free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Spermapiac

Borsa         Címkék: beültetés, fogamzás, gyerek, spermabank, termékenyítés 2 hozzászólás

Hazánkban nem lehet csak úgy besétálni a spermabankba és kikérni az aktuális ideálképre legjobban hasonlító donor mintáját. Ám egy nő két dologért képes mindenre: hogy legyen gyereke, és hogy ne.

spermapiac magyar

Ajánló

Ma már, bizonyos feltételek mellett egyedülálló nő is igényelhet donorral történő mesterséges megtermékenyítést. A jelen pillanatban érvényes rendelkezések: 1997. évi CLIV tv., 30/1998. NM rendelet, 2005. évi CLXXXI. tv.

„Egyedülálló nő esetében a reprodukciós eljárás akkor végezhető el, amennyiben a nő életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat.”

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Amerikában a donorspermára vágyó nők úgy válogatják, és szerzik meg a "legjobb árut" akár a piacon a zöldséget. Nálunk még elképzelhetetlen az ilyesmi, aminek nem kizárólag a törvény szigora a fő oka, egy jó adag előítélet is van még az egyedülálló nőkkel szemben, pedig a legtöbben nem is akarnak örökre azok maradni.

A Borsa Kiss Mariannát, a Lombikprogramban Részvevőkért Alapítvány / (LORA) elnökét és Dr. Balogh Istvánt, az első és egyetlen magyarországi, magánkézben lévő spermabank, a Krio Intézet vezérigazgatóját kérdezte arról, mi módon lehet ma Magyarországon spermadonorhoz jutni.

Megtudtuk, nem úgy kell az egészet elképzelni, hogy csak úgy besétálunk a spermabankba, és rábökünk valakinek a fényképére a katalógusban - aki a legjobban hasonlít Ross doktorra -, hogy tőle akarunk gyereket. Előbb még egy meddőségi intézetben kell jelentkeznünk, miután két, egymástól független orvos igazolta, hogy természetes úton nem eshetünk teherbe. Ha valakinek nincs férje, hivatalos élettársa, vagy - egyedülállóként - legalább egy nyamvadt papírja arról, hogy természetes úton nem képes teherbe esni, ne is álmodozzon a mesterséges megtermékenyítésről. Egészséges egyedülálló nő - a dolgok mai állása szerint -, csak abban az esetben mehet el embrió beültetésre, ha ezt életkora indokolja. Ráadásul előfordulhat, hogy még így sem fogadják, mert mindenki másképp értelmezi az idevonatkozó szabályozást, melyben nincs megjelölve, hogy mi is pontosan ez az életkor. Hiába negyvenéves valaki - így a kora miatt jogosult lenne az ellátásra - előfordulhat, hogy elküldik azzal, hogy még lehet természetes úton gyereke. A törvényes lombikprogram résztvevők listája itt véget is ér, amelyen egyébként nem is olyan régen még a meddő egyedülálló nők nem is szerepeltek. Számukra csak 2006. július elsején - egy törvénymódosítás hatályba lépését követően - váltott zöldre a lámpa, amihez jókora civil kezdeményezésre is szükség volt.

Azt szerették volna elérni, hogy legyen meg annak a lehetősége, hogy egyedülálló nők is vállalhassanak gyereket anélkül, hogy hazudni és csalni kellene érte. (Mert aki nagyon akarta, az megtett érte mindent, amit lehetett és sokszor azt is, amit nem. Nyílt titok volt, hogyan lehet kijátszani a törvényt.) A törvényhozók között voltak olyanok, akik a csonka családok esetleges elszaporodása miatt ezt nem tartották jó ötletnek, egy csonka családban ugyanis a gyermek családhoz való jogai sérülnek. Ez így mind nagyon szép és jó, csak figyelmen kívül hagy egy csomó más körülményt, amit az élet produkál anélkül, hogy bárkinek a véleményét megkérdezné. Gondoljunk csak azokra, akik lelépnek otthonról, vagy nem is vállalják soha a gyereket, amit megcsináltak, de lehetne még sorolni a nagy magyar valóságot. Ilyen alapon meg nem lehet valakinek megtiltani valamit, ami másnak meg kérdezés nélkül szabad. Azt is mondták, hogy ha enyhítenék a törvényt, akkor fennállna a veszélye, hogy szingli hordák tömegei rohamoznák meg a klinikákat, csak úgy passzióból donorspermáért és az ugye megengedhetetlen.

"Nyilván nem az a cél - mondta Kiss Marianna -, hogy csonka családok jöjjenek létre, és nem is csak a nőket tartom képesnek arra, hogy fizikailag, lelkileg, szellemileg teljesen egészséges felnőttet neveljenek valakiből - de vannak, akik kerek, egész családban sem képesek ilyen egészséges felnőtté válni. Sokan azt gondolják, hogy ez a feminizmusnak valamilyen divatos formája és ezért elvi okokból eleve elutasítják az egyedülálló nők mesterséges úton való gyermekhez jutási esélyét, de nem erről van szó." A téma iránt érdeklődők internetes fórumokon találnak egymásra, kicserélik a tapasztalataikat, segítenek és drukkolnak azoknak, akik beültetés előtt állnak, sőt lombikbabás találkozót is szerveznek azok a szerencsések, akiknek már sikerült elérniük a célt. Egy ilyen fórumon olvasható ez a vélemény: "Nekem nem váltak el a szüleim mai napig is együtt vannak, mégis teli vagyok gyermekkoromból hozott sérülésekkel".

Marianna 2003-ban megalapította a LORA Alapítványt, és az elsők között hívta fel a figyelmet az egyedülálló, meddő nők reprodukciós eljárásban való részvételének jogi akadályaira. "Úgy gondoltuk - mondta -, ha egy egészséges nőnek jogában áll apa nélkül gyermeket nevelni, akkor ezt egy meddő nő miért ne tehetné meg, ha csak ez az egy módja van annak, hogy gyereke szülessen."

Lelkileg sem egyszerű

Marianna orvosa egy nap azt mondta, ha szülni akar valaha, akkor most tegye meg, amíg nem késő. Tekintettel arra, hogy pont nem volt önként jelentkező pasi a környéken, egy barátját kérte meg, hogy vállalja papíron az élettárs szerepét. Lakására egy nap ellenőrök érkeztek, hogy megnézzék, valóban két különnemű ember él-e ott. Mivel számított ilyesmire, előre elhelyezett férfi nyomaira utaló tárgyakat, öltönyt, papucsot, borotvát, stb. Ez még nem volt elég, az orvosnak is kellett egy "papírt produkálnia", hogy az apuka spermája nem megfelelő, így kaphatott donor spermát. "A hormonkezelés után elvégezték a beültetést, egy idegen férfi ondójával, ami nagyon furcsa volt. Csak annyit tudtam, hogy melyek a külső tulajdonságai és hogy teljesen egészséges - mesélte." Nem árt tudni, hogy az "emberi reprodukcióra irányuló eljárás" - ide soroljuk a mesterséges megtermékenyítésnek bármilyen formáját - testileg és lelkileg is igénybe veszi egy nő szervezetét, nem is sikerül mindig elsőre, szóval, egyáltalán nem leányálom, vannak azért veszélyei, és nem is mindenki tudja kifizetni a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

Az eljárás költsége igen magas, a társadalombiztosítás mindössze hat inszeminációt és öt lombikciklust támogat. Akiknek nem sikerül ennyiből a sikeres terhesség, már csak a saját anyagi erejükre támaszkodhatnak. Egy beültetés ára kb. 300 ezer forint, a gyógyszerek 250 ezer forintba is kerülhetnek. Sokan jelzáloggal terhelik meg a lakásukat a cél elérése érdekében, nem érdekli őket, mi az ára annak, hogy gyerekük legyen.

[PAGEBREAK]

Miért nem örökbefogadás?Mégis, miért dönt úgy valaki, hogy nem kevés egészségügyi kockázatot és lelki erőpróbát vállalva, talán nem is az egyenes úton indulva, belevág az egyedüli gyermekvállalásba? Miért nem csináltat magának valakivel gyereket és kész? Megtehetné azt is, hogy beránt egy idegent az ágyába, akit többé sosem lát. Legtöbbször nem az áll a háttérben, hogy valaki annyira rút, hogy senkinek sem kell, vagy azért nincs még pasija, mert a lányokat szereti. Sőt, a legtöbb szingli, bármit is mond, szeretne olyan pasit, aki nem megy haza, miután megvolt. Ha valakivel hosszú éveket töltünk el az életünkből - netán pont azokat, amiket más azzal tölt, hogy családot alapít -, és a kapcsolat véget ér, ilyen-olyan okokból, nem biztos, hogy vagyunk olyan szerencsések, hogy egyhamar találunk hirtelen pasit, aki azonnal hajlandó hozzánk kötni az életét. Főleg, ha mondjuk ő is épp túl van egy szakításon és momentán rosszak a tapasztalatai a nőkről, meg a nekik való gyerekcsinálásról. Nos, ahány ember, annyiféle történet:

"Egy barátnőm jutott eszembe aki közel egy éve egyedül él, és nem azért mert válógatós... Nyilván aki 20 cm-rel alacsonyabb nála, meg 30 ével idősebb, az nem a megfelelő. Nem válogatós, de nem alkuszik csak azért meg hogy legyen valaki, mert az is több a semminél."

"Gondolj bele, mire megismerkedünk, randizgatunk, s eljutunk odáig, hogy esetleg szerelembe esünk, majd kipróbáljuk az együttélést, eltelhet legalább egy-két év. És mi történik, ha mégsem működik a kapcsolatunk? Elmegy néhány év újra az életemből, és ugyanott leszek, mint most."

Tudatos döntés

"Nem akarok letenni arról, hogy anya legyek, és ennek most van esélye, míg egy nagy szerelem akár tíz vagy húsz év múlva is betoppanhat az életembe. Eldöntöttem: társ nélkül is vállalom."

"41 vagyok. nem lett baba, elváltunk (nem csak ez volt az ok természetesen) Nagyon szeretnék babát, de normális kapcsolatra jelenleg reális esély nincs. ti mit tennétek a helyemben."

Ha egy nő mindent alaposan átgondolt, és úgy látja, nincs más esélye arra, hogy gyereke szülessen és még a fenti procedúrákon is túl van, akkor először gyógyszeres kezeléssel felkészítik a testét a petesejtleszívásra. Ez egy igen komoly hormonkezelés, melynek során a nő sokkal ingerültebb, sokkal hisztisebb, mint egyébként szokott. Ha az apukának nincsenek használható hímivarsejtjei, vagy valóságos személy apukajelölt nem is létezik, akkor vételeznek valamelyik klinikáról, vagy a spermabankból a célnak megfelelő sperma mintát ugye, ami addig a folyékony nitrogénben várakozik a bevetésre.

Honnan, kiktől?A spermadonor "adományáért" nem jár fizetség, költségtérítés címén teheti zsebre azt a tízezer forintot, amit mintánként kap. Egyébként, már csak azért sem ez a legjobb módja a meggazdagodásnak, mert ha a "fürge katonákat" négyszer harcba küldik sikerrel, akkor a fővezér nem zárkózhat többé a pornós szoba nyugodt félhomályába. Ha megtehetné - mivel kis ország vagyunk - , nagyobb volna az esélye, hogy vérszerinti utódai felnőttként, tudtukon kívül találnak egymásra egy vérfertőző kapcsolatban.

Kevesen jutnak át

Dr. Balogh Istvántól, megtudtuk, hogy a donor jelöltek 90%-a egyetemista, aki elsősorban a pénzkereseti lehetőség miatt jelentkezik, de azért akadnak olyanok is, akik segítő szándékkal. A jelentkezőknek csak 14 %-a felel meg donornak. Ha ezen egy kicsit elgondolkozunk, az marad, hogy a lelkes ösztöndíj kiegészítő ifjak 86%-a(!), vagy nemi beteg, netán nemzőképtelen, esetleg pszichésen sérült, vagy éppen genetikai selejt, de akár ezek bármilyen kombinációja is előfordulhat. Donort választani egyébként katalógus alapján lehet, amelyben név nélkül szerepelnek a jelöltek, csak a külső jegyeiket lehet tudni és maximum azt, hogy mi a foglalkozásuk. "A házaspárok rendszerint, olyan donort választanak, aki hasonlít a leendő apára, az egyedülálló nők viszont egy idealizált kép után kutatnak" - mondta Dr. Balogh István. Magyarországon csak anonim donorok vannak. Ha valaki a fényképét is látni szeretné annak, aki leendő gyermeke vérszerinti apja lesz, el kell mennie, mondjuk valamelyik skandináv országba, ahol az úgynevezett open donorokból is választhat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés