free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Amit az influenzáról tudni kell

Radnai Anna         Címkék: betegség, influenza, megfázás, nátha, orvos 0 hozzászólás

A tél legidegesítőbb velejárója a nátha és az influenza. Kétségtelen, hogy a közérzetet egy kiadós megfázás is hazavághatja, de a csöpögő orr eltörpül egy influenza fertőzés okozta rosszullét mellett.

inlfuenza-láz

Ajánló

A spanyolnátha egy világjárvány volt a 10-es évek végén, amely egyedül 1918-ban több halálos áldozatot követelt, mint az egész első világháború. A halottak számát 50 millióra becsülik. A kórokozó vírus hatékonysága és gyors elterjedése a többszöri mutáció eredménye: az áldozatok jobbára védtelenek voltak az új betegséggel szemben. Egyesek szerint párhuzam vonható a spanyolnátha és a - napjainkban elterjedő - madárinfluenza között lévén mindkettő madarakról terjedhetett át az emberekre.(forrás:Wikipédia)

Ez a veszélyes és kellemetlen betegség az 1918-1919-es spanyol nátha óta ismert Európában. (A járványokat általában a kitörésük földrajzi helyének nevével jelölik, így például egy másik hírhedt járványra orosz influenzaként emlékszik a világ.) A korabeli tudorok számára ismeretlen volt az influenza vírus, azóta viszont rendszertelen időszakonként újra meg újra regisztráltak kisebb-nagyobb járványokat.

Mintha nagyszüleinknek nem lett volna épp elég baja, Magyarországon az ötvenes években egymást érték az influenzajárványok, melyek azonban súlyosság szempontjából még mindig kevésbbé voltak jelentősek, mint az emlékezetes 1971-es tömeges megbetegedés. Legutóbb a Millenium évében tapasztaltak kisebb járvány mértékű influenzahullámot az orvosok. Ludwig Endre infektológus professzor szaktudásával élve influenzajárvány akkor alakul ki, ha az influenza vírusban bekövetkező változás lehetővé teszi, hogy nagyobb betegcsoportot érintsen az influenza. Az influenza A vírus ugyanis rendkívül változékony: "hipermutábilis". (A B viszonylag stabil vírusforma.) Egészen pontosan a kórokozó felszínén levő, fehérje természetű molekulák tudnak nagyon gyorsan, kisebb-nagyobb mértékben változni. Ha kisebb mértékben változnak, akkor a szerkezetük csak egy kicsit lesz más - ilyen esetekben az emberekekben lévő korábbi formákkal szemben kialakított ellenanyagok még hatnak valamennyire az új vírusra. A nagy világjárványok olyankor törnek ki, mikor ez a bizonyos felszíni fehérjestruktúra nagy mértékben átváltozik: "egy új vírus születik", ami ellen nincs ellenanyag az emberekben. Ilyen világjárványt okozó változások ritkán fordulnak elő, a kisebb változások azonban mindennaposak. A Weborvos.hu egészségügyi magazin értesülései szerint 555 influenza vírust izoláltak az 50. hétig bezárólag Európában. Magyarországon 5 influenza A és 1 influenza B vírust találtak. Európában 121 kimutatott influenza vírus közül 101 típus a H1N1 Solomon Islands/3/2006 altípusba tartozott. Nálunk még soha nem okozott járványt ez az alvírus, és ha sokan beoltatják magukat akkor jó eséllyel most sem fog, mert az idei szezonra készített influenza oltóanyagok egyik összetevője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára a H1N1 Solomon Islands/3/2006 vírus felhasználásával készült.

A WHO az egész világot behálózó szevezetként évről-évre központilag összegyűjti az új vírusformákat és kiadja őket különböző vakcinatermelő cégeknek, ahol aztán az éppen aktuálisan ható mutáció ellen termelik az oltást. A különböző influenzaoltásokban tehát akár évente más-és-más fajta influenza vírus elleni hatóanyag található. Oltóanyag kb. a 60-as évek óta létezik, meg kell hagyni, hogy fejlesztésében a magyarországi kutatók jelentős szerepet játszottak.

Nálunk 1,3 millió ingyenes oltást biztosít a kormány a veszélyeztetett kategóriába sorolt lakóknak, vagyis a gyerekeknek, az időseknek és a krónikus betegséggel élő embereknek. A térítésmentes vakcina még nem fogyott el. Az oltás egyébként mindekinek ajánlott, és a háziorvos által felírt recepttel olcsóbban hozzá lehet jutni.

Az ÁNTSZ október eleje óta működő influenza figyelőszolgálata lehetőséget teremt a megbetegedések arányának nyomonkövetésére. Járványnak még nyoma sincs, ám december elejétől nőtt az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők száma. A legtöbb esetet a Dunántúlon és Közép-Magyarországon jelezték, iskolákban és óvodákban un. közösségi járványok is előfordultak. A karácsonyi időszakban tovább emelkedett az újonnan jelentkezett betegek száma: az 50. héten 7 ezer, az ezt követő ünnepi héten mintegy 8 ezer beteg kereste fel az orvosát influenzagyanús tünettel.

Különböző megítélései vannak, hogy ki számít influenza-veszélyeztetettnek - mondta Ludwig prof. Ha egy hosszú idő óta nem tapasztalt vírus típus jelenik meg az adott társadalomban, akkor nagyrészt gyerekek betegszenek meg - jó példa erre a madárinfluenza: a H5N1 kórokozóval fertőzőttek több mint fele fiatal. Az influenza szövődményei az idős vagy krónikus betegségben (főként a különböző szív-, és légzőrendszeri megbetegedésben) szenvedő embereket fenyegetik leginkább. Összegezve: a fiatalok az influenza súlyossága, az idősek és alapbetegséggel kűzdők pedig a szövődmények miatt kerülhetnek bajba. A Weborvos.hu úgy tudja, hogy amennyiben az idei szezonban a H1N1 Solomon Islands/3/2006 vírus tölti be a főszerepet, a kisgyermekeken kívül a fiatal felnőtteknél és a középkorúaknál is nagyszámú megbetegedés várható.

Meg lehet halni az influenza vírus direkt toxikus hatásában is, de ez viszonylag ritkán fordul elő. Ha mégis példát kéne említeni, akkor megintcsak a madárinfluenzát vehetjük elő, a H5N1 kórokozó miatt ágynak esett emberek ugyanis valamennyien "direkt módon" haltak meg a vírustól. Az influenza vírus direkt tüdőkárosító hatással bír, melynek következtében bevérzéses tűdőgyulladás alakul ki, ami halált okoz. Gyakoribb ennél, hogy az influenza megbetegedést követi egy baktérium okozta másodlagos fertőzés, és a másodlagosan kialakuló tüdőgyulladás következtében alakul ki az életveszélyes állapot. Folytatjuk.Kapcsolódó cikkek

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés