free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Luxushotel otthonra

Borsa         Címkék: dizájn, eklektika, hotel, luxus, otthon 0 hozzászólás

Vége a harmonikus, feng-shui minimál bútorokkal berendezett nappalik fénykorának, idén végre a butik-hotelek ízléses eklektikája hódít. Rendezd át nappalidat, varázsolj luxushotelt az otthonodból!

A nyolcvanas évek közepén jelentek meg, először Londonban, majd az amerikai nagyvárosokban is megnyíltak az első butik-hotelek, hogy alternatívát nyújtsanak azoknak az utazóknak, akik jobban kedvelik az egyedileg berendezett szobákat, mint a nagy szállodaláncok egységes enteriőrjét, ami tök egyforma, akár Londonban, Párizsban, vagy épp New Yorkban járunk. A kicsi, maximum 50-60 szobás hotelek aprócska, egyedileg berendezett szobái gyorsan a sztárok kedvencévé váltak, az alkohol és drogmámoros kései rock and roll életérzés remekül összecsengett az art deco fotelekkel, a medvebőrrel, a tükörasztallal és a műanyag bárszékkel. Ahogy a butik-hotelek divatba jöttek, egyre exkluzívabbá váltak, személyre szabott szolgáltatásokkal, igényes belső terekkel. A hangulatos kis szállodákat a legjobb lakberendezők tervezték, ízlésesen összeválogatva a kortárs sztárdizájnerek alkotásait értékes antik bútorokkal, ügyelve arra, hogy megtartsák a hely eredeti stílusát.

Nézegess butik-hoteleket!

A kilencvenes évek végén a nagyobb szállodaláncok is igyekeztek lépést tartani a népszerű hangulatos kis hotelekkel, és sorra nyíltak a több száz szobás butik-hotel klónok, sőt, az egyre divatosabb stílus kezdett megjelenni az otthonokban is.

Örökérvényű stílus

Minél többféle bútor minél kisebb helyen, ez a butik-hotelek egyik fő jellegzetessége és pont ez az, ami olyan népszerűvé tette az irányzatot az elmúlt években. Ez a stílus ugyanis tökéletesen kiállja az idő próbáját, hiszen nem hatnak rá a folyton változó trendek. A szarvasbőr dívány tökéletesen megfér a futurisztikus bárszék, vagy a zebramintás zsámoly mellett, az új bútorok és a régi, antik darabok jól kiegészítik egymást. A butik-hotelek szobabelsőinek titka pont az, hogy jól kombinálják a kortárs tervezők munkáit a nagypapa majd százéves dohányzóasztalkájával. Az egyediség lényege, hogy a berendezést illetően nincsenek szabályok, a lakberenedezőt és a dizájnert az épület és a szoba hangulata inspirálja, ám a szobákat végignézve egy-két alapvető jellegzetességet azért lehet találni.

Panelben is megoldható

Az alacsony bútorok, a feltűnő mintás díszpárnák, a franciaágy végében elhelyezett dívány és a bőrfotelek legalább annyira jellemzőek a stílusra, mint az ízléses eklektika. Színben leginkább a barna árnyalatai dominálnak, a mustársárgától a kávébarnán át, egészen a csokoládéig, itt ott feldobva egy kis olviazölddel, esetleg pirossal. Jellemző még a fehér és a fekete, kiegészítve valami színben vagy formában meghökkentően feltűnővel. Az anyagok közül legnépszerűbb a szarvasbőr, a szőrmék és vastag szövésű, nehéz szövetek. A bútorok jellemzően többféle fából készültek, egy fényes politúrozott asztalka mögött matt feketére festet komód, vagy egy világosabb szekrényke áll.

Az első Budapesten Budapest egyik első butik hotele a Hajós Alfréd tervei alapján épült Andrássy Hotel, mely a harmincas évek végén még árvaházként működött. A Bauhaus stílusú Andrássy úti épület belső tereit a hely szellemét és stílusát figyelembe véve alakították ki. Bár a Bauhausra nem jellemzőek a színes falak és a kényelmes fotelek, az összkép mégis tökéletes, a különböző stílusok jól kiegészítik egymást.

Hacsak nem most nyertél a lottón, nem kell belsőépítészt fogadnod, ha butik-hotel hangulatot szeretnél varázsolni a lakásodba. Íme egy-két tipp, ezek segítségével igazi luxushotellé alakíthatod a nappalidat:

- Ha kicsi a belmagasság, válassz alacsony bútorokat, így sokkal magasabbnak fog tűnni lakásod, ügyelj viszont arra, hogy a különböző ülőbútorok között ne legyen nagy szintkülönbség, ez ugyanis kényelmetlen lehet, ha például vendégeket hívsz. Ha alacsony bútorokat használsz, ne felejtsd el alacsonyabbra akasztani a képeket is.

- Ne vásárolj tucatbútorokat, ezeket ugyanis nem hosszú ideig tartó használatra tervezték, ezért hamar tönkremennek. A jobb minőségű, drágább bútorok hosszútávon mindig olcsóbbnak bizonyulnak, nem kell ugyanis pár évente lecserélni őket.

- Az ágy végén elhelyezett dívány a stílus egyik legjellegzetesebb eleme, igazán feldobja a hálószobát, ettől lesz tökéletes a hotel hangulat.

Kortárs királylányoknak

- Újíttasd fel a régi bútorokat, a kárpitozás például csodát tehet egy régi kanapéval. Egyrészt pénzt spórolsz vele, másrészt sokkal könnyebb dolgod lesz a berendezésnél, hiszen te választhatod ki a huzat színét és anyagát.

- Válassz meleg, hívogató színeket, mustársárgát, csokoládébarnát, világosbarnát, a bútorok színeiben főként ezek domináljanak. A kiegészítők, díszpárnák lehetnek zöldek vagy pirosak, élénk feltűnő mintával.

- A világítás rengeteget javíthat, vagy ronthat egy szoba kinézetén. Ha lehet kerüld az erős, egész szobát bevilágító fényeket, használj inkább minél több kisebb fényerejű lámpát.

Az eklektika csak akkor lesz tökéletes, ha egy két modern kütyüvel is kiegészíted. Minden valamire való butik-hotelszobában - akármilyen kicsi is legyen -, van beépített lapos képernyős tévé, internetkapcsolat, esetleg még egy iPod dokkoló is. Így szerencsére nem kell lemondanod a kütyükről sem.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés