free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Abortusz-paradigma

Borsa         Címkék: abortusz, fiatal, film, kritika, román 0 hozzászólás

A fiatal román film jó úton halad, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Mungiu új mozija a 4 hónap, 3 hét és 2 nap Európát átszelő díjzuhatagot produkált. Jogosan, mert több fronton is felrázó alkotás.

Szubjektív történelmi tabló és megrázó sorstragédia az abortusz kérdéskörébe ágyazva. Ez így még lehetne unalmas sablondráma is némi politikai fűszerezéssel, de itt a lényeg a hogyanon van, nem magán a témán. Rengeteg film feszegette már az abortusz etikai, vallási és szociális problémáit, a női jogok, a társadalmi hatáskör és az újra és újra ütköző álláspontok tragikus szituációit. Cristian Mungiu azonban nem ítélkezik, kényelmes dokumentarista pózba vágja magát, és fiktív alakokkal rögzíti a valóságot. Ez pedig a nyolcvanas évek Romániájához hűen hideg, nyirkos és sivár, teli titkolt rettegéssel és annyi béklyóval, amit a mai liberálisan konformált agyunk képtelen lehet felfogni. A rendezői szándék amúgy éppen ezt célozza; a rendszerváltás előtti, és az azt előkészítő belső feszültségeket felvázolni szépen, egy-egy konkrét mikrokörnyezet átlagszereplőit téve meg alibifőhőssé. Tehát kapunk egy lesújtó emberi sorsdrámát kamaraközegben, másfelől pedig egy rávilágító és múltfeltáró politikakritikát, és ezzel a többszintes, kvázi dráma a drámában szerkezettel ügyesen ki is siklik az értéktelen tucatmunkák sodrásából.

A korszak színei

De Mungiu nemcsak a szerkezettel vágja tarkón a nézőt, kimért, tudatos minimalizmusa, formanyelvének keserű, darabos szegletei az olasz neorealizmus legszebb pillanatait idézik. Nem véletlenül nyilatkozta egy helyen a román direktor, hogy De Sica művészete hatott rá a legmegrázóbb erővel. A legszebb az egészben, hogy a film 113 perce alatt egyszer sem érzünk izzadságszagot vagy görcsös berándulást, Mungiu munkája úgy lett sűrűn párolgó esszenciává, hogy arra egy percig sem törekedett. Csupán vett egy nagy levegőt és mesélt, éppen addig, amíg ki nem fogyott a szuszból.

A direktsztori origójában két egyetemista lány áll; a folyton aggódó, de nagyon erős Otilia és a szomorúszemű megesett lakótárs, Gabita. A két barátnő együtt verekszi végig magát a terhességmegszakítást választó nők keserves útján, ez a helyzet legális esetben sem könnyű, viszont Romániában ekkortájt szigorúan tiltott. De mint tudjuk, a népességnövekedés érdekében tett szankciók ilyen irányú törekvései csak a feketepiacra lesznek építő hatással, az illegális abortuszbiznisz virágzása pedig az egyénre csak kártékony lehet. Kétségbeesett főhőseink által megtalált kisiparos sem túl megnyerő alak, leginkább egy kamionsofőrre hajaz, de a lányoknak nincs választása, és az egész sztoriban ez az egyik legkínzóbban ránk települő érzés. A történéseket szinte előre látjuk, mégis feszült nyugtalanság lesz úrrá rajtunk is, ami kitart egészen a végső jelenet döbbenetes zárásáig.

Aggódó tekintetek mindenfelé

Egy korszak politikai kríziséről eddig még nem született ennél szenvtelenebb és elragadóbb munka. Tartózkodik a szentimentalizmustól, mégis olyan érzelmi teret fog át, ami a zsigereinkben is megérint, túlmutat a csupán egyénin, valami kollektív tudatalattit birizgál. Nem ítélkezik, és nem erőlködik, mégis felfejt egy egész világot pár ember kapcsolatán keresztül.

4 hónap, 3 hét és 2 nap4 luni, 3 saptamani si 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Daysszínes feliratos román filmdráma, 2007Rendező: Cristian MungiuForgatókönyvíró: Cristian MungiuOperatőr: Oleg MutuVágó: Dana BunescuSzereplők: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Ion SapdaruJátékidő: 113 percHazai mozibemutató: 2008. január 10.Forgalmazza: Cirko Film - Másképp AlapítványLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés