free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Legyek-e Béláné...

HT         Címkék: bejegyzés, házasság, leánykori, név, névválasztás 1 hozzászólás

Négy éve szűnt meg teljesen a házasság utáni névválasztás egytípusos önkényuralma, és váltotta fel a személyiben a leánykori névbejegyzést a házassági név. Hímtagunk a névválasztási szokásokról ír.

Nagy szerencsénkre, oly korban élünk e Földön, amikor egy boldog kiegyensúlyozott stabil kapcsolatnak nem alapfeltétele templomban, polgármesteri hivatalban, közjegyzői irodában, szűzies fehérben, ártatlanul, mindörökkét esküdni egymásnak, meggyűrűzni, tanúk előtt, amíg a halál el nem választ. Ennek ellenére, mindenkit megillet a házasság szentsége, de közhely, hogy egy házasság legalább annyira szent, mint az ígéret, vagy a szép szó, vagy az emberi jogok. Bár, a hagyományos elképzelések szerint évezredek óta a házasság a család garanciája, a család meg például a piacgazdaságé, de manapság ér elválni, bárkit feloldoznak és nem fog pokolra menni azért, ha lelkiismereti okokra hivatkozva megszakítja a házasságát. És nagy szerencsénkre, oly korban élünk, hogy a nőgyógyásznál vagy egy kórház szülészeti osztályán egyik lánynevű csajt sem nézik megesett anyának a sopánkodó nővérkék, mert a házasság után nem kötelező nevet változtatni.

Murderdolls-White wedding

Alap, hogy házasodni megható, fontos, megváltoztatja az életet, a résztvevő felek egymás mellé rendelődnek, viszont manapság a házassági intézményrendszer népszerűtlensége és az egyenjogok sikere okán egyre kevesebb csaj lesz asszonynevű. Az asszonynév a férjnévnéséget és a férjvezetőnevűséget jelenti. Általában a csajok ragaszkodnak az asszonynévhez. A pasiknak tök mindegy, ha lánynevű marad a feleség, és viszonylag ritka a nőnevű férj, viszont a szabályos házasok törvényileg felhatalmazottak arra, hogy a házasság megszűnése és érvénytelenítése után is megtartsák hitvesük felvett nevét.

Akarod-e a nevét?

Bár elmúltak azok az idők, amikor egy anyakönyvvezetőnek vagy egy területileg illetékes vallási górénak törvényi kötelessége volt asszonynevűsíteni a feleséget, de kizárólag egy asszonynevű csajtól lehet megkérdezni, hogy "Kedves Aranka szólíthatom-e esetleg Jánosnénak?". Mindenki tudja, hogy az asszonynevűség nem garantálja a jó feleséget. A nevétől senki sem lesz jó hitves. A vehemensebb csajok szerint, egy névváltoztatós, férfinevű nej meg egyenesen feladja az egyéniségét. Napjainkban a házasság nem jár kötelező asszonynévvel. A pétékás szabályok szerint mindenki törvényesen maradhat lánynevű vagy fiúnevű, és nem kötelező egy csajt pasivezetéknévnéként iktatni az anyakönyvi kivonatba.

Legális névcsereTörvényhozóinknak és jogrendszerünknek hála napjainkra megszűnt a múlt század egytípusos asszonynév önkényuralma. Demokratizálódott a házassági névváltoztatás, és egy asszonynevűségere vágyó csaj nem végtelen, de számos lehetőség közül választhat, ha feleségnévre vágyik. Ha, és amennyiben példának okáért, Mária Magdolnaként és Krisztus Jézusként anyakönyvezett illetők lépnek a házasság törvényes és szent kötelékébe, akkor a következő variációs lehetőségek a jog szerintiek. Magdolna megmaradhat lánynevű, de iktathatják Krisztus Jézusnéként, vagy Krisztus Jézusné Mária Magdolnaként, Krisztusné Mária Magdolnaként, esetleg Krisztus Magdolnaként. Természetesen ezek a szabályok érvényesek akkor is, ha a férj veszi fel becses neje vezetéknevét, így anyakönyvelhetik Mária Jézusként, külhonban pedig legálisan élhet Jézus Máriaként.

Formaság a név

Törvényes még a házassággal szerzett kötőjeles nevűség is, tehát a feleség esetében szabályos a Krisztus-Mária Magdolna vagy a Mária-Krisztus Magdolna, a férj esetében a Krisztus-Mária Jézus vagy a Mária-Krisztus Jézus formula. A szabályok szerint csak az egyik fél veheti fel házassági névként a másik családi nevét, tehát nem lehetséges, hogy a feleséget Krisztus Magdolnának, a férjet pedig Mária Jézusnak hívják a házasságuk után. Azért, hogy a bürokraták is megéljenek a demokráciából, az ilyen típusú nevekhez házasság előtti névváltoztatásra van szükség. A hivatalos árfolyam szerint az első névváltoztatás tíz rupóba, a továbbiak pedig már egy huszasba fájnak. És ugyanez az árfolyam érvényes a válás utáni névcserére is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés