free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hernyóselyem és uszadékfa a belvárosban

Borsa         Címkék: bemutató, divattervező, igényes, kollekció, s.hegyilúcia 0 hozzászólás

S. Hegyi Lúcia divattervező új kollekciójának bemutatóján jártunk, és a ruhákat látva bizony megbántuk, hogy nem születtünk királylánynak. Igényes divatbemutató, felesleges körök és celebek nélkül.

S. Hegyi Lúcia az egyik leghíresebb divattervezőnk, akit tavaly a köztársasági érdemrend lovagkeresztjével tüntettek ki, divattervező-iparművész kategóriában. Ez már csak azért is jelentős elismerés, mert hazánkban eddig még senki nem kapott divattervezőként ilyet. Új kollekciójának bemutatójára izgatottan készültünk, noha egészen az utolsó percekig még meghívónk sem volt. Fülünkbe csengett azonban a vérbeli riporterek aranyszabálya: "Aki nem tud egy rendezvényre bejutni meghívó nélkül, az ne is menjen újságírónak" - így belevágtunk.

Nézd meg a kollekciót!

A végtelen hó és jég mezeje, rejtélyes északi tájak szürrealisztikus színvilága,a ködök birodalma ihlette S. Hegyi Lúcia új kollekcióját, melyhez az - időnként valóban meglepő méretű -, arany, ezüst és piros(!) színű, fakérgekre, uszadék fákra, és gallyakra emlékeztető ékszereket a Varga Design készítette. A divatbemutatóról legtöbbször riasztóan vékony modellek és a való életben hordhatatlan ruhák jutnak eszünkbe elsőre, mi azonban az est folyamán a barna postai csomagolópapírból készült, szabásminta motívumokkal díszített darabokat leszámítva, egyiküket sem láttuk. Ellenben a ruhaköltemények láttán sokszor jutott eszünkbe gyerekkorunk kedvenc Andersen meséje, a Hókirálynő.

S. Hegyi Lúcia az Első Magyar Divattervezők Szövetségének egyik alapító tagja és egyben alelnöke. Ruhakészítőként, angol és francia női szabómesterként és divattervező iparművészként végezte iskoláit. 1989-ben megalapította a Luan by Lucia márkát, később a Lúcia Stúdió Kft-t.Tervezett formaruhát olimpiai csapatnak, és jelmezt, például a Miniszter félrelép című sikeres filmhez is. Fontosnak tartja a fiatal tehetségek felkarolását, akik divatházában elleshetik a szakmai fogásokat. A divatház célja az haute couture, a kézműves értékek megőrzése, újraélesztése és a divatszakma jövőjének biztosítása.

Mivel összekötőnk érkezésünkkor még nem tartózkodott a helyszínen, úgy esett, hogy személyesen a tervezőnő invitált bennünket beljebb a pesti bérházból kialakított WAM Design Galéria udvarára, ahol első pillantásra, várakozásainkkal ellentétben, nem tapasztaltunk a média részéről túlzott tülekedést és valamiért olyan érzésünk is volt, hogy celebritások direkt nem is kaptak meghívót az eseményre. Egyedül az egykor Kuckó Mackó című slágerével taroló Papp Ritát véltük felismerni egy szőke hölgyben, de nem mertünk volna megesküdni rá. A vendégek megfigyeléseink szerint inkább szakmabeliek, rokonok, ismerősök voltak, digitális fényképezőgépekkel felszerelkezve, nem különösebben kiöltözködve.

A helyszín érdemel néhány szót azok számára, akik még nem jártak ebben a pesti bérházból kialakított épületben. Az udvar tetejét üveggel fedték, az egykori liftakna helyén pedig egy üvegkalitkából szolgáltatta a zenét "DJ Sly", azaz Péter András Szilveszter. A kifutót az udvar közepén rendezték be, és kétoldalt helyezték el a széksorokat. Az egykori földszinti lakások ablakaiból kirakatok lettek, a valamikori közös mosókonyhából pedig női mosdó. Ha laknának még lakók a házban, a függőfolyósóról élvezhették volna a műsort.

Kis várakozás után, bármiféle bevezetés, vagy figyelmeztetés nélkül egyszer csak elkezdődött a divatbemutató. Először nem tudtuk hová tenni a fent már említett papírruhákat, de aztán a fehér kötött lábszármelegítőről a hómezőkön vándorló ősemberekre asszociáltunk, akik állatbőrből varrtak maguknak egyszerű, viszont praktikus öltözeteket a hideg ellen. A ruhák a legfinomabb hernyóselyemből és gyapjúszövetből készültek. Selyemsálak, aranyhímzések, csipke és fura, deres fagallyakra emlékeztető fejdíszek sokféle variációja találkozott. Bár a modellek lábát nem mindig láttuk, észrevettük, hogy a fehér ruhákhoz kivétel nélkül piros tűsarkút viseltek, ami ugyan meglepő, de mégis erőteljes hangsúlyt adott a megjelenésnek. Hátralógó sálak, hímzett motívumok tölcsérujjú, köntösre emlékeztető, derékban szűkített, hatalmas galléros felsőrészek, rövid, térd alá érő és egészen hosszú, uszályos szoknyák vonultak el előttünk a kifutón. Páratlan ízlésről és szakértelemről árulkodtak az anyagok és fazonok finom kombinációi. S.Hegyi Lúcia varázslatok ihlette kollekciójával tényleg elvarázsolta a szépre éhes szemeket.

Az jutott eszünkbe, hogy ha lekapnánk az itt-ott lógó aranyszálakat és mellőznénk a piros, arany vagy ezüst uszadékfa kiegészítőket, mindegyik darabot szívesen felvennénk. Az egész divatbemutató alatt olyan érzésünk volt, mintha összemosódnának korok, népek és mesehősök jellegzetes viseletei. A kínai selyem kimonó a XIX. századi romantikus regények hősnőinek ruháival, a mai kor merész, mélyen dekoltált, olykor ledér felsőrészei, vagy az egyszerű szabású zakón és egyenes vonalú szoknyán túlmutató "dolgozós" kosztümök a boldog békeidők hangulatát idéző úrilányok számára előírt nyakig begombolt, szigorúan térd alá érő egyszerű ruháival. Nem kell ahhoz túldíszíteni egy ruhát, hogy lélegzetelállító legyen, mindenből egy kevés, de az olyan tökéletes harmóniában, hogy hiányérzetünk támad: miért tűntek el a mi világunkból ezek a darabok, és hogy mit lehetne átmenteni a hétköznapokba a fazonokból. Hintó és ló helyett ugyan ma már metróval, autóval vagy biciklivel közlekedünk és rohanósabbak is vagyunk, és nem szoktunk délután teázgatni sem, mégis mindenki gondolkodás nélkül venne fel ilyen ruhát ha megtehetné. Ezeket nem látjuk celebeken a színes magazinokban, és az sem érdekel bennünket, hogy viselőjük éppen kivel szakított.

Kicsit furcsán éreztük magunkat és igazából nem tudtuk hova tenni azt a pillanatot, amikor a kifutón megjelent egy aranyszínű szarvasagancsot viselő modell. És bár záró képnek kétségkívül hatásos volt, a mai napig feldolgozatlan tényként van jelen cikkíró életében ez a pillanat... Mindent összevetve szép volt, jó volt, de maradt némi hiányérzetünk, talán egy játékos vetélkedő, vagy tombola, aminek fődíja a hátunkra applikálható szarvasagancs, segített volna.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés