedig csakis a zöld fa nyújthat védelmet. A karácsonyfa kampánya nem is lehetett volna sikeresebb, hiszen a szellemektől mindenki fél, így a szokás gyorsan elterjedt, először csak a gazdagok, majd a szegények körében is. Ma az üzletek polcai télen telis-tele vannak a legkülönbözőbb díszekkel, fát szinte mindenki állít.

A díszítés mindig az éppen aktuális trendekhez igazodott, eleinte fából, textilből készült díszeket, diót, mogyorót, almát és egyéb terméseket aggattak a fa ágaira, majd a 19. század végén elterjedtek a gyertyák és a színes papírba csomagolt cukorkák is. Ma gyertyát és almát nem használunk, helyettük az üveg és műanyagdíszek, valamint a legkülönbözőbb színű és alakú izzósorok dívnak.

Tarka-barkán is szép volt

Gyerekkorunkban a karácsonyfák a szivárvány minden színében tündököltek, a legtöbb családnál ugyanazok az egyendíszek lógtak az ágakról: légyölő galóca, színes gömbök, lila üvegtoboz, na és persze a jó öreg télapó. A boltokban sem igen lehetett mást kapni, aki nem akart díszkészítéssel, masni kötögetéssel bajlódni, annak be kellett érnie a szegényes kínálattal. Akkoriban mindig olyan fáról álmodtunk, mint amilyenen Tom és Jerry kergetőzik a mókusokkal, hatalmas arany gömbökkel, szaloncukor helyett csíkos nyalókával, csúcsdísz helyett pedig aranycsillaggal.

(T)rendetlen díszítés

A kilencvenes években nálunk is egyre inkább elterjedtek az esztétikusabban feldíszített fák, az emberek kezdtek odafigyelni arra, hogy egymással színben és anyagban is harmonizáló díszeket használjanak. A trendek utolérték a karácsonyt is, ezért az elmúlt években újabb és újabb színek jöttek divatba. Míg a kilencvenes évek végén hódított a kék és az ezüst, addig az ezredforduló után inkább az arany árnyalatai, a barna, és a piros jött divatba.

Fekete-fehér korszak

Idén a fekete-fehér fák a legtrendibbek, műanyag kristályokkal, fekete csillámmal, néhol egy kis pinkkel megbolondítva. A fekete ornamentika kétség kívül az idei év slágere, az elitebb vitágüzletekben szinte csak ilyeneket lehet látni. Bár Párizsban már tavaly hódított a designerek szerint kifinomult, szerintünk meghökkentő színválasztás, hozzánk csak idén tört be. A legütősebb, ha fehérrel párosítják, a fehér műfenyő fekete díszekkel nem csak extra trendi, de környezetkímélő is, már ha jövőre nem megy ki a divatból.

A fenyődíszítés aranyszabályai Egyedül nem megySok bosszúságtól és idegeskedéstől mentheted meg magad, ha nem állsz neki egyedül fát díszíteni. Tapasztalatból tudjuk, hogy még egy kisebb fánál is jól jön egy segítő kéz, valaki, aki segít felállítani a fenyőt, távolról is megnézi, nincs e valahol túl kevés dísz, és segít kibogozni az égősort. Ami egyedül idegesítően lassan megy, az társaságban vidám esti szórakozás lehet. Kezdd az égőkkel Az égősor felhelyezése egyike a legbonyolultabb karácsonyi munkafolyamatoknak. Miután kibogoztad, kapcsold be, és cseréld ki a kiégett izzókat. Ezután kezd a fára helyezni, felülről lefelé, és belülről kifelé haladva. A legfontosabb, hogy minél kevesebb vezeték látsszon, és mindenhová jusson égő. Belülről kifelé A díszek felakasztását a fa törzsénél kezd, az ágak vége felé haladva. Kívülre hagyd a kisebb, könnyebb díszeket, ezek ugyanis a nagyokkal ellentétben nem húzzák le az ágakat, az aranyszálakat és masnikat csak a legvégén akaszd fel.

Várható volt, hogy a pink és a lila színkombinációi előbb vagy utóbb betörnek majd a karácsonyfadíszek piacára is. Nem is kellett sokáig várni, idén ugyanis igencsak trendinek számítanak a harsányrózsaszínű díszek. Halkan megjegyeznénk, hogy nem jósolunk hosszú életet a magenta és a karácsony románcának, ezt a színsémát éppen ezért nem ajánljuk.

A divatos, harsány szinek mellett szerencsére még mindig hódít kedvencünk, az arany, és az arany különböző árnyalatai, a majdnem fehértől egészen a barnáig. Ezeknél a színeknél alapszabály viszont, hogy maximum két három árnyalatot használjunk, így lesz igazán egységes az összkép. Itt is érvényes a közhely, a kevesebb néha több. Persze nem csak a színeknél, de a díszek formáját és mintáját tekintve is fontos a visszafogottság, sőt az is fontos hogy azonos méretű díszeket használjunk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés