free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Romantikus klisékupac

Borsa         Címkék: csöpögős, film, karácsony, kritika, romantikus 1 hozzászólás

Karácsony közeledtével beindul a moziforgalmazásban is a meghitt és nagyon ünnepire dizájnolt filmek szezonja. Jelen darabunk igazi amerikai, csöpögős, és egyáltalán nem is fogja emelni a hangulatot.

A nagy karácsonyi felhajtás a filmipart sem kíméli, évről évre az arcunkba kapjuk az aktuális, ünnepi kasszasikernek szánt bebutított családi vígjátékot, romantikus összeborulóst, vagy éppen a pofátlanul hatásvadász drámai katartikust. Ez az év sem kivétel. Ráadásul jelen mozink, az árulkodó című P.S. I Love You, elég magasra tette a lécet azzal a bazinagy médiahercehurcával, ami az előrehozott bemutatót kísérte.

Mint említettük, a cím sokat sejtető, és félelmeink sajnos mind egy szálig beigazolódtak. Richard LaGravenese rendező kezei alól egy szemérmetlenül harsány klisékupac került ki, amit igazából nem is értünk, hiszen LaGravenese írói tehetségét dicséri például A halászkirály legendája című remekmű is - igaz abba Terry Gilliam is beleadta azt, amije van. A jelen végeredmény egy borzasztóan frusztráló 2 óra lett, amire nincs mentség. A romantikus vígjáték amúgy is nagyon nehéz műfaj; vagy az érzelmek tökéletesen szerkesztett hálójába kell beleszőni a sziporkázó dialógokat, ehhez azonban különösen kifinomult arányérzék szükségeltetik, vagy - a könnyebb út - vállaljuk a pofátlan fullgiccs életérzést, és szimpla reflexkönnyeket csalunk a gyanútlan közönség szemzugába. Bár ez utóbbit is vicsorogva szednék szét a cinikus hozzáértők, de legalább a hatása megkérdőjelezhetetlen maradna. Azonban LaGravenese úgy döntött, hogy egyik lehetőséget sem alkalmazza, és inkább új ösvényt hasít a megindító romkomok világába. A dolog körülbelül az első jelenet után dől, és innentől a padlóról figyel, ahogyan mi is, mert ennyi bántóan ostoba sztereotípiával ritkán találkozunk egy mozin belül.

A sztori főhősei Holly és Gerry, akiket valami felsőbbrendű erő eleve egymásnak rendelt, mert amúgy teljesen valószerűtlen, hogy ez a két kellemetlenül elnagyolt figura valaha is egymásra találjon, sőt, boldog házasságban éljen sok-sok évig. De a nyitó jelenet vad teátrális kitörése, és az azt követő kínos összeborulás kívánja érzékeltetni, hogy ők bizony nagyon is jól megvannak. Aztán főcím és a szeretett hím már ki kis lépett a képből; betegségben elhalálozott, a szép özvegy pedig gyászol, és vigasztaló magányba burkolódzik. Holly fájdalma viszont nem valódi, egy percig nem hisszük el neki, hogy saját szerencsétlenségén kívül mást is sirat. De itt még nem rekedünk meg, egy bizarr fordulattal üzenet érkezik a túlvilágról, egy születésnapi sütibe rejtve. A helyes expasi ugyanis előre gondolt, és tízrészes útmutatót írt arájának arra az esetre, ha nehezen menne a felejtés. A levelek olyan jó tanácsokkal szolgálnak, mint hogy mozduljon ki otthonról, dobálja ki a feleslegessé vált cuccokat, égesse be magát karaoke-val, szedjen fel új pasit, és valósítsa meg a vágyait...Holly bár 30 éves, de úgy viselkedik, mint egy idétlen tinilány, a komoly és fájdalmas történések rendre súlytalanul csúsznak ki a kezei közül, vagy fulladnak megbocsáthatatlan vicceskedésbe. A burleszknek szánt betétek, jópofa beszólások, vagy helyzetkomikumra épülő tréfás jelenetek sem tudják kiszínezni a sztorit, ami az olcsó hétköznapiság súlya alatt szinte teljesen el is tűnik. A néző pedig érintetlenné válik mindenen szinten; egyszerűen nem tudunk mit kezdeni az álérzelmek, a sztereotípiák és az ideologikus okoskodások tömegével.

Ami még menthetné a mozit, az a szerződtetett sztárgárda; a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank (A fiúk nem sírnak, Milló dolláros bébi), a sajtreszelő hasú spártai, Gerard Butler (300), az itt is feltűnően Phoebe-s Lisa Kudrow (Jóbarátok), vagy az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) prominens tagjának számító, és szintén Oscar-tulajdonos Kathy Bates. De ez sem sikerül. Összetartó erő híján mindannyian eljátszanak egymás mellett, Hilary hiteltelen, Gerard egy nagydarab ír mézespuszedli, Kathy pedig a megtört anya szerepében leginkább egy kimért jégcsapra hasonlít. Mindennek tetejébe, még nyálkás happyendet is kapunk a legvégére, ami olyan ormótlanra sikerült, hogy tényleg elmorfondírozhatunk azon, hogy a hollywoodi pórnép csakugyan így látja-e a valóságot, vagy ez egyszerűen csak egy rossz poén volt.

P. S. I Love YouAmerikai romantikus vígjáték, 2007Rendezte: Richard LaGraveneseÍró: Richard LaGravenese, Steven RogersForgatókönyv: Richard LaGraveneseOperatőr: Terry StaceyVágó: David MoritzZene: John PowellSzereplők: Hilary Swank, Gerard Butler, James Marsters, Jeffrey Dean Morgan, Gina Gershon, Lisa Kudrow, Kathy BatesJátékidő: 126 percForgalmazza: SPI InternationalHazai bemutató: december 20.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés