free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

2007 legkúlabb hazai dizájntárgyai

Borsa         Címkék: 2007, dizájntárgyak, lista, öt 1 hozzászólás

2007-ben itthoni tervezők által készített és külföldön is elismert dizájntárgyak voltak a kedvenceink. Vannak köztük csúcstechnológiával készültek, de pár forintból, akár otthon előállítható darabok is.

Nehéz a dolgunk, amikor a lassan magunk mögött hagyott év legtutibb dizájntárgyai között kell igazságot tennünk. A belvárosi boltokban ma már a világ termésének java megvásárolható, amit pedig nem kaphatunk meg itthon, azt pár kattintással megrendelhetjük az internetről. 2007-ben mégis azok a tárgyak voltak a kedvenceink, amiket itthon, magyar tervezők készítenek, mégis megállják a helyüket a világpiacon is. Imádtuk a házilag, otthon is könnyedén öszebarkácsolható divattárgyakat és a csúcstechnológiával készült kísérleti prototípusokat is, ahol a számítástechnika és az online kapcsolat a kényelem és a design szolgálatába álltak.

Rengeteg dizájntárgyat forgattunk a kezünkben és kutattunk az interneten idén, így mielőtt belevágunk, mégegyszer leszögezzük, nem volt egyszerű kiválasztani az öt legtutibbat. Fordított sorrendben most mégis listába rendeztük kedvenceinket:

5. Hi-tech kütyük fából

Tűz és víz - csúcstechnika és természetes anyagok. Amikor a bevásárlóközpontok elektronikai boltjait járjuk, mindenütt fekete-fehér, esetleg ezüst színre festett műanyagot, csillogó lcd képernyőket, puha gumiborítású távkapcsolókat és kábeleket találunk. Egy új dizájntrend azonban, összehozta az ellentéteket. Egy magyar cég, a Woodacus fából készült, akár egyedi formatervek alapján kivitelezett elektronikai eszközöket készít. Monitorok, egerek, számítógép házak és pendrive-ok között válogattunk, és megfogadtuk, ha valaha boltot, vagy kávézót nyitunk, csak innen választunk majd technikai berendezést.
4. Bútorcsodák papírból

Bár a papír évezredek óta az emberi kultúra része, a puha anyagból főként lampion, szalvéta, könyv, vagy törlőkendő készül. A Karton Art design csoport Ráday utcai bemutatótermében azonban csodás bútorokat: ágyat, polcot, íróasztalt találtunk -papírból. A nagy teherbírású és vízhatlan dizájntárgyak egyedi tervek alapján, kézzel készülnek, ráadásul abszolút környezetbarát eljárással és újrahasznosított anyagból. Igazi öko design, de azért az unokákra nem érdemes ilyesmit örökül hagyni.


3. Diskuráló lámpák

A Kitchen Budapest médialaborban készült robotlámpák egyszerű mozgásérzékelő szenzorokkal működnek. Ha észlelik, hogy megérkeztél az íróasztalodhoz, feléd fordítják a fejüket. A technológiai szempontból nem túl nagy újítás már-már misztikus többletjelentéssel igézett meg bennünket. Ha egy íróasztal-lámpát feléd fordítunk, azonnal emberi tulajdonságai lesznek: "szemével" rád néz, "elfordítja a fejét" stb. Csakúgy, mint a Pixar annimációs stúdió híres logójában szereplő virtuális darab. Mi óhatatlanul kimondtunk egy bizonytalan Helló-t, amikor másodszor is vizslatóan a szemünkbe néztek a médialabor őszi kiállításán.

2. Dizájntárgyak betonból

Egy fiatal, magyar házaspár - annak ellenére, hogy jogásznak és informatikusnak tanultak -, dizájnvállalkozásba fogott. Különleges, betonból készült lakberendezési cikkeikkel és high-end hangfalaikkal hamarosan sikeresek lettek, több szakmai díj és elismerés után ma már művészdiákokat támogatnak, és a japán piacon is megállják a helyüket. Végre egy igazi sikersztori Magyarországról!1. Floppy kiegészítők, bakelit táskák

Szóljanak a harsonák, megvan az idei év legtutibb designtrendje! Nem bolondultunk meg, amiért ennyi méregdrága luxustárgy és design-pompa közül a legegyszerűbb, otthon is elkészíthető floppy-cuccokat és bakelit táskákatválasztottuk a Borsa Év Desigtárgyainak 2007-ben. Ezek a divatcuccok ugyanis, sok szempontból is magasan viszik a prímet, nemcsak tárgyként jelennek meg, hanem filozófiát is képviselnek: újrafelhasznált anyagokból készülnek, újrahasznosítják egy letűnt kor technikáját, ötletes divat hibridet hozva létre, és amellett, hogy Londontól Párizsig biztosan trendi leszel velük, alig pár forintba kerülnek és bármikor elkészíthetőek. Éljen a digitális csináld-magad mozgalom és a nyakban hordott enter gomb!
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés