free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A legrangosabb filmes fesztiválok

Borsa         Címkék: fesztivál, film, lista, öt, rang 0 hozzászólás

A filmes szakma is szereti ünnepeltetni magát, a világ szinte minden pontján rendeznek nemzetközi szintű seregszemléket, ahol a vizuális alkotások kerülnek górcső alá. Íme a legrangosabb öt.

Habár egész évben belebotolhatunk neves filmes rendezvényekbe, mégis valahogy ilyenkor év elején tör ki mindenkin a fesztiválláz. Köszönhető ez a legnagyobb hajcihőt produkáló Oscarnak, és az előfutár Golden Globe-nak, habár ezekről mindenki tudja, hogy kifejezetten amerikai filmeket preferálnak, ennek ellenére valahogy ez ragadt meg etalonnak. Pedig van élet az Oscaron túl is...

Oscar - Academy Award

Kezdjük akkor az Oscarral, bár fanyalogva vesszük be a sorba, az azért vitathatatlan, hogy a világ minden pontján számon tartják, és ki is emelik az Oscar-díjas mozikat. Viszont sosem szabad elfelejtenünk, hogy ez nem egy nemzetközi fesztivál, hanem az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) évi puccos felhajtása, ahol előszeretettel fekszenek rá a külsőségekre. Részünkről akkor már inkább a Sundance fesztivált emlegetnénk fel, ami szintén amerikai, viszont független filmes, és nemzetközi produkciók is bekerülnek a sodrásba.Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál - Festival international du film de Cannes

Kétség kívül a legnagyobb presztízsértékű filmes díj az Arany Pálma, amit Cannes-ban osztogat a megfontolt szakmai zsűri. A fesztivál 1938 óta létezik, bár akkor még Cannes-i Mozgókép-kiállítás (Exposition Cinématographique Cannoise) néven futott, Philippe Erlanger történész fejéből pattant ki a "kényszer és kompromisszumok nélküli" nemzetközi filmes seregszemle ötlete, bár ő ezt az akkori politikai viszonyokra vonatkoztatta, a gondolat ma is megállja a helyét. Ez bizony már egy ízig-vérig nemzetközi fesztivál, ahol minden kategória képviselteti magát, és az itt díjat szerzett mozik/alkotók komoly respektussal számolhatnak mind közönség, mind szakmai oldalról. Májusban kerül megrendezésre.
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál - Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica

A legrégebbi filmes megmérettetés ehhez a fesztiválhoz kötődik, ugyanis a filmtörténet első filmfesztiválját 1932-ben Velencében rendezték meg, ahol először fordult elő, hogy a Biennálé szervezői felvették a filmet is a művészeti programba. Tehát a legöregebb és ennek megfelelően szintén hatalmas tekintéllyel bíró nemzetközi multi-fesztiválról van szó. Díja az Arany Oroszlán (Leone d'Oro), amit kezdetekben csak Coppa Mussolini vagyis Mussolini Kupa néven emlegettek. Minden évben késő augusztusban kezdődik, és szeptember elején ér véget a Velencei Biennale keretében.


 

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - Berlinale

Az 1951 óta megrendezésre kerülő berlini filmes szemle, az egyik legfontosabb 'A' kategóriájú filmfesztivál Európában és a világon. A zsűri minden alkalommal a meghívott nemzetközi szakmai elitből áll, akik az Arany Medve díjat - a maci Berlin szimbóluma - ítélik oda az arra érdemeseknek, illetve különdíjként az ezüst változatot. Napjainkra már nagyjából 300-350 film vesz részt a seregszemlén, és rengeteg mozi saját debütálására is ezt az alkalmat választja. A fesztivált minden év februárjában rendezik meg. 

Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál - Tokyo International Film Festival

Szintén egy 'A' kategóriás fesztivál, viszont meglepően fiatal. Az elsőt 1985-ben rendezték meg - erősen politikai okokat tartva a háttérben -, viszont a szemle már jócskán kinőtte magát, és a nemzetközi élvonalban szerepel. Ami miatt nálunk bekerült a top ötbe, az az értelemszerűen erős ázsiai felhozatal és látásmód, mely erősen meghatározza a jellegét. A díjazást nem misztifikálták túl, nem lett például arany cseresznyevirág vagy napkorong az első díj, csak szimplán aranyérem és dobogó. Minden év októberében kerül megrendezésre.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés