free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dorbézol a világ!

Megyeri Nikolett         Címkék: bemutató, farsang, kultúra, mulatság, tradíció 0 hozzászólás

A farsangi tradíciókat a világ különböző kultúráiban hasonló vehemenciával ünneplik, tehát hagyományt őrizni szép dolog, pláne, ha ennek ürügyén kiadósat lehet dorbézolni. Megmutatjuk, hogy mulat a világ!

A karnevál szóról a legtöbben a velencei álarcosokra, a riói szambatáncosnőkre, - mi, itt Magyarországon, legfeljebb még a mohácsi szörnymaszkos busókra - asszociálunk. Pedig a vízkereszt és hamvazószerda közti farsangi időszakban a Földgolyó számos pontján rendeznek még karneválokat, melyek sok esetben nagyon is hasonlítanak egymásra.

Zaj és irónia

Horvátország legjelentősebb karneválját Rijekában rendezik meg. A mulatság hivatalosan a város nyolc különböző pontján zajlik, a tetőpontja pedig a maskarás felvonulás, melyet a farsang utolsó vasárnapján rendeznek meg. A felvonulás záró csoportját mindig a zvoncari-k, azaz a harangozók alkotják. Ők tengerészpólót valamint rémisztő, többnyire állati maszkokat viselnek és - nem meglepő módon - harangokkal, fadarabokkal vannak felszerelkezve, ezekkel csapnak éktelen zajt, a tél mielőbbi elriasztásának érdekében.

Rijeka, Cádiz

Spanyolország-szerte számos féktelen, bővérű farsangi mulatságot rendeznek ezekben a hetekben, azonban amelyik még ezek közül is képes kiemelkedni, az a cádizi karnevál. Az emberek itt is beöltöznek, de nem kifejezetten tradicionális jelmezekbe, sokkal inkább az aktuális hírekre, a közvéleményt foglalkoztató témákra reagáló maskarákba. Szokás még álarc helyett rúzzsal kifesteni az arcot. Az egész karnevált ironikus-kritikus szellemiség jellemzi, melyhez nagyban hozzájárulnak a chirigotas-ek, azaz az olyan énekcsoportok, akik politikáról, mindennapokról szóló, maguk által írt, szatirikus dalokat adnak elő.

Palacsinta

Nagy-Britanniában a Pancake Day, azaz a palacsintanap az egyik legfontosabb farsangi tradíció. Ez a nap a húshagyó kedd, azaz a karneváli időszak utolsó napja. Ilyenkor majdnem mindenki eszik palacsintát és na ná, hogy a kapcsolódó mulatságok sem maradnak el. A királyságban mindenfelé pancake race-eket rendeznek, melyek voltaképpen olyan futóversenyek, ahol az indulóknak futás közben egy palacsintasütővel folyamatosan dobálniuk kell a palacsintát, lehetőleg anélkül, hogy az a talajon kötne ki.

Palacsinta futóverseny

A franciáknak szintén van olyan farsangi hagyományuk, mely a palacsintázáshoz kötődik. Minden évben, február 2-án rendezik meg a Chandeleur-t, azaz a fény ünnepét. Ilyenkor palacsintát esznek, abból az okból, hogy annak alakja és a színe a Napra emlékeztet.

Oroszországban nem csupán egyetlen napot, hanem egy egész hetet neveztek el a palacsintáról. Ez a Maslenitsa, azaz az ortodox nagyböjt előtti hét, mely tulajdonképpen két nappal kezdődik korábban, mint a nyugati kereszténységben. Ugyanakkor, bár már vallási jellegű ünnep, ez is a pogányság fényünnepeiből ered. A farsangi héten álarcosbálokat rendeznek és bliny-t, azaz orosz palacsintát fogyasztanak, számottevő mennyiségben. Néhány régióban hagyomány ilyenkor szánon utazni, illetve az is, hogy a fiúgyermekeknek kötelező meglátogatni a szüleiket illetve a keresztszüleiket. Az ünnep kabalája Lady Maslenitsa, „akit” szalmából készítenek el, és díszesen felöltöztetnek. A karnevál tetőpontjaként a bábot vasárnap este levetkőztetik, és az örömtűz lángjai közé vetik.

Amerika

Az Egyesült Államok legjelentősebb farsangi mulatságának a new orleans-i Mardi Gras parádé számít. A nagyböjtöt megelőző két hétben minden napra esik valamilyen buli, a leghúzósabbak az utolsó öt napban zajlanak. Városszerte, az utcákon és a klubokban is permanensen szól a jazz, és felvonulnak az ünnepség jellegzetes figurái, a különféle krewe-k, azaz azok a jelmezes társaságok, akik apró csecsebecséket, például olcsó gyöngysorokat vagy érméket dobálnak a nép közé. Húshagyó kedden egy nagyszabású álarcosbálban csúcsosodik ki a fesztivál. Amikor pedig éjfélt üt az óra a rendőrség lovasosztagai megjelennek az utcákon, ezzel jelezve, hogy a farsang véget ért és kezdetét vette a nagyböjt, úgyhogy mindenki menjen szépen haza.

Dél-Amerika

Bár azt hihetnénk, hogy a világ legnagyobb karneválja a riói, a Guinness Rekordok Könyve szerint nem az, hanem a szintén Brazíliában - azon belül is Recife városában - zajló Galo da Madruga parádé, melyen másfél-kétmillió ember vesz részt évente. Három éjjel, három nap feldíszített kamionok és tarka maskarákba öltözött tömegek vonulnak keresztül-kasul a városon, és a 30-40 fok körüli hőségben mindenki vadul ropja a tradicionális helyi táncokat, azaz a frevo-t és a marachatu-t.

Galo de Madruga parádé és a bolíviai karnevál

Bolívia legjelentősebb karneválját és egyben az ország legfontosabb kulturális eseményét Oruro városában rendezik meg. Ősi gyökerei vannak, voltaképpen a Földanya-tisztelet szertartásaiból ered, azonban keresztény hatásra átalakult Szűz Mária ünnepévé. A vallásos jelleg persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lenne ez is ereszd el a hajam jellegű buli. Sőt. Húsz órán át tart a karneváli felvonulás, melyen körülbelül kétezer-nyolcszáz táncos és tízezezer zenész tartja magas fokon a hangulatot. A felvonulók bennszülött kosztümöket viselnek, és hagyományos táncokat járnak. Az ünnep fénypontját a középkori misztériumjátékok, valamint Mihály Arkangyal és az ördög csatáját jelképező játékok jelentik. Ez a karnevál 2001-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális világörökség listájára.

Port of Spain

Trinidad és Tobago fővárosában, Port of Spain-ben is meglehetősen harsány hangulatban telik a karnevál, pláne a hamvazószerdát megelőző vasárnaptól keddig. Az ünnepség zajszintjét és egyben hangulatát az üstdobok hangjai határozzák meg. Ezekből pedig ilyenkor több száz is szól egyszerre az utcákon, az üstdob-együtteseknek versenyeket rendeznek. Vasárnap az emberek hatalmas, bonyolult és szép jelmezeket viselnek, míg a hétfői napon humoros-szatirikus maskarákba bújnak. Keddre aztán beleadnak mindent, felveszik a legjobban sikerült kosztümöket és ezeket további szalagokkal, valamint testfestéssel egészítik ki. Megválasztják a karnevál királyát és királynőjét, aki nem csupán dicsőségben részesül, hanem pénzjutalmat és egy autót is kap. A karnevál utáni nap munkaszüneti nap az egész országban, ilyenkor a lakosok jellemzően kivonulnak a strandokra, és ott pihenik ki a háromnapos dorbézolás fáradalmait.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés