free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Amit az influenzáról tudni kell II.

Radnai Anna         Címkék: influenza, megbetegedés, megfázás, nátha, orvosság 0 hozzászólás

A tél legidegesítőbb velejárója a nátha és az influenza. Kétségtelen, hogy a közérzetet a megfázás is hazavághatja, de a meghűlés eltörpül az influenza mellett. Információk és jó tanácsok - második rész.

inlfuenza-láz

Ajánló

A spanyolnátha egy világjárvány volt a 10-es évek végén, amely egyedül 1918-ban több halálos áldozatot követelt, mint az egész első világháború. A halottak számát 50 millióra becsülik. A kórokozó vírus hatékonysága és gyors elterjedése a többszöri mutáció eredménye: az áldozatok jobbára védtelenek voltak az új betegséggel szemben. Egyesek szerint párhuzam vonható a spanyolnátha és a - napjainkban elterjedő - madárinfluenza között lévén mindkettő madarakról terjedhetett át az emberekre.(forrás:Wikipédia)

A múlt héten az influenza járványok történetével és a kellemetlen vírus hatásaival ismerkedtünk, most a gyógyításra, illetve a megelőzésre fordítunk figyelmet. Míg a nátha gyógyítására, szinte évente, újabb (bár, jórészt azonos hatóanyaggal készült) gyógyszereket dobnak piacra, megelőzés szempontjából a tanácsok mit sem változtak. A nagyi iskolába bocsátó szavai: "Öltözz rétegesen, és nehogy izzadt fejjel rohangálj!" az egyedüli megoldások ma is. Az influenza elleni fegyvertár éppen fordítva fejlődött: a megelőzésre ma már ott vannak a korszerű oltások. A krónikus betegséggel élők és a hatvan év feletti emberek ingyen kaphatják, vizitdíjat pedig nem kell fizetni a vakcináért. Többfélét forgalmaznak Magyarországon, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bizonyos mértékű támogatásával, átlag 1000 forintért lehet őket megvásárolni. Ami viszont a gyógyítást illeti, továbbra sem marad más, mint ágyba bújni, vitamingazdag ételeket és izzasztó, forró italokat fogyasztani, lázat csillapítani, és bízni az immunrendszerünkben, hogy nem sokára elmúlik a rosszullét.

Sok jó ember

Ha ezerszázalékos biztonsággal el szeretnénk kerülni a téli kórokat, jobb ha a kankalin virágzásának idejéig ki sem dugjuk az orrunkat a lakásból. Mivel ez elérhetetlen luxus, maradnak a megelőző intézkedések. A hűvös napok beálltával, napi rendszerességgel fogyassznk C-vitamint. Az egyre hidegebb levegő ellen, réteges öltözködéssel védekezzünk mert egy megfázott ember könnyebben kapja el az influenzát is. Járványról, eddig nincs hír Magyarországon (lakosságszámhoz viszonyítva, nálunk 20 000 ember megbetegedésekor hirdetik ki), azért, voltak már olyan hetek, mikor "egyszerűen mindenki beteg volt" - legalább is, nagyon sokan a környezetünkben. Az ilyen időszakokban érdemes minimálisra csökkenteni a tömegközlekedést, és még az igazán jó bulikat is célszerű kihagyni, hogy elkerüljük a sok összezárt embert.

Keresik a gyógyszertA kutatások eredményeként két vegyületet hoztak létre: specifikusan influenza vírus ellen ható antivirális készítményeket. Ezek a szerek - adott Ludwig Endre infektológus professzor részletes tájékoztatást -, a vírusok szervezeten belüli terjedését tudják gátolni. Az eddigi vizsgálatok szerint csökkenthetik a betegség súlyosságát és időtartamát. Egyértelmű klinikai és epidemiológiai adatok, egyenlőre csak, megelőző hatásukkal kapcsolatban vannak. Az infektológus szakma szerint, a gyógyszerek részben alkalmasak súlyos, általános influenzában szenvedő megbetegedés kezelésére, és egy esetleges járvány terjedésének megakadályozására is. Magyarországon pillanatnyilag, nincs rájuk támogatás, de elvileg forgalomban vannak. Az infektológus szakma hozáállása viszont, óvatos e szerekkel kapcsolatban. Hatásaikra vonatkozóan nincsenek még széleskörű tapasztalataink. (Japánban és egyes nyugati országokban, a Magyarországon nem jelentkező súlyosabb járványok miatt, már sokkal inkább bevettek a gyógyítás gyakorlatban.) A használatukra vonatkozó fenntartás azért is dívik szakmai körökben, mert attól tartanak az infektológusok, hogy ezek ellen is kialkulhat rezisztencia. Lehetséges, hogy a gyógyszer tömeges alkalmazása esetén, hatákonysága elveszne mire egy járvány miatt igazán nagy szükség lenne rá.

Az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint, a speciális antivirális szerek alkalmazása csak súlyos esetben és csökkent immunitású (csökkent védekezőképességű) embereknél javasolt. Általános súlyosságú influenzásoknak ágynyugalom és tüneti gyógyszerek segíthetnek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés