free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csörögefánk

Borsa         Címkék: csöröge, egyszerű, fánk, farsang, recept 2 hozzászólás

A farsangi időszakra való tekintettel Borsamunkatárs fánkot sütött, de nem a szalagosat, hanem a ropogós, könnyű csörögét. Nem bonyolult, másfél óra alatt megvolt vele, és fél óra alatt elfogyott.

Itt a farsang áll a bál. Vagy valami ilyesmi. Mindenesetre eljött a fánk sütés ideje és Borsamunkatárs számára ez olyannyira az év eleji hideghez és hóeséshez kötődik, hogy nem is értette hogyan illik a fürdőruhához a fánk amikor először találkozott a balatoni lángossütőknél szalagos fánkkal.

A zsírban sült tészták valóban a gazdag, zabálós, böjt előtti mulatságok jellegzetes ételei voltak, sőt némely tájegységeken direkt felhalmoztak belőle, hogy a Húsvét előtti böjt negyven napja alatt is legyen valami finomság. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor szalagos, vagy más néven farsangi fánkot sütött a háziasszony, mindig megtartott néhány darabot, azt madzagra fűzte és fellógatta a hűvös kamrában, ahol pár nap alatt kopogósra száradt. Ha a lemondás idején egy kis csemegére vágyott a család, akkor összevágta és úgy készítette el, mint a mákos gubát. Kipróbáljuk majd ezt is és tapasztalatainkat persze megírjuk itt a Borsán.

Na de most még nem a szalagos fánknál tartunk, annál is inkább, mert Borsacsalád tagjai csörögét szerettek volna mindenképpen enni, ezért Borsamunkatárs pár hétre felfüggesztette a dundi, zsíros szalagos fánkokról való álmodozását és belevetette magát a csöröge- vagy más néven forgácsfánk irodalmába. Nem talált egymásnak gyökeresen ellentmondó információkat, de azért nyolc-tíz recept átolvasása után kezdett körvonalazódni a fejében a saját variáció. Elkészítette és elmondhatjuk, hogy jó lett. Nem kell megijedni, abszolút kezdők is nekifoghatnak.

Így készül

35 deka lisztet elkeverünk egy nagy evőkanál porcukorral, és egy csipet sóval. Négy tojás sárgáját adjuk hozzá és elkezdjük gyúrni, mint bármilyen gyúrt tésztát. Száraz, morzsolódós lesz, ezért folyamatosan adagolunk hozzá tejfölt - ez a mennyiség simán felvesz egy normál doboznyit ahhoz, hogy egynemű, nem ragacsos és rugalmas tészta legyen. Érdemes egy löttyintésnyi rumot is hozzádolgozni a tejföllel együtt, a tömény alkoholtól nem szívja meg magát olajjal sütés közben a tészta. (Ha nincs rum, jó más szesz is - Borsamunkatárs konkrétan házi körtepálinkát használt.) Természetesen a kész fánknak nincs alkohol tartalma, sütés közben elpárolog a szesz.

Ha a tészta összeállt, 20-25 kis gombócot formázunk belőle és letakarva egy órát pihentetjük. Úgy is elkészíthető, hogy egészben hagyjuk a tésztát, majd pihenés után egy nagy lapban nyújtjuk ki és vágjuk fel sütés előtt, de a gombóckás megoldással sokkal vékonyabbra nyújtható a tészta, ami az igazi csöröge titka.

Egyenként papírvékony téglalapokra nyújtjuk a gombócokat, középen hosszában két párhuzamos vágással bemetsszük őket, majd összebogozzuk a széleket. Bő, forró olajban sütjük a fánkokat, egy fordítással. Kiszedésnél érdemes mozgatni a szűrőkanalat, mert fánk hajlataiban, mélyedéseiben szeret megülni az olaj, próbáljuk meg minél jobban lecsöpögtetni. Porcukorral, lekvárral nagyon finom, de van aki csupaszon eszi, ötösével.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés