free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mocsoklelkű valóság

Borsa         Címkék: ajánló, benaffleck, film, krimi, rendező 0 hozzászólás

Ben Affleck erősen megkérdőjelezhető színészi tehetsége ellenére filmrendezőként reményteljes. Első mozija, a Hideg nyomon velejéig hollywoodi alkotás, mégis finoman árnyalt és megejtően emberi.

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy kategorikus különbséget tudunk tenni a helyes és helytelen, a jó és rossz dolgok között. Csakhogy, ha egy morálisan ingatag alapokon nyugvó valóságba vetetten éljük mindennapjainkat, akkor miért vagyunk olyan biztosak abban, hogy nem csapnak be az érzékeink, hogy nem létezik más igazság is, mint az egyén igazsága? Az univerzális jó és rossz cselekedetek abban a pillanatban válnak divatjamúlttá, amint egy irracionális döntéshelyzetbe kényszerít az élet. Ez pedig függetlenül az értelmi és/vagy anyagi adottságainktól mindennapos helyzetnek számít. Vagyis mi a teendő, ha önérzetünk fájdalmasan kemény erkölcsi falba fejel bele?

Feszült légkör és parádés szereposztás

Az örökös málészájú, jólfésült yuppie karakter, Ben Affleck pályájának egyik legnagyobb dobását prezentálta jelen mozijával, ahol mértéktartó megfelelési kényszerrel, de mindenképpen becsülendően okos megfontoltsággal a kamera mögé húzódott, és mindenféle felhajtás nélkül vezényelte le első nagyjátékfilmjét. A Hideg nyomon tulajdonképpen egy etikai detektív-thriller. Alapanyagául Dennis Lehane bestsellere szolgált (Gone Baby Gone), amit az alkotók rendkívüli profizmussal adaptáltak a vászonra. Ugyanis kézenfekvő lenne az összehasonlítás Clint Eastwood 2003-as masszív díjzuhatagot produkáló mozijával, a Titokzatos folyóval, hiszen ez a munka is egy Lehane regény alapján készült. Affleck azonban úgy csinált, mint a bölcs majomtrió, és mindenféle érintettség, áthallás vagy különösebb frusztráció nélkül vágott bele a sztoriba. Főhősnek flegma sármmal domborító öccsét tette meg, de igazából ebbe sem tudunk belekötni, mert Casey Affleck eszköztelen, zsigeri játéka tökéletesen működőképes karaktert kreál. Szóval ismét egy remek filmre akadtunk, meglepő háttérgárdával, de mindenképpen jelesre osztályozandó debütmunkaként.

A cselekmény egy eltűnt kislány köré gubancolódik, akit Boston legmocskosabb környékén veszítenek szem elől szülei, és akiről a rutinos hivatali közeg szinte azonnal le is mond. Így a rokonság tehetetlen elkeseredésében egy magánnyomozó pároshoz fordul, akik amellett, hogy a magánéletben is egy párt alkotnak, szokatlanul nem privátkopószerűek. A statikus szerepek ilyen terű összekuszálása már ad egy alapfeszültséget a történetnek, de hamar belefutunk a cselekmény nyomasztó csavarjaiba is, a visszás körülmények, pedofil család, drogos anya, lepukkant környék által generált lehetetlen világba, ahol egyszerűen nem is létezik jó döntés, senki részéről.

A nagy öregek: Ed Harris és Morgan Freeman

A háttérként használt közeg; a baljós bostoni utcák, az állandó félhomályban úszó, rossznevű lebujok, a hideg és nyirkos, szinte tapintható levegő olyan atmoszférával támogatja a mozit, hogy az már fél siker. Ehhez jönnek a brillírozó mellékszereplők, akik élettel töltik meg a dramaturgia elszórtan akadozó üresjáratait is. Mert néhol be-belassul a tempó, de ettől függetlenül nem kell tartanunk a behaló sztori paradigmájától, ez a mozi szépen, kimérten folyik célja felé, a sodrása hol erősebb, hol gyengébb, de fokozataiban is méltósággal tartja a feszültséget. Nem robban, inkább csendben nyomaszt, súlya a mellkasunkra telepszik, és pont az a legnagyobb erénye, hogy mindenféle morális töltete ellenére sem érezzük azt a kényszeres nagyotmondani-akarást, amibe stílustársai olyan mintaszerűen rendre belebuknak.

Hideg nyomon / Gone Baby GoneSzínes feliratos amerikai krimi, 2007Rendező: Ben AffleckÍró: Dennis LehaneForgatókönyvíró: Ben Affleck, Aaron StockardZeneszerző: Harry Gregson-WilliamsOperatőr: John TollProducer: Ben Affleck, Sean Bailey, Alan Ladd Jr.Vágó: William GoldenbergSzereplők: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, John Ashton, Amy Ryan, Amy Madigan, Titus WelliverJátékidő: 114 percHazai mozibemutató: 2008. január 10.Forgalmazza: Fórum HungaryLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés