free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Névtelen arculatformálók

Borsa         Címkék: arculatformálók, dizájn, fiatalok, kiállítás, névtelen 0 hozzászólás

A disznóvágást nem könnyű ízlésesen ábrázolni, de a könyvborítókkal és prospektusokkal vizsgázó tipográfusok kiállításán kiderült, hogy lehet. Művészpalánta mustrán jártunk a Ponton Galériában.

Annyira megszoktuk, hogy mindenhol feliratok és betűk vesznek körül bennünket, hogy észre sem vesszük a különbséget jó és rossz dizájn, művészi és igénytelen között. Mégis: ha egy kiadványt, vagy könyvet a kezünkbe veszünk, ha végigmegyünk egy forgalmas bevásárlónegyed utcáin, ösztönösen taszít bennünket az igénytelen megjelenés, a szépet pedig jól esik nézni-forgatni. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizenhat végzős tipográfusán biztosan nem múlik vizuális fejlődésünk: fantasztikus tervekkel és kreatív anyagokkal készültek záróvizsgájukra, amit az oktatási intézményhez tartozó budai Ponton Galériában tartottak.

Nézd meg a jövő arculatformálóinak munkáit!

Ehető és mérges gombák, Mangalicavágás, Húsvéti tojások. Ilyen és hasonó címekkel lehet diplomamunkát leadni, ha tipográfusnak tanul valaki. Igaz, a furcsa témaválasztás általában csodálatos kiadványokat takar, profi katalógusok, szóróanyagok, fotóalbumok készülnek a Moholy-Nagy Egyetemen. Kíváncsiak voltunk, vajon mi a feladata manapság a betűtervező művészeknek, amikor az internet és a monitorokon megjelenő szövegek előre installált betűtípusokat jelenítenek meg, aki pedig valami különlegesre vágyik, a karácsonyi meghívóhoz, vagy a biosz házi dolgozat fejlécének testre szabására, ingyen letölthet magának mindenféle elképesztő font-családot, akár innen is.

A tipográfia a betűk és a piktogramok összességét jelenti. Aki ma arra vállalkozik, hogy ennek a roppant nehéz művészetnek a mesterévé válik, annak könyvtervezést, kiadványszerkesztést, kép és szövegtant, újságszerkesztést is tanulnia kell. A tipográfus elsősorban rendező tevékenységet végez - tudtuk meg a Moholy-Nagy Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszék tanszékvezető-helyettesétől, aki a vizsgakiállításon interjút adott nekünk, miközben a diákok munkáikat prezentálták a szigorú mestereknek. Maczó Péter szerint a tipográfus faladata, hogy döntsön egy kiadvány megjelenéséről. Ebben a művészeti ágban grafikus-tervezők dolgoznak általában, a számítógépek és az internet világában is rangot ad egy-egy weboldalnak, vagy letölthető dokumentunknak is, ha profi tipográfus készíti.

Maczó Péter, a szigorú mester

Ma egy tipográfus álta készített munka elsősorban minőséget jelent, hiszen nagy divat a webdizájn, sokan önjelöltként vágnak bele a honlapkészítésbe, ezért látunk annyi silány weboldalt a neten. Pedig az új médiumon semmivel sem könnyebb az arculat és megjelenés kialakítása, mint egy nyomtatott füzet, brosúra, vagy könyv esetében. A vizsgakiállítás legérdekesebb darabjai azok az összehasonlító munkák voltak, ahol régi könyvek mellett az új, saját készítésű változatokat mutatták be az egyetemisták. "Az ehető és mérges gombák" című hasznos könyvecske például minden háztartásban megtalálható, ahol a család szeret kirándulni. Ismerjük a fakó, zöldesbarna borítót és a címlapon büszkélkedő királyvargányáról is hamar megtanultuk, hogy az egyik legfinomabb hazai gombafajta. Rá sem ismertünk a modernné varázsolt változatra, ahol fekete-fehér rajzok helyett éles, digitális fotók, merész oldaltörések és divatos betűtípusok közvetítették ugyanazt a tartalmat.

A tipográfia ugyanis alkalmazott művészet, célja az író és az olvasó közti közvetítés. Ahogy az autó- és farmerdizájnban, a kiadványszerkesztésben is egymást váltják a trendek, egy éppen nem divatos arculat pedig rettentő elavultnak tűnik a legújabb dizájn mellett. Ahogy a divatban is, a tipográfiában is vannak klasszikusok, olyan betűformák, amik kiállták az idő próbáját. Nemrég a Gödör klubban is bemutatták a világ számos nagyvárosával egyszerre a Helvetica betűtípus ötvenedik születésnapja alkalmából rendezett tárlatot. De az otthoni szövegszerkesztésben legtöbbet használt Times New Roman sem mai bútordarab már. Adódik az összehasonlítás: a lakásdizájn világához hasonlóan a tipográfiában is vannak szupersztárok, akik a legnagyobb építész tervezőkhöz hasonlóan megaprojekteken dolgoznak, a nevük pedig az egész világon ismert. Ilyen a cseh származású Zuzana Licko, a svájci Adrian Frutiger vagy a német Erik Spiekermann, akiknek a nevéhez olyan munkák fűződnek, mint a párizsi metró, a Charles De Gaulle és a a new york-i repülőtér, vagy a német állami posta betűinek megalkotása.

Ízléses disznóvágás

A kiállításon megtudtuk, hogy a magyar végzősöknek sincs okuk panaszra. A Moholy-Nagy Egyetem volt hallgatói közül sokan már saját grafikai stúdiót vezetnek, munkáikkal pedig naponta találkozunk. Az egyetemről kikerült volt diákok készítették a Magyar Televízió Kultúrház című műsorának arculatát, a Duna TV filmreklámjait, a Pécs Kulturális Főváros projekt vizuális megjelenítését, de számos napi- és hetilap tervezőszerkesztői munkakörében is jelen vannak a fiatal tipográfusok. Mivel itthon is rengeteg nyomtatott és elektronikus kiadvány készül (elég, ha megnézzük egy újságosstand végeláthatatlan kínálatát) könnyű belátni, hogy végre olyan területről beszélünk, ahol a magyar tehetségek érvényesülhetnek. A tipográfiának komoly piaca van itthon is, a kiállított munkák alapján pedig elmondhatjuk: világviszonylatban sem lehet okunk panaszra.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés