free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajok és a kormánykerék

Borsa         Címkék: csajok, könyv, kormánykerék, kritika, riporter 1 hozzászólás

Lutter Imre, a nagydumás száguldó riporter úgy gondolta, hogy azt a felgyülemlett élménymennyiséget, amit a női vezetőknek köszönhet, érdemes lenne egy könyvben prezentálnia. Elég lett volna elmesélni.

A nők vajon genetikailag vannak kódolva a kaotikus vezetési stílusra, vagy csak rosszul viselik azt a típusú stresszt, amit ellenkező nemű fajtársaik szúrós pillantásai, cenzúrázandó kijelentései, vagy éppen hivatásos színészeket megszégyenítő, mesterien variált kifakadási pozitúráik idéznek elő? Nos, évszázados közhelyet cáfolunk meg azzal, hogy nem a genetika a felelős, sőt egy brit kutatócsoport szerint a nők magasabb ösztrogénszintje alkalmasabbá teszi őket a rugalmassággal, figyelemösszpontosítással és a szabálytanulással kapcsolatos feladatok megoldására. Azonban ez csak az elmélet, a gyakorlat valóban a férfiak javára billenti a mérleget, az már megint egy más kérdés, hogy a tények és tapasztalatok tükrében mennyire etikus ezeken élcelődni. Merthogy arányaiban legalább annyi csapnivalóan pocsék férfi vezető van, mint nő.

Most persze az önérzetes hím olvasók döbbenten és hangos egyetértésben ingatják a buksijukat, hogy megint egy hülyeség, amit csak nő írhat. Pedig ki kell ábrándítanunk minden férfiúi felsőbbrendűségében vadul hívő egyedet, hogy eddig a tudománynak még nem sikerült semmi kézzelfogható és jelentős eltérést bizonyító példát felmutatnia a két nem agyi működésében, vagyis a férfi és a női agy működési mechanizmusában semmilyen jelentős eltérést nem mutat. A tények pedig makacs dolgok; a nők többsége nem retardált, nem, még a volán mögött sem válik azzá. Azzal viszont, hogy a férfiak helyes sztereotípiát gyártottak a téma köré egyértelmű létjogosultságot adtak a mindenkori "szarul vezető" nőknek.

Igen, vannak nők, akik botrányosan vezetnek, ahogyan vannak ilyen férfiak is szép számmál, csak róluk nem beszélünk, mert akkor hova lenne a legenda, hagyományokat őrizni meg szép dolog ugye. A nemi különbségtétel ebben a kérdéskörben is legalább akkora nagy butaság, mint abban, hogy kik döntésképtelenebbek, kik főznek jobban vagy melyikünk ügyesebb, okosabb, szebb... Mondhatnánk, hogy ez a versengési attitűd természetes emberi vonás, csakhogy pont a nemek között semmi értelme, merthogy az oviban ez a viselkedési anomália a bimbódzó szexualitást erősítette, addig felnőtteknél az ilyen különbségtétel több, mint röhejes. Azt meg, hogy a férfiak és a nők közötti élettani különbözőség - úgynevezett szexuális dimorfizmus - jó dolog, talán senkinek sem kell bizonygatnunk.

Mindezek ismeretében némiképp szkeptikusan állunk hozzá a témához; vajon mennyire okos dolog könyvet írni egy ekkora orbitális közhelyről? Mert mint általában, ezek a sztorizós, erősen szubjektív hobbytanulmányok csak úgy tocsognak a rosszindulatú sztereotípiákban. És jelen darabunk sem kivétel. A stílusa amúgy szellemes, ötletes a szerkesztés is, de ez a lerágott kérdéskör maximum epizódként állná meg a helyét, egy egész könyvhöz nem szolgáltat fogyasztható alapot. És most sem a harcos feminista beszél belőlünk, márcsak azért sem, mert egyik-másik csattanós szösszeneten igen jókat mulattunk. A találóan felvázolt kritika elismerő fejbiccentésre készteti még a megszeppent alanyokat is, nemhogy a velejéig cinikus műbírálót. Azonban friss élmények hiányában kihalt az érdeklődés; ugyanazok a tükörben sminkelő, parkolni képtelen, 30-al "duhajkodó" nőneműek mindenhol, és persze az egy-két üdítő kivétel, aki csak erősíti a szabályt ugye. Olyan ez, mintha egy viccet ötvenféleképpen sütnénk el: először röhögünk a poénon, a végére aztán már csak csendben feszengünk.

Kedvenc száguldozó riporterünk ezúttal kicsit többet beszélt a kelleténél, vagy csak rossz témához nyúlt, bár kétség kívül szimpatikusan, a mélyenszántó szarkazmus itt is alaptétel, és ez jót tesz neki. Meglátása szerint a téma visított a "könyvesítésért", azonban pont ezen a közhelyes banánhéjon csúszik meg a nyomdatermék.

Legalább annyira röhejes egy női vezetőn látványosan kiakadó férfi, mint egy volán mögül tanácstalanul bambuló nőnemű. Az előbbi legalább nem okoz tömegszerencsétlenséget - érvelnek a téma iránt elkötelezettek. És ez így is van, ahogyan az is megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az ezen fennakadó hímek ilyenkor férfiatlanságuk csúcsán teljesítenek. Az egészséges kritikai látásmód aranyat ér - csak hogy maradjunk mi is a közhelyeknél -, és itt most az egészségesen van a hangsúly természetesen.

Nők a volán mögöttavagy majdnem minden, amit a száguldó riporter nem mondott el

Szerző: Lutter ImreKiadó: Media MOldalak száma: 162Kiadás éve: 2007Bolti ára: 1890 FtIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés