free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Narancsos lencsesaláta

Borsa         Címkék: karácsonyi, lencse, maradék, narancsos, recept 0 hozzászólás

Borsamunkatárs a karácsonyi maradékok eltüntetésére remek ötletekkel áll elő, aminek családja nem mindig örül. Ők már pörköltöt ennének, de azért igyekeznek jó pofát vágni a kísérletekhez is.

Borsamunkatárs karácsonyi maradékai és kísérletező kedve csak nem fogy, folyton azon jár az agya, hogy mi a fenét kezdjen a felhalmozott kaja készlettel. Például meglehetős mennyiségű lencse maradt felhasználatlanul, mert a szokásos újévi levesbe csak a fele került annak az egy kilónak, amit vásárolt. Itt lenne már az ideje, hogy megtanulja: létezik kisebb kérhető egység a piacon, mint a kiló. Na, de hát ez van, márpedig Borsacsalád nem egy lencseevő népség, bőven elég nekik, amit az év első napján - valószínűleg csak az anyagi gyarapodás reménye motiválja őket -, meg a napköziben kapnak; nem rajonganak sem főzelék, sem leves formájában a remek hüvelyesért. Borsamunkatárs ezért volt hát kínban, amikor a kamrapolcon pihenő lencsével szemezett. (Lehet-e több száz szemmel szemezni?) Azon töprengett, mi az az ízvilág, ami egy kicsit kimozdítja a zöldséget a füstölt kolbászos, egytálételes megszokásból, de nem viszi el a nagyon bio, csírás, húspótló ízek felé sem?

Az megvolt, hogy a szegfűszeges, édeskés összhatás jót tesz a lencsének, de hogyan tovább? Gondolt egy merészet és belevágott egy kicsit csípős, édeskés saláta elkészítésébe. Amikor első tesztalanya hazaérkezett, rögtön rávette a kóstolásra, de az első grimasz nem sok jót ígért. Szerencsére később kiderült, hogy a probléma és a fintor oka az étel hőfoka volt. Langyosan ugyanis valóban nem volt az igazi, azonban szobahőmérsékletűre hűlve, némi állás után viszont remekül összeértek az ízek és egy valóban harmonikus, sokemeletes ízvilágú étel keveredett ki, amit azonban ne nevezzünk salátának, mert leginkább köretként állja meg a helyét, elsősorban talán sült kacsamell mellé. Ez utóbbi nem akadályozta meg Borsacsalád tagjait, hogy folyamatosan rájárjanak és kiskanállal bezabálják az egész mennyiséget majd’ két óra alatt.

Ami kiderült még, hogy a friss petrezselyem íze nagyon fontos alkotóeleme a műnek, nem érdemes elhagyni. Van még lencse, hétvégére Borsamunkatárs kacsamellet vesz és összepróbálja a két ételt.

Így készül

Úgy 15 dekányi lencsét megmosunk, de nem kell beáztatni. Persze, ha valaki ragaszkodik az áztatáshoz, nyugodtan tegye. Feltesszük főni bőséges mennyiségű vízben, sózzuk, teszünk bele egy gerezd fokhagymát, egy nagyobb darab narancshéjat, négy szegfűszeget és pár szem borsot. Amikor puhára főtt, de még nem esik szét, leszűrjük és kipiszkáljuk belőle a fűszereket.

Míg a lencse fő, egy közepes narancs levét elkeverjük három evőkanál olívaolajjal, kávéskanálnyi magos mustárral, egy nagyon apróra vágott picike lilahagymával, és egy kiscsokor felaprított petrezselyemmel. Ebbe az öntetbe forgatjuk bele - forrón - a puha lencsét és hozzákeverünk egy közepes narancsot, nagyon apróra vágva.

Megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl, hogy összeérjenek az ízek.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés