free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A spermapiac titkai

Krisztina O'Brien         Címkék: egyedül, gyerekvállalás, negyvenes, nők, spermapiac 0 hozzászólás

Ha egy nő a negyvenes éveihez közeledve még nem találta meg álmai férfiját, előbb-utóbb az egyedüli gyerekvállaláson kezd gondolkodni. Majd válogat, alkudozik, végül megveszi azt, ami kell neki?!

spermapiac

Ajánló

A spermabankban spermák mélyfagyasztását és tárolását végzik, és ehhez kapcsolódóan spermaanalízist végeznek.

A férfiak 3-5 napos önmegtartóztatás után, maszturbáció útján nyerik spermájukat egy steril, műanyag csészébe. Az analízist követően a spermiumokat cseppfolyós nitrogénbe (-196 C fok) helyezik, ahol elvileg korlátlan ideig eltarthatók.

Az inszemináció olyan eljárás, melynek során a felengedett spermiumokat az ovulációt követően a méhüregbe, vagy közvetlenül a petevezetékbe juttatják.

Carrie Bradshaw a Szex és New Yorkból, azt kérdezte az egyik epizódban, mi van akkor, ha a mesebeli herceg soha nem kerül elő? ...és tényleg mi van? Mi lett volna, ha Hamupipőke egy nap kijelenti, "ELÉG a takarításból", azzal kiköltözik mostohája kéglijéből, besétál egy spermabankba, hogy megfelelő apukát válasszon az adatbázisból (reméljük Shrek nem hazudta azt a kérdőíven, hogy szőke herceg), majd a tündér keresztanyu segítségével elnevelget egy cuki csöppséget (vagy kettőt)? Ez a huszonegyedik század abszurd meséje, sóhajthatnánk, csakhogy ez nem mese, hanem a teljes realitás.

Csináld fel magad

Teljesen mindegy, hogy a sors hozta, vagy választás útján történt, de az amerikai statisztikai adatok szerint az egyedülálló anyák száma 20 %-kal emelkedett az elmúlt évtizedben. Minden tíz gyermekből négy, házasságon kívül születik. A spermabankok várótermei annyira dugig vannak, hogy több tucat kézikönyv született azoknak, akik ezt a módszerét választják a családalapításnak. A legnagyobb port kavaró olvasmány pedig Louise Sloan, újságíró, "Csináld fel magad: Mindentudó útmutató, hogyan lehetünk egyedülálló anyák" című kézikönyve. Ebben az írónő köntörfalazás nélküli képet ad az egész spermabankos, önmegtermékenyítés hercehurcáról. A könyv kapcsán weboldalak, fórumok és cikkek tömegei születtek, feltárva egy elég bizarr "nősoviniszta" világot, ezernyi ironikus mellékszállal.

Louise Sloan negyvenen felüli, amerikai nő és mindig is szeretett volna gyereket. Tett is róla. Hosszabb internetes kutakodás, és egy spermabankkal kötött szerződés után, egy peteérős napra virradóra a választott sperma megérkezett. Nem élőben, két lábon, hanem folyékony nitrogénbe csomagolva, postán. Sloan pedig felvonult a hálószobába, és feltette magának az adagot. Hogy pontosítsunk a történeten, ez nem az első peteérős nap volt, hanem a tizenkettedik, és nem először kente fel magának a fagyasztott spermát, hanem jópárszor. A fagyasztás miatt a spermiumok fele meghal, így a néhány sikertelen próbálkozás szinte természetes, még ha doktor asszisztál is a művelethez. Emellett a peteérés néha ünnepnapra esik, és a doktor ilyenkor nem elérhető, marad tehát a csináld magad. A sperma No2-től származott - ahogy Sloan nevezte -, aki egy magas, jóképű, zöld szemű, színész (kedvenc szín: kék, kedvenc állat: kutya).

A végrehajtott eljárás semmiben sem különbözik attól, ahogy a marhákat, a birkákat és egyéb mezőgazdasági állatokat inszeminálják: az alany a termékeny napokon, egy csövön keresztül megkapja a méhébe a spermát. Innentől pedig Sloan csak arra volt kíváncsi, jön-e a gólya vagy sem. Mert - bármennyire ironikus -, ez innentől már csak a természeten múlik.

Eladók és vevők

És nem csak ez az ironikus... Amióta Amerikában eltörölték a spermadonoroknak járó fizetséget - mert nem találták erkölcsösnek, hogy a férfiak pénzt fogadjanak el az utódlásért -, az egyetlen motiváció (a homoszexualitás mellett), csakis önmaguk szeretete maradt. Egy pasi, aki azt képzeli, hogy benépesíti a világot, és annyira fontosnak tartja génjeinek továbbörökítést, hogy lengyel pornót nézegetve kipakol egy csészébe, nyilván nincs híján az önbecsülésnek. Valószínűleg, meg sem fordul a fejében, hogy az épület egy másik váróterme nem csúnya nőkkel van tele, hanem olyanokkal, akik őt, a pasit, csak addig becsülik, ameddig annak a spermaszáma elégséges.

És ez még nem minden. Sokkoló módon, a spermabankot használók többsége vonzó, 40 év körüli, egy halom pénzzel, önbizalommal, és még több szürkeállománnyal rendelkező nő, aki legyintett a pasikra és karrierbe kezdett. Vagy, - ahogy Solan is - legyintett a pasikra örökre, mert a nőket szereti.

Mi kell a nőnek?

Egy értelmiségi amerikai nő, negyven éves korára, pasi nélkül is elérheti azt az életszínvonalat, hogy nagymama, nagypapa, bölcsi, dada segítésegével kiegyensúlyozottan és anyagi gondok nélkül felneveljen egy gyermeket. A gázszámlát saját zsebből is kitudja perkálni, nem feltétlenül van szüksége társra ehhez. Mert az általános nézet bizony az, hogy anyagi segítségen kívül, egy pasi nem nagyon jó semmi másra és jelenléte inkább megsokszorozza a problémákat, sem mint megtizedeli. Akármelyik egyedülálló, anyaságot fontolgató, értelmiségi nő, ha ránéz az elkeserítő statisztikai mutatókra - amely szerint minden harmadik amerikai házasság válással végződik -, rögtön önigazolást nyer, és semmi perc alatt az internetes randi oldalak helyett, a sperma bankok adatbázisaira irányítja a webkeresőt.

Innentől pedig az igények meghökkentőek. Sloan indoka az, hogy leszbikus, de a könyvében más egyedül álló nő eseteit is felvonultatja, és a beindult weboldalak, fórumok és cikkek tucatjaiban a spermadonor igényeket már úgy tárgyalják, mintha a piacon lennénk. A New York Times napilap egyik, témába vágó cikkében szereplő, 195 cm magas, német Daniella, például olyan donora vadászott, aki kifejezetten alacsony. Emellett pedig, azt szerette volna "ha az illető, másik fajból való, hogy a kissrácnak sötétebb bőre legyen, így nem kell ezer faktoros naptejjel kenegetnie magát." "A fajok közti keveredés csak előnyére válik egy gyereknek, és csakúgy mint a korcs kutyák, szebb lesz és ellenállóbb, mint a tiszta vérű társai"- csattant a vélemény. És tucatnyian vannak a követők. Egy afro-amerikai nő (hosszasan tanulmányozva a genetikát, és rájőve arra, hogy fehér ember kevésbé domináns génjeivel semmi esélye), latin vért keresett, hogy az utódnak világosabb legyen a bőre és kevésbé göndör a haja. Egy zsidó nő pedig, akinek nem volt ínyére, hogy a közösségében minden pasi szemüveges és korán kopaszodik, magas, zömök fehér bőrű északi embert választott, dús szőke, göndör hajjal.

Minek ide férfi?

A genetikai lamentálások mellett, más bizarr információk is keringenek. Nem használt sperma adagok cserélnek gazdát féláron, és tippek és tapasztalatok segítik a szolgáltatások tömegében az eligazodást. Kisebb spermabankok extra árért nyilvános donorokat ajánlanak. Ez azt jelenti, hogy a gyermek 18 éves korában megtudhatja, ha akarja, hogy ki az apja. Hogy ez mennyire jó nem tudjuk, egy sperma donortól ugyanis 20 gyermek is születhet, és mi döglesztően kíváncsiak lennénk annak a pasinak a fejére - legyen akármilyen egoista, megalomániás, nárcisztikus föld benépesítő -, akinél a kapucsengő időről időre megszólal, és a küszöbön újabb és újabb pattanásos kamasz azzal köszönti, "szia fater, nincs egy százasod?"

A fénykép feldobja az üzletet

A húsz megtermékenyítési lehetőség húsz testvért is ígér, ezért létrejött egy donortestvéreket regisztráló adatbank is, ahova beregisztrálhatjuk a srácunkat, hátha felbukkannak a testvérek. A regisztráció előnye nem a testvérekben keresendő. Sokkal inkább abban, hogy rákukkanthatunk az apuka termékenységi statisztikájára, és ellenőrizhetjük, hogy csemeténk nem a testvérekkel ül-e egy iskolapadban, vagy később nem velük bújik-e ágyba, esetleg vonul-e oltár elé?

Ma már felnőtt képeket is nyilvánosságra hoznak a donorokról, azok engedélyével, ami emeli az esélyét, hogy a donort használó nő összefuthat a választott pasival a metrón. Legalább is akkor biztosan, ha egy kis cyber-nyomozással kideríti az illető lakóhelyét és ugyanannál a megállónál száll fel. A fénykép egyébként igen fontos, és feldobja az üzletet. Hogy mennyire, azt egy másik hölgy, Karym esetéből láthatjuk, aki beleszeretett az egyik donor fényképébe, és a képről kialakította az álomherceget a fejében. Ahogy más nő hirtelen felindulásban két perc alatt képes otthagyni tízezreket egy Gucci táskára, ő úgy vásárolta fel a pasi összes maradék spermaadagját a bankból, külön tárolási díjat fizetve a sikertelen esetekre számolva.

Apukát kérdőívből

A spermabankok legtöbbje ezért anonim donorokkal regisztrál, és a legalkalmasabbat egy kérdőív alapján kell kiválasztania az anyának. A kérdésekre a válaszok rövidek, és hogy ne legyen nagyzolás és mellébeszélés, a bank emberei is kitöltenek egy adatlapot az illetőről. Emellett az extenzív orvosi kérdőívet is a bankok szakembereinek segítségével tölti ki a donor. Ebből pedig igen nehéz felelősségteljesen választani.

Sloan kisfia Scott két éves és az apjáról egyetlen képe van, amin az körülbelül hétéves lehet. Az anyja egyetlen megnyugtató gondolata az, hogy a spermabank nővérkéje úgy tudott visszaemlékezni a donorra, "mint egy kedves és kellemes" emberre. Sloan pedig reméli, hogy a nővérke nem keverte össze az illetőt valaki mással.

Jövő héten folytatjuk a magyar spermapiac áttanulmányozásával.Kapcsolódó cikkek

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés