free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egész éves újjászületés

Borsa         Címkék: 2008, ajánló, művészet, reneszánsz, újjászületés 0 hozzászólás

Az idei év a reneszánsz jegyében fog telni, és nem is csak a korszak művészeti attitűdje mentén, de a szellemi hozadék újraélesztése is a célok között szerepel. Örüljünk neki, ránk fér az újjászületés!

A Reneszánsz Programiroda szervezőgárdája az idei évet a reneszánsz újragondolásának kiáltotta ki, vagyis pontosan 12 hónapon keresztül, szinte nonstop szemezgethetünk a korabeli tárgyi és eszmei örökségekből, és mert a reneszánsz egyben egy igen erős gondolati reformmal is együtt járt, a szervezők nem titkoltan a változás szelét kívánják újraéleszteni a hazai punnyadt érában is. 2008 nemcsak a mi igazságos Mátyás királyunk trónra lépésének 550-edik évfordulójaként funkcionál majd, hanem - ha sikerül az elképzelés - egy új kulturális sokkterápiaként is.

Reneszánsz hangulat

A francia renaissance - olaszul rinascimento - szó jelentése újjászületés, mozgalomként pedig azt a művészeti áramlatot hivatott jelölni, ami Itáliából, elsősorban Firenzéből kiindulva, elkezdte újraéleszteni az antik kultúra hagyományait a humanista szemlélet jegyében. Ha belegondolunk, hogy a kor keresztény szellemiségének mekkora döbbenetet hozott a "pogány" filozófusokhoz való visszanyúlás, vagy egyáltalán az istenközpontú világból való kitaszítás az egyén által, akkor nagyjából megérthetjük, hogy milyen szintű átalakulás ment végbe a XV. század elején. A retrográd elvek csúfos bukását a művészet is végigasszisztálta; a gótika mereven vallásos formavilágát átveszi az egyéni érdek és a tudományos alapokon nyugvó ábrázolási modor. Ahogyan maga a tudományos élet is - az antik hagyományokra alapozva - újra nekilendül, és a kor emberét a megismerés, feltárás, és elemzés világába szippantja. Gondoljuk csak a reneszánsz legnagyobb alakjaira (Leonardo, Michelangelo, Raffaello, Botticelli vagy éppen Dürer), akik amellett, hogy kreatív energiáikat vásznakra meg falakra fröcskölték, követ véstek vagy költeményt faragtak, lelkesen kutattak a szellem racionális birodalmában is.

Vénusz születése

De ez a fénybe való rituális átgyaloglás nemcsak művészeti és kulturális fronton dobbantott hatalmasat, hanem az akkor élők mindennapi gondolkodásában is. A humanista szemlélet visszahozta az egyént, az egyéniséget, és - ami nagyon fontos - az egyéni felelősséget is. Ha nem is nagyon érthetjük meg egy korszak morális velejáróit, a saját korunkra lefordítva még így is tanulhatunk belőle. Ha ma azt mondjuk, hogy humanista embertípus, akkor elsősorban nem a reneszánsz polihisztor képe jelenik meg előttünk, viszont annál inkább gondolunk magára a humanitásra, az emberséges, segítő és építő eszmékre, ami ugyan kategorikusan mást jelent, de nem kevesebb értéket képvisel.

A reneszánsz kora kétségkívül sikersztorinak számít, nem szégyen hát tanulni tőle, de ha ez a momentum nem is valósul meg, gyönyörködni még mindig lehet benne. Hozzánk január 22-én, a magyar kultúra napján köszönt be a humanista szellemiséget dicsőítő kezdeményezés. Ekkor kezdődik hivatalosan is a Reneszánsz Év programsorozat országszerte, melynek keretein belül még rögtön januárban mesésen szerkesztett tárlatot láthatunk a Mediciek fénykoráról a Szépművészeti Múzeumban, Mátyás király hagyatékáról pedig a visegrádi Mátyás Király Múzeumban. De természetesen nemcsak a képzőművészetekre koncentráló kiállításokon vehetünk részt, lesznek gasztronómiai, zenei, lovagi és karneváli programok is dögivel, igazi történelmi időutazásra számíthatnak majd a résztvevők. Februárban a szentendrei Skanzenben lesz farsangi fonó a kor szellemében, a Gyulai Várkert pedig Reneszánsz Karneválra várja az érdeklődőket. Márciusban a Tavaszi Fesztiválnak is rengeteg eseményt ad majd a Reneszánsz Év, ezekre érdemes már most odafigyelni.

Programok országszerte

Amit még külön ki szeretnénk emelni, hogy a rendezvénysorozat nem kíván kizárólag fővárosi eseménnyé válni, sőt! Országszerte bármerre belebotolhatunk az álruhás királyba - képletesen, de szó szerint is - és az itthon általa honosított reneszánsz vívmányokba, szóval érdemes nyitott szemmel járni, a programokról meg informálódni jó előre. Mi nem szeretnénk lelőni az összes poént, úgyhogy aki kicsit is motiváltnak érzi magát, az nyugodtan ugorjon neki a rendezvény honlapjának; szép, stílusos és informatív az is!

Reneszánsz Év 2008Országszerte, 2008. január 22. - 2009. január 21.www.reneszanszev2008.huLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés