free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajdominancia a KREA-ban

Borsa         Címkék: árverés, iskola, jótékonysági, krea, művészeti 0 hozzászólás

Budapest egyik legtrendibb művésziskolájában jótékonysági árverést tartottak, ami a bennünk lakó kultúrantropológust azért sem hagyta hidegen, mert megunt karácsonyi ajándékokra lehetett licitálni.

Csokis süti, pogácsa, formatervezett szendvicsek és pezsgő várta a KREA Művészeti Iskola és Kortárs Művészeti Műhelyhez közel álló diákokat, szülőket és tanárokat az intézmény újévköszöntő partiján, a karácsonyi hangulatról pedig lágy, ünnepi jazzmuzsika gondoskodott. Bizony, a belvárosi művésziskolában január végén olyan süteményillatú, ünnepi hangulat uralkodott, hogy az egyik üres tanteremben majdnem spontán karácsonyfadíszítésbe kezdtünk a kiállított ajándékok felhasználásával. Végül persze felülkerekedett bennünk a médiaszakember, és jegyzetfüzettel felszerelkezve terepmunkára indultunk a sokadalomban.

Nézd meg, mit láttunk a KREA-ban!

Hamar beláttuk: képtelenek vagyunk elvegyülni a halkan diskuráló művésztanárokból, fiatal, jólöltözött anyukákból és kis művészhallgató-palántákat tartalmazó babakocsikból álló sokadalomban, ezért a tantermek falain kiállított festményeket, fotográfiákat és montázsokat nézegettük. Szakértelmet színleltünk, és megfigyeléseket végeztünk. Ahol általában a tanulók vizsgamunkái függenek, ott ez alkalommal a tanárok mutattak példát. Csupa profi alkotás miheztartás végett, nevelési célzattal. Kedvencünk Balogh Zsolt Péter formatervező kollekciója, amit egy előtérben berendezett vitrinben lehetett megcsodálni. Különféle konyhai faeszközök és egy fémből készült dizájn sakk-készlet voltak a polcokon, valamennyi finoman megmunkált remekmű. A kiállítást megnyitó beszédében az egyik oktató dimenzióba helyezte a tárlatot, hogy a tisztelettudóan teázgató zsenge tinilányok és fiúk tisztában legyenek a tényállással.

A fejére kell nőni

Eszerint a művésztanár nemcsak jóbarát, hanem kemény ellenfél is szellemi értelemben, aki a végsőkig kitart, a diáknak pedig le kell győznie őt alkotásban, kreativitásban. A bemutatott tanármunkákat akár egy elegáns "sakklépésnek" is vélhetjük, a hallgatók feladata pedig, hogy válaszul mattot adjanak (ezt mi tettük hozzá gondolatban az elhangzottakhoz). A táblajátékos metafora helyett John Malkovich neve hangzott el példaként, aki egy filmben pontosan ilyen, szigorú-de-jófej művésztanárt alakított. A beszéd láthatóan meggyőzte a megjelent szülőket is, akik elégedetten nyugtázták a KREA iskola magas oktatói színvonalát, és alig várták, hogy részt vehessenek az est fénypontjaként megszervezett jótékonysági árverésen.

Unalmas tárgyak

Mi is alig vártuk, hogy megkezdődjön a móka, bennünket ugyanis elsősorban az érdekelt, milyen tárgyakkal találkozunk majd a rendezvényen. A meghívó szerint megunt karácsonyi ajándékokat kellett hozni, a bennünk rejtőző nagyvárosi kultúrantropológus pedig egyre türelmetlenebbül fészkelődött. Milyen tárgyakat unnak a tehetséges/jómódú/, szemtelenül fiatal, budapesti művészpalánták? Lesznek-e batikolt terítők, fonott karkötők és indiai füstölők? Ki hozza be régi festőállványát és varrógépét? Kiderült: ezek vagy nem számítanak unalmasnak, vagy nem is menőek művészdiák körökben. Ehelyett a hasznavehetetlen és már gyártáskor hulladéknak számító dísztárgyak és apró szobrok igazi kánaánja lepett meg bennünket az árverésen.

Sikeres árverés

Kiderült: tévesen abból indultunk ki, hogy a megunt tárgyak egyszer régen kedvelt tárgyak voltak, így előfordulhat, hogy igazi win-win helyzet alakul ki, előnyös üzletek köttetnek. De nem: az árverés egyetlen győztese a Gyermekvilág Ágyszínház alapítvány volt, akik a bevételt megkapták jótékonysági alapon. Az alapítvány munkatársai beteg gyerekeknek tartanak színielőadásokat kórházakban, a nemes cél pedig megnyitotta a jelenlévő felnőttek pénztárcáit. Összesen 426,500 forint gyűlt össze, ennyiért keltek el régi mobiltelefon-tartók, marcipán barackok és szocreál fáraószobrok. Az este egyik legértékesebb árverési tárgyának egy furcsa, forgácsból készült kacsa bizonyult, de akadt eredeti, zárjegyes Bambi üdítő, számtalan gyertya és mécsestartó, valamint zselématricák és egy rózsaszín mini égőkkel teletűzdelt tűpárnára emlékeztető szívecske is. Olyan volt végignézni a haszontalan tárgyak sokaságán, mint amikor az ember 100 forintos vegyesboltba téved, ahol a nejlonborítású ruhaszárító kötél békésen megfér a töpörtyű illatú díszgyertya és a leértékelt kínai mosópor mellett.

Bambi és Flipper is elkelt

Érdekes megfigyeléseket végeztünk a hatalmas kínálat láttán: lejegyeztük, hogy "a művészdiákok bizonyos életkorban kedvelik a delfineket, de azután megunják őket" - erről árulkodott a vízi emlős motívummal díszített képkeret, mobilállvány és felrázós-hóeséses mesegömb. "A KREA iskolában abszolút csajdominancia van" - ezt személyes megfigyeléseinken túl az árverésre bocsájtott rengeteg baba, plüssállat és porcelán húsvéti tojás is alátámasztotta. Mintha lányos családok gyerekszobáiban végzett újévi nagytakarítás leltárján jártunk volna, ahonnan már kiválogatták a hasznos holmikat. Persze nem lepődtünk meg túlságosan, amikor az említett forgácskacsa (néhány hasonló kacsás ornamentikával díszített kiegészítővel) tizenkétezer forintos áron kelt el, sőt: az is lehet, hogy jövőre is felbukkan majd a kínálatban. A kellemes teadélután-hangulat mellett a mustra célja a jótékonykodás volt, a KREA közönsége pedig igazán kitett magáért.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés