free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vedelnek a tinédzserek

Krisztina O'Brien         Címkék: angolok, jelentés, pia, részegség, tinik 2 hozzászólás

Köztudott, hogy az íreket és az angolokat nehéz az asztal alá inni, viszont aggasztó, hogy ez már a brit kiskorúakra is igaz. Keményen isznak, sőt, azt hiszik, mindez teljesen normális. Londonból jelentjük.

Vedelnek az angol tinik

Ajánló

Az angol egészségügyi tárca médiakampánnyal kívánja felhívni a fiatalok figyelmét az alkoholizálás veszélyeire. A YouTube weboldalon megjelent hirdetések szlogenje: Ne te legyél a következő!

Angliában rendkívül magas az adó az alkoholtartalmú termékeken, és szigorúan tiltják és büntetik a 18 éven aluliak számára az alkohol árusítását, mégsem sikerül visszaszorítani az alkoholfogyasztást.

A felmérések szerint naponta harminc gyerek kerül kórházba alkoholmérgezéssel, és negyven százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás a kiskorúak körében.

Az angol tinik leverték az íreket (pedig ők genetikailag vannak korai májzsugorodásra kódolva) az ivászatban, és vezetnek Európában a kiskorúak alkohol fogyasztási szokásait illetően. Igen, direkt írtunk szokást, mert ez már nem alkalmi szinten zajlik a tinik között, itt liter számra folyik a sör és a tömény szesz. És nem csak addig, amíg spiccesek nem lesznek, hanem addig, amíg valakiből kórházi eset nem válik. Ami pedig még ennél is megrendítőbb, hogy a lányok vezetnek a vedelésben, és nem a fiúk.

Már nincs egy árva alapítvány és szervezet sem az Egyesült Királyságban, ami ne végzett volna felméréseket a kiskorúak alkoholizálásával kapcsolatban. A kormány is több milliárd fontot költött a statisztikai adatok előcsalogatására. Bizonyára azért, mert nem akart hinni a szemének, amikor a számokat meglátta. Professzor Mark Bellis, a kormány közegészségügyi tanácsadója mindenesetre, sokkos állapotban volt a számoktól: "Az angol 15 évesek kétharmada fogyasztott alkoholt az elmúlt hónapban, és minden hetedik ivott annyit, hogy hányjon. A 15 év körüliek 30% gondolja azt, hogy normális dolog egyszer egy héten berúgni." - nyilatkozta nemrégiben az Anonim Alkoholisták lapjának.

És itt nincs vége a sokknak. A Nemzeti Gyógykezelési Hatóság (NTA) adatai szerint akadnak, akik már 10 évesen olyan betegségektől szenvednek, amelyek csak vénülő alkoholistáknál fordulnak elő, és egyre több tizenéves szorul elvonókúrára. Több iskolából is érkezett jelzés, hogy néhány tanuló rendszeres másnaposan ül az be az iskolapadba, bealszik az órán, hányingere van, és csak testben van jelen, mert nem tud koncentrálni. A legfiatalabb lejelentett illető 8(!) éves volt.

Ennek ellenére a vedelés többnyire azért, hétvégére és a szünidőkre korlátozódik, és a krízis az angol egészségügynek 1.7 milliárd fontjába kerül. Nem csak a megelőzéssel próbálkozó kampányok zabálják fel ezt a keretet, hanem a feleslegesen kihívott mentők, a baleseti ügyelet használata, az alkoholos mámorban elkapott szexuális betegségek kezelései, a nem kívánt terhességek megszakítása, a részegen okozott vagy elszenvedett balesetek, és a hónapokig tartó rehabilitáció.

Beütött a Girl Power?

Amikor a Spice Girls meghirdette a GP-t a kilencvenes évek végén, feltehetően nem erre a viselkedésre gondolt! Az angol lányok azért is megmutatták, és piálásban az elmúlt hét évben bőven túltettek a fiúkon. Az erősebb idegzetűeknek eláruljuk, hogy a statisztika szerint 2000 óta, a 11-13 éves lányok között 83%-al emelkedett azoknak a száma, akik rendszeresen a pohár aljára néznek. Ugyanez az adat a fiúknál "csak" 43% volt.

Az angol tini lányok többsége almaborozik (cider), és olyan alkoholtartalmú üdítőket szopogat, mint a Bacardi Breezer. A lányok gyorsan isznak sokat, ezért többször esnek önkívületi állapotba, mint a fiúk. A felmérések szerint, egy 15 éves lány 10 éves korában kerül köszönő viszonyba az alkohollal, és átlagosan 15-20-szor kerül önkívületi állapotba 16 éves koráig. Egy ájult női test a padon, teljesen természetes jelenség az angol nagyvárosok éjszakáiban, ahol a parkok már kora este mini Ibizává változnak. Hajnali négy órakor már teljes a káosz a szórakozóhelyek körül. A hamvas női egyedek lerongyolódott öltözékben és bohóccá amortizálódott sminkkel tántorognak kifele a szórakozó helyekről. Nem tudni mi lehet az almaborban, amitől mindjárt az képzelik, hogy vetkőzni kell, de egy átlagos vasárnap hajnalra hektárnyi csupasz testfelület válik láthatóvá. Ennek ellenére nincs itt semmiféle Kánaán az angol srácoknak. Egy srác szerencsésnek mondhatja magát, ha talál egy spicces esetet, aki még képes a párbeszédre, vagy legalább a nevét elmondja, mielőtt a mellét kivillantva elszalad.

Szinte alig akad tini lány, aki ne került volna már veszélyes helyzetbe piálás miatt. A legszimplább eset, hogy a lány nem emlékszik arra, hogyan került oda, ahol a reggel rátalált, és ami rosszabb, nem emlékszik arra sem, mi történt az éjszaka.

A fogamzásgátló ugyan ingyen van, de ez nem segít, mert az óvszer automaták pénzbe kerülnek, és az összeget is inkább alkoholra költik a tinik. Tíz nemibeteg lány közül, kilenc bevallotta a kérdőíveken, hogy rendszeresen részeg, és a védekezés nélküli szex oka a túlzott alkoholfogyasztás volt. A nem kívánt terhességek számának növekedése a piához köthető. Az abortusz klinikák már fel is készültek az idei rohamra, miután a tavalyi statisztika szerint a terhesség-megszakítások száma 13%-al nőtt januárban.

Más veszélyek is vannak

A részeg lányokra aberráltak vadásznak, és szórólapok százai figyelmeztetnek az ál-taxisokra, akik a totálkáros tiniket várják, hogy aztán a kocsiban megerőszakolják, vagy zaklassák őket. Az italba csempészett altató vagy egyéb drog is rendszeres az angol éjszakában. Ezután, a lányok túlságosan szégyellik magukat ahhoz, hogy a rendőrségen jelentkezzenek, és mivel önkívületi állapotban voltak, nem is tudják igazából mi történt a testükkel.

[PAGEBREAK]

Brian Hursburg (52) regisztrált taxisofőr az egyik nagyvárosban: "Ha választanom kell egy legénybúcsú vagy egy leánybúcsú között, simán az előbbit választom. A női utasok csúnyábban viselkednek, mint bármelyik hímnemű. Túl sokat isznak, veszekednek, káromkodnak, hánynak és megpróbálnak lelépni fizetség nélkül." - meséli a The Sun napilapnak Hursburg, aki megszokta, hogy összehányják a kocsiját.

Honnan kerül elő az alkohol?

Az Egyesült Királyságban szigorú tilalom és szankciók vannak arra, hogy egy bolt, pláne kocsma, 18 éven aluli személyt alkohollal kiszolgáljon. Ám ez mit sem segít, mert minden sarkon akad egy alkoholista, aki bizonyos fejadag fejében bármikor kész bevásárolni a tiniknek. A korai tizenéveseknek általában van bátyja, aki ellátja a kölyök csapatot, és megtejelteti a fiúkat érte. De ott van a jó öreg trükk is, hogy a családi alkohol készletből kilopják a vodkát, a gint és más színtelen italokat, ezután pedig az üveget feltöltik vízzel. Kit érdekel, amikor kiderül?

Megtalálják a módját

Ezek mellett a trükkök mellett a tinik számon tartják azokat a parányi, alkoholt árusító boltokat is, ahol a tulajdonos szemet huny a törvény felett a magasabb profit reményében. A krízis ellenére a kormány tavaly lefújta azt a rendeletet, amiben tilos volt 11 óra után az alkohol árusítása, így lehetővé vált, hogy a szesz a nap 24 órájában hozzáférhető legyen. A döntést azzal indokolta, hogy a határidő, arra sarkallja a tiniket, hogy minél nagyobb mennyiséget megigyanak addig, mivel utána már nem lehet. A kormány az alkohol adójának a megemelésével is próbálkozott, hogy a magas a fogyasztást visszaszorítsa. De ez a statisztikai adatokon cseppet sem mozdított, mert a szenvedélyt nem lehet megadóztatni, és mert a szupermarketek lenyelik a veszteséget a vad-kapitalista árversenyben.

A Tesco áruház vezetőjét, Sir Terrence Leahy-t kormánykörökben csak a piások keresztapjának hívják, mert a Tescoban a sör olcsóbb, mint a víz. A vevőcsalogató stratégia olyan remekül működik, hogy a többi szupermarket is a Tesco nyomdokaiba lépett, az árverseny miatt. A Tesco Gazdaságos sör, hiába hányás ízű, és csak és alig több, mint két százalékos, viszik mint a cukrot, mert az ára jelenleg 22 penny (79Ft), annak ellenére, hogy ez 8 penny veszteséget okoz a szupermarketnek.A 22 penny azt jelenti, hogy egy tini 1 fontból (360 Ft) simán lerészegedik, pedig a 12-16 évesek átlagos heti zsebpénze 10 font körül mozog. A felelősséget azzal rázzák le magukról a boltok, hogy az alkohol tartalmú italokat az ő matekos marketingesük szerint a havi vásárlás keretében veszik a vásárlók, és egyik vevő kosarában sem áll halmokban az alkohol, amikor eljön a hétvége.

Nehezen fékezhetők

A tinédzserek alkoholizálása nem egy egyszerű kérdés egy olyan társadalomban, mint az angol, ahol az ivászat hozzá tartozik a társadalmi kultúrához. Se Párizsban, se Berlinben, de még Amszterdamba sincs tele az utca péntek este, öltönyös üzletemberekkel, fiatal fiúkkal és tini lányokkal, akik a kocsmából dülöngélnek kifelé. Általános, hogy ha valaki nem piál, az rendszeresen kimarad a parti vidámabb részéből. A tinik pedig azért isznak annyit, mert mindenki más is ezt csinálja. A rendőrség pedig próbálkozik. Tavaly ősszel, egy belügyminisztériumi kampányban, a Bobbik felvonultak a közterületen iszogató tinik ellen. Az eredmény sikeresnek volt mondható, 3 700 liter sört, almabort, bort, és tömény szeszt foglaltak le. A skót rendőrség is maga mögött tudhat egy kampányt, melynek során az elkobzott alkoholt vízre cserélte, az üvegen lévő címkén pedig rajta voltak a szokásos elrettentő szavak, és a bűncselekményre figyelmeztető tény.

Ami az alkoholizáló gyerekek szüleit illeti - meglepő módon-, általában dolgozó középosztálybeliek, akik keveset vannak otthon, amitől a gyerek ellenőrizhetetlenné válik. Az alkohol probléma nem korlátozódik a társadalom lerongyolódottabb régióira, hanem általános minden társadalmi osztályban. Tony Blair fia Euan Blair is kikötött már a rendőrösön merev részegen, és hát ott van Harry herceg, akit józanul nem sokszor láthatunk már manapság.

A szülök egy része struccpolitikát folytat. Amikor a gyerek otthon bejelenti, hogy a havernál alszik, vagy moziba megy, mit sem szól. De titkon imádkozik, hogy ne az ő gyereke legyen az aznapi peches, aki a börtöncellában, vagy ami rosszabb, a kórházban végzi. Többségük csak azt reméli, hogy a sráca túljut ezen a koron kisebb súrlódásokkal, meg sem fordul a fejükbe, hogy esetleg benne ragad és alkoholista lesz belőle. Más szülők totális tagadásban vannak.

"Sok ember azt hiszi, hogy az ő gyermeke nem olyan, mint én, de vajon ezt honnan tudja biztosan?" kérdezte az egyik nevét eltitkolni kívánó kiskorú, az utcát rovó, tiniket felvilágosítani hivatott szociális munkástól. És erre az angol szülőknek nem vagyon van válaszuk.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés