free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Díszek nagytételben

Borsa         Címkék: árak, díszek, felhozatal, karácsony, minőség 0 hozzászólás

Pár nap van hátra karácsonyig, úgyhogy alámerültünk az üveggömbök, műfenyők, és egyéb ornamentikák univerzumába. Felhozatal, árak, minőség és valahol az igényesség is megjelenik...

Ahogy a nemesfém-színű vasárnapok (bronz, ezüst, arany) egymásra sorjáznak, és minden héten egyel több gyertya világít az adventi koszorúkon, úgy harapódzik el egyre inkább a karácsonyi giccs őrület: minden eladó, aminek fizikai dimenziói vannak, és ember legyen a talpán, aki eligazodik a gigakínálatban. Fenyőfák, műfenyők, díszek és csecsebecsék, csupa haszontalan apróság, melyek mind ünnepi hangulatot ígérnek a várva várt december végi napokra.

Szüleink küldetése

A karácsonyfa mindenképp giccses, korántsem mindegy azonban, hogy "ronda és giccses", vagy "ízlésesen sok". Ezt a mondatot egy életre megtanultuk otthon, családi karácsonyokon ugyanis minden évben elhangzott fadíszítés közben. Szüleink küldetése még viszonylag egyszerű volt: nagy ívben elkerülni a kommersz boltok és utcai árusok készleteit, ahol a királykék és a radioaktív-fakóarany színvilág dominált(kép1). Ehelyett fel kellett kutatniuk az általában hiánycikknek számító nyugati import küldemények lelőhelyeit(kép2), és olyan karácsonyi díszeket találni - méregdrágán - melyek a csomagolás, a tapintás és a sejtelmes csillogás alapján nekünk gyerekeknek is egyértelműen szakítottak az itthon divatos kommunista karácsonyi ornamentika világával.

Nézegess díszeket, fenyőket, karácsonyi kiegészítőket!

Máig nem értjük a különbséget, viszont biztos kézzel dobjuk el a "ronda" díszeket, hogy helyettük minden évben "szép" üveg- és műanyagékszerekkel öltöztessük fel a családi fenyőfát. Hamarosan megmagyarázzuk a különbséget, előbb azonban vessünk egy pillantást az elrettentő példára: a szocialista autóiparban egykor uralkodó színhasználat ma is visszaköszön a karácsonyi piacokon. Harsány, vagy éppen ellenkezőleg, higítóban mosott fakó színek, durva anyagok, pontatlan illesztések és olcsó vételár jellemző a kerülendő karácsonyfadíszek világára, a nyáron még plasztik strand-, vagy pingponglabdákat gyártó gépsorokat látható sietséggel kalibrálták át új feldatuk ellátására. Félrenyomott minták, ízléstelen anyagok rettentik el a kifinomult vásárlókat, akik kénytelenek a szupermarketes felhozatal helyett méregdrága díszekre költeni.

Auchan díszek, Tesco plüsskutyák

Az általunk vizsgált bevásárlóközpontokban szembesültünk az emberi szépérzék végleteivel, és követendő példára is akadtunk: az Auchan kínálatában például olcsó, "kvázi kézzel készült" de egész pofás tobozdíszekre bukkantunk(kép3), melyek a felirat szerint pingvint ábrázoltak. Nekünk inkább alaktalan barna-fehér gombócnak tűntek, a kövezetről visszapattanó plasztikgömböknél azonban nagyságrendekkel közelebb állnak az ízlésünkhöz. Ilyenből is akadt bőven a francia multinál: ölelkező jegesmedvék(kép4) és furcsa rémmadáron lovagló hóemberek virítottak a grapefruit méretű díszeken, melyeket akkor sem helyeznénk el a fán, ha egy mikulásnak öltözött iparvárosi rockzenész üldözne bennünket világító karácsonyfatalpakkal.

Bizony, sokáig nem tudunk majd rendesen aludni a Tescoban látott visító plüsspulykák(kép5) emléke miatt, melyeket a nyakuknál kellett megszorongatni ahhoz, hogy embertelen halálhörgéssel reagáljanak. Ugyanitt láttuk a mondott zenész télapót(kép6) és amerikai nagymotoron terpeszkedő kollégáját. Az Auchanban kutyaméretű, fonott rénszarvasok(kép7) és elképesztő műfenyőkavalkád kárpótolt a pulykazombi-visításért.

Piros, rózsaszín, méregzöld és fekete színekben(kép8) is lehet műfanyőt vásárolni, méretben pedig harminc centistől kétméteres darabokig terjed a skála. Pőre, világító és komplett díszbe vágott műfenyőket is találtunk, az árak általában ezer forinttól kezdődnek és tízezer körül tetőződnek. A kínálat megtekintése után egészen biztosak vagyunk abban, hogy idén is környezetszennyező magatartást tanusítunk majd és hagyományos karácsonyfát vásárolunk. Alighanem előbb állítanánk a nappalink közepére egy napi huszonnégy órában Guinness rekord kísérletre gyúró hagyományőrző rezesbandát, mint egy ilyen "fenyőt". Összehasonlításképpen utánanéztünk az interneten és hamar találtunk is egy számunkra megfelelő fenyőforma szobadíszt. Buro North csináld magad mozaikkarácsonyfája(kép9) ideális minden dizájnőrült lakásába, és akár évente újra elővehető. A "fa" arany színű, egymásba illeszhető térbeli puzzle elemekből áll, melyek első pillantásra jobban hasonlítanak egy periódusos rendszer modelljeihez, mint ünnepi kellékekhez. Összeszerelve azonban stílusos karácsonyfát kapunk, mely garantáltan vonzza a tekinteteket és mégcsak nem is piros, vagy magenta árnyalatban pompázik.

Hogy miért diszkrimináljuk ezeket a színeket karácsony közeledtével? Nos ez is családi örökség. Úgy tanultuk, a ronda és a szép karácsonyfadísz közti alapvető különbség, hogy míg az előbbi csupa hivalkodó alapszín: kék, piros, zöld, újabban a neobarokk jegyében fekete-fehér, addig az utóbbi sejtelmesen csillogó pasztellszínekben pompázik: tört aranyporral hintett barna, bordó, és óezüst árnyalat egyaránt jöhet, a lényeg, hogy természetesnek hasson (bármilyen furcsán hat itt ez a szó), mintha lappföldön készítették volna szorgos manókezek. Nyilvánvaló pedig, hogy ezek a bizonyos manók nem használnak olyan színeket, mint amilyeneket a nagyáruházakban láttunk. Támogtandó, ha egy karácsonyfadísz üvegfúvásos technikával készül és kézzel festik. Ilyeneket a bécsi Városháza előtti téren berendezett Weinachtsmarkt-ban találni (kép10). Az Auchanban tapasztaltunk némi törekvést az igényesebb vásárlók megnyerésére, a Tescoban ezzel szemben tombol a vizuális szovjetúnió.

[PAGEBREAK]

Ha már szóba sem jöhet a bevásárlóközpontos műfenyő, lássuk, mit kínálnak a piacok: borsos áron (4-6000 Ft./méter) általában ezüst és normandiai fenyőket vehetünk, a hosszú tűleveles luc idén mintha kiment volna a divatból. Több helyen is szemrevételeztük az idei felhozatalt és kimondottan formás, szép fenyőket találtunk, melyeket a helyszínen hálóba húznak(kép12), kérésre meg is talpalnak az eladók. Kedvenc helyünk a Westend mögötti fenyőpiac, ahol az ember egy illatos fenyőerdőben érzi magát, miközben kellemesen sétálgat a sorok között. Igaz, az idillt megzavarják a kofák, akik meglehetősen erőszakosan próbálnak a saját portékájukhoz csábítani.

Igényeséknek

A szupermarketek harsány csúnyaságai helyett inkább a Kika, vagy az Ikea kínálatában érdemes karácsonyfadíszeket válogatni. A bútoráruházakban is valóságos karácsonyi piacokat rendeztek be a legkülönfélébb díszekkel. Ezek már jó eséllyel üvegből készülnek műanyag helyett, a festés finomabb, a mintázat igényesebb(kép13), mint a Tesco, vagy az Auchan kínálatában. Igaz itt az árak is jóval borsosabbak, tapasztalatunk szerint a Kika karácsonyi vásárában egy-egy szebb darab a többszörösébe is kerülhet egy hasonló, de egyszerűbb szupermarketes változatnál. A legigényesebb vásárlók persze ezeket a portékékat is lenézik.

Számukra karácsonykor is a csillagos ég jelenti a határt, ők a designboltokban, és a belváros exkluzív bútoráruházaiban keresnek egyedi gömböket. Be kell vallanunk, hogy az Andrássy út, vagy a Király utca előkelő kirakataiban hatalmas tálakba helyezett különleges díszek valóban megkapóan részletgazdagok(kép14) és kivételesen törékenyek is, több ezer forintot azért nem érnek meg.

Karácsonykor mi változatlanul a családi törvénykönyvhöz ragaszkodunk. Eszerint az igazán szép díszre bárhol ráakadhatsz, a hosszas kutatómunkát azonban nem spórolhatod meg. Míg gyerekkorunkban szüleink viszonylag könnyen elválasztották a tiszta búzát a pelyvától, ma valamivel nehezebb a helyzet. A mérhetetlen kínálatban csak a legelszántabb megátalkodottak találják meg az igazi gyöngyszemeket. S ha idén úgy érzed, nem sikerült tökéletesen a feladat, ne csüggedj: egyrészt minden évben így érzed majd, másrészt viszont egyre profibb leszel, pár évtized múlva pedig a gyerekeidnek adod majd át az "igazi karácsonyfadíszítés" titkát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés