free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rejtélyes művészmagazinok az interneten

Borsa         Címkék: fórum, internet, magazin, médium, művészeti 1 hozzászólás

Már 2003 óta létezik, de csak mostanában lett divatos a .pdf formátumú, underground művészeti fórum. Megpróbáljuk összeszedni, mit és miért érdemes tudni erről az utcai kultúrával foglalkozó médiumról.

Amikor cikkírás közben ismerőseink telefonon kerestek, és említettük nekik, miről írunk éppen, kiderült, hogy sokan azt gondolják, hogy a Pdf egy színes újság neve, mint a Kiskegyed, vagy a Nők Lapja. A betűszó azonban nem egy vicces rövidítést, vagy marketingkamut takar, mint a CKM és az FHM férfimagazinok, hanem egy fileformátum neve, olyan, mint a Wordben készített dokumentumok .doc kiterjesztése. Csaknem minden gépen megtalálható az Adobe Acrobat Reader szoftver, ezzel nyitható meg a képeket és szöveget tömörítő Pdf dokumentum. Ahogy a kortárs művészek és kreatív stúdiók portfóliója egyre jobban az internetre tevődött át, nemrég új műfaj alakult, amely a .pdf file-ok rugalmas szerkesztési lehetőségeit használja ki: az ingyenesen letölthető, reklámmentes, pdf formátumban interneten terjeszthető, akár emailben is csatolható magazin, mely referenciaanyag, levelezőlap, nagyvárosi képes tudósítás, művészi montázsgyűjtemény és önéletrajz egyszerre.

Tudósítások

A mára mozgalommá terebélyesedett műfaj gyökerei egy másik furcsa művészeti ágban, a mail artban keresendők. Az internet térhódítása előtti időben sok képzőművész levélben, postai úton küldözgette egymásnak legújabb anyagait, miközben a borítékot, a levélpapírt és minden felületet apró logókkal, illusztrációkkal, utalásokkal láttak el. A postát gyakorlatilag médiumnak használták. Egy-egy ilyen levelezés ma nagy értéket is képviselhet, persze, ha szerzőik közben híresek lettek.

Az internet korában már csak ritkán használunk postát a csekkbefizetésen kívül persze, a művészeknek pedig pláne nem volna kifizetődő a folyton emelkedő díjakat vállalni. A pdf formátumban terjesztett magazinok átvették a mail art szerepét, és mondanunk sem kell, hogy segítségükkel a világ minden országában felismerik egymás munkáit a kortárs képzőművészek, hiszen az olvasók úgy küldözgetik egymásnak a fileokat, ahogy régen a leveket a postaszolgálat. Itthon Robopimp3 néven, 2003-ban jelent meg pdf formátumú magazin, melyet fiatal képzőművészeti egyetemisták készítettek. Kovács Budha Tamás, a street art gyűjteményeket tartalmazó kiadvány egyik készítője kezdettől jelen volt a magazin születésénél. A magyar utcai graffitikultúra egyik elismert figurája külföldi példák nyomán kezdett el itthon interneten terjeszthető, ingyenes kiadványt szerkeszteni. "Olyan fotók kerülnek az újságba, amiket sosem nyomtatnék ki, gyűjteménybe rendezve viszont bemutatják, hogy milyen irányzatok és stílusok vannak jelen a budapersti utcai kultúrában" - mondta el érdeklődésünkre. Magazinjukat elsősorban trend és gondolkodásformáló médiumnak szánják. Rendszeresen publikálnak fotósorozatokat a budapesti street art-ról és graffitikről, a letöltött magazint monitorunkon lapozgatva egy rejtett nagyvárosi világ, köztéri képgalériák elevenednek meg előttünk.

Street art

Ki gondolná, hogy az Árpád híd felüljárójának szürke betonfala, vagy a metróépítés gödreit elkerítő palánksorok valódi, nagyvárosi kiállítótérként működnek, ahol a graffitis közösség rendszeresen bemutatja munkáit. A többnyire végzett, vagy végzős képzőművészekből álló street art csapatok tudnak egymásról, értékelik egymás teljesítményét, a városi tereket pedig ugyanolyan kiállítási felületnek fogják fel, mintha múzeumben, vagy egy puccos belvárosi galériában járnánk.

Festményeik itt nyilvánosságot kapnak, ez a nyilvánosság ráadásul nemcsak az arra járó autósok és gyalogosok áradatát jelenti: a Robopimp3 gyűjteménye a nemzetközi művészeti szcénában is elismert, Európa számos országában ebből a médiumból tudják meg az utcai alkotóközösségek, hogy a pesti srácok milyen munkákat készítenek. Ilyen külföldi társmédium például a cseh Upstream magazin ahol a magyar graffitisek festményei rendszeresen megjelennek. A pdf formátumban megjelent kiadványok mellett vázlatokat, rajzokat és fotókat - személyes referenciaanyagokat is tartalmaz egy másik magyar graffitis magazin, a Harmless. Szerkesztői saját anyagaik mellett közösségi szolgáltatásokat: híreket, cikkeket, linkeket is elhelyeztek az oldalon, hiszen ezek a művészeti csoportok odafigyelnek egymásra, hivatkozzák egymás munkáit saját médiumukon.

Figyelnek egymásra

Kovács Budha Tamástól tudtuk meg azt is, hogy a pdf újságok nemcsak a bennfentes közönséghez szólnak, bár egy kívülállónak nem épp egyszerű az ilyen médiumokhoz hozzájutni. Mégis, aki nyitott szemmel jár a városban, gyakran látogatja a kultkocsmákat, kiállításokat, szórakozóhelyeket és kerthelyiségeket, szórólapokon, matricákon és posztereken is találkozhat ezekkel a projektekkel. A Robopimp3 fennállásának öt éve alatt szép csendesen nemzetközi elismerést szerzett. A budapesti street art közösségek munkáit ismerik a legnevesebb .pdf magazinok szerkesztői is. Mintául az amerikai Bloodwars magazin vagy a Pornoffiti szolgál, ezeket a médiumokat többször annyian látogatják a világ összes országából, mint ahányan a felkapott magyar médiasztárokat összesen ismerik.

Klikkeljetek, nézegessetek, legyetek nyitottabbak!

A .pdf formátumban, ingyenesen terjesztett újságok lényege mégsem a pénz, vagy a hirdetők csábítása, hanem az anyaggyűjtés és a kommunikáció. A kortárs urbánus kultúra dokumentációja és, hogy az alkotók a globális közösségben is letehessék névjegyüket. "Az utca egy nyitott, szabad galéria - tette hozzá interjúalanyunk - csak sokan nem látják, ami az orruk előtt van".LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés