free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

2008, az online zeneközvetítés éve

Borsa         Címkék: internet, online, változás, webtévé, zeneipar 0 hozzászólás

Amerikai elemzők szerint, két éven belül végleg eltűnik a ma ismert zeneipar, az internet átformálja a piacot. Kedvenceinkhez könnyebben, olcsóbban, gyorsabban juthatunk hozzá, és jön a webtévé is.

Amikor a kilencvenes évek elején kamaszként az első házibuli-élményeket megéltük, az első rock koncertjegyünket vettük, és az első komolyabb kazettagyűjteményt halmoztuk fel, még egészen más világ volt, mint manapság. A zenekarok működését, zenei fejlődését, és a frontemberek öltözködését a kiadóvállalatok határozták meg, hiszen hiába készített valaki szenzációs slágerfelvételt, a nagyhatalmú zenecégek kezében volt a döntés, világhíres lesz-e egy új csapat, vagy éppen a garázszenekarok és az iskolai rockbandák többségének sanyarú sorsára jut. Aztán az internet mindent megváltoztatott. Persze, ma is a nagy kiadók által forgalmazott zenék jutnak el a legtöbb emberhez, az új médium azonban lehetőséget teremt arra, hogy mindenki megossza munkáit saját közönségével. Az első médium, amit mi fogyasztók is használhatunk, ahová mi magunk is feltölthetünk tartalmakat, az internet.

A hanghordozók, kazetták és cédék emellett, gyorsan elavult technológiává váltak. Ma mindenki a netről tölti le kedvenc mp3-ait, csak csatlakoztatja a lejátszót, aztán a kocsi magnójára dugva hallgatja saját (ingyen) zenéit a parti felé menet. S miközben a legális és illegális zeneletöltés gyakorlatilag átvette a piaci hatalmat a zeneiparban. Az online videó is megjelent, ami újabb lehetőséget tartogat: miért ne élvezhetnénk pesti lakásunk kényelméből kedvenc bandánk londoni koncertjét, webes közvetítésen? Egyáltalán: hogy lehet, hogy miközben az internettévé ma már közismert fogalom, az élő közvetítések továbbra is akadoznak a hálón?

2008, az áttörés éve

A netes újdonságokat első kézből közlő, amerikai Wired magazin cikke szerint, 2008 lehet az áttörés éve. Eddig háromféle akadály is magasodott az internetes zeneközvetítések előtt: a szélessávú, gyors internet, és a fogékony közönség hiánya, továbbá a lemezkiadók rugalmatlansága miatt kellet évekig várnunk arra, hogy a legtrendibb popikonokat internetes közvetítésben, élőben láthassuk. Ma már ugyanis, senki sem az MTV zenetévéről tudja meg, hogy mik a legújabb trendek, kik a legnagyobb sztárok. Véget ért a korszak, amikor ujjunkat görcsösen a "record" gombon tartva, VHS videomagnóra vettük éjjel kettőkor az imádott klipet, amit napközben persze nem vetített a csatorna.

Idén a három nagy akadály is leomolhat: a világon csaknem 220 millió ember rendelkezik szélessávú internet kapcsolattal, ami elengedhetetlen egy élő közvetítés jó minőségű vételéhez (a YouTube és a többi videós oldal természetesen nem élőben mutatják a videókat). Itthon is, havi pár ezer forintért lehet bárkinek több megabites kapcsolata. A rugalmatlan és hegemóniájához ragaszkodó lemezipart is lépésre kényszeríti az új világ, hiszen egyszerűen képtelenség szembeszállni az internetes zeneterjesztés lehetőségeivel, a hagyományos üzleti modellek pedig több sebből is véreznek. Egyre kevesebben vásárolnak CD lemezeket valamelyik szupermarket végeláthatatlan polcrengetegében, amikor egy kattintással megtehetik ugyanezt -, akár legálisan az online áruházakban is.

Nagy port kavart a brit Radiohead lépése is az ügyben, amikor kizárólag az interneten adták el legutóbbi albumukat, a forgalmazót gyakorlatilag kihagyva a bizniszből. Ugyanez a banda az online koncertezésben is élen jár: sötét januári napokra ideális társ lehet a zenekar újévi koncertfelvétele, amit ingyen megnézhetsz bármikor a Current webtévé adásában, itt.

Ha pedig, már az új év első napjaiban szeretnéd bekötni a nappalidba a legújabb technológiát, ráadásul teljesen díjmentesen, akkor nézheted a FabChannel, a Swarmcast, vagy a holland Paradiso webcastjait, azaz élő online közvetítéseit, melyek ugyan egyelőre még kis ablakban jelennek csak meg a monitorodon, hamarosan ugyanúgy élvezheted majd őket, mint a nagyképernyős tévéközvetítéseket. Az unalmas kabaréműsorok, híradók és sorozatok helyett hamarosan azt nézel majd - szélesvásznon -, amit csak akarsz: kedvenc zenekarod koncertjébe éppúgy bekapcsolódhatsz, mintha jegyet váltottál volna, és még taxira sem kell költened pityókásan hazafelé.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés