free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gengsztermozi Ridley módra

Borsa         Címkék: ajánló, film, gengszter, rendező, ridleyscott 0 hozzászólás

Ridley Scott az utóbbi évek alulrendezett filmjeivel rendesen kihúzta a gyufát rajongói táborában. Ez a mozi nagyjából az utolsó utáni esélye volt, hogy helyrepofozza lestrapált renoméját. De sikerült neki!

És ennek mi örülhetünk a legjobban, mert a nem csekély két és fél órás filmidőt végigkínlódni mondjuk egy Mennyei királyság, vagy ne adj isten egy Bor, mámor, Provence stílusban, az felért volna egy maradandó agyzsibbadással, de úgy néz ki, a jó öreg Scott rendesen összekapta magát. Míg az Alien, a Szárnyas fejvadász vagy a Thelma és Louise rendezői finomságai legendás magaslatokba emelték a nevét, addig az utóbbi években rendre semmitmondó, jellegzetesen modoros, és fájdalmasan lassan csordogáló, bukó-sorozatot produkált. Tehát több mint kellemes meglepetésként ért minket az Amerikai gengszter vonalvezetése, még az idétlenül sablonos cím ellenére is.

Igazi zsánerdarabról van szó, ami a hatvanas évek amerikai miliőjével nyűgözi le nézőjét. A sztorija is lendületes és görcsmentes, bár az elején a sokszálas tematika minden bizonnyal csöppet összezavarta az alkotóbrigádot, a film felétől már tökéletesen letisztult, nívós és élvezhető feszültséggel telt, lélekelemző képsorokat kapunk.

Hogy a mozi történeti vonala is üti a mércét, az részben annak köszönhető, hogy valós eseményeken alapul; Frank Lucas, még ma is élő, New York-i ex-drogbáró meggazdagodásának és bukásának sztorija. Másrészt a feszes forgatókönyvet Steven Zaillian prezentálta, akinek a neve ismerős lehet például a Schindler listája gyakran emlegetett Oscar-díjas stábtagjai közül.

A történet tehát telitalálat, holott nem kifejezetten a döbbenetkeltésre játszik. A fókuszban Frank Lucas áll, aki az események kezdetén még csak egy piti kis autósofőr, az egyik fekete főgengsztert, Bumpy-t furikázza egyik üzleti partnertől a másikig, miközben józan megfontoltsággal építi saját bizniszét. Frank ugyanis az a típus, aki észreveszi a történelem zűrzavaros helyzetéből adódó lehetőségeket, és nem fél ki is használni azokat. Katonai kapcsolatait bevetve nagy tisztaságú kábítószert "importál" New Yorkba, méghozzá éppen a háborús övezetből - mert ekkortájt ugye éppen a vietnámi konfliktus közepén járunk. Frank mérhetetlen pofátlansága elképesztő anyagi hasznot és alvilági hatalmat hoz neki, szépen, szisztematikusan az egész város drogkirályává válik és Harlem teljhatalmú urává, a legitim szerveket is beleértve. Csupán egy legény állja az erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető kenőpénz-kampányt, ő Richie Roberts nyomozó, aki szembe mer szállni Frank pusztító üzletével.

A történet mellett a karakterek is szépen kimunkáltak; Denzel Washington a családcentrikus drogbáró szerepében arcátlanul szimpatikus, bukását elvei megszegésével idézi elő, míg Russell - mindenkori gladiátor - Crowe parádésan hozza a végsőkig erkölcsös bucifejű közeget, akit pont a tehetetlenség kínzó állapota tör ketté. Pengeéles analógiájuk és a helyzetükből tisztán adódó feszültség pompásan generálja a végkifejlet csattanóit, igazi masszívan odavágós részletekkel.

Ízig-vérig gengsztermozi, minden benne van, amiért imádjuk ezt a műfajt; a korszak fülledt színei, a szinte tapintható kiábrándultság, feszült akciók, kegyetlen leszámolások és flegma dumák. Igazi pörgős mestermunka, a műfaj legszebb pillanatait idézi, ráadásul mindenféle erőlködés nélkül, csak úgy zsigerből. Ennél többet igazán nem is várhatunk tőle.

Amerikai gengszter / American Gangsterszínes feliratos amerikai krimi, 2007Rendező: Ridley ScottForgatókönyvíró: Steven ZaillianZeneszerző: Marc StreitenfeldOperatőr: Harris SavidesProducer: Brian Grazer, Ridley ScottVágó: Pietro ScaliaSzereplők: Denzel Washington, Russell Crowe, Cuba Gooding Jr., Josh Brolin, RZA, John Ortiz, Lymari Nadal, Yul VazquezJátékidő: 157 percHazai mozibemutató: 2008. január 17.Forgalmazza: UIP-DunafilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés