free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Spenótos, túrós rakott krumpli

Borsa         Címkék: húsmentes, krumpli, spenót, túró, vegetáriánus 0 hozzászólás

A vegetáriánus kollégák lázadása múltba révedésre késztette Borsamunkatársat. Ezért most egy régi, húsmentes recepttel kedveskedik a vegáknak, hogy érezzék, nem diszkrimináljuk a növényevőket.

A Borsa legutóbbi szerkesztőségi ülésén a légiesen karcsú és húst egyáltalán nem fogyasztó kolléganők komoly kifakadást intéztek Borsamunkatárshoz, miszerint is: "Mindig csak húsról és sütikről írsz, nem gondolsz velünk, szegény vegetáriánusokkal. Mi is kérünk valami húsmenteset!" Borsamunkatárs egy pillanatra a távoli múltba révedt, amikor egy rövid ideig ő is tartózkodott a halott állatok fogyasztásától és próbálta felidézni, hogy mit is evett akkortájt. A klasszikus rántott zöldségeken és panírozott sajton kívül. Emlékezett rá, hogy fantáziájának nem szabott komoly gátat hús nélkül tervezni a napi menüt, eszébe is jutott, hogy egy saját kreálmánnyal sokszor várta vacsorára barátait, akik igen meg voltak elégedve az eléjük rakott vega rakott krumplival. Így aztán megígérte kolléganőinek, hogy őket is megörvendezteti, az egyébként majd tíz éve nem főzött étellel.

Amikor először készítette, Borsamunkatárs szeretett volna egy ételbe pakolni mindent, amit szeret: spenótot, túrót, sajtot, krumplit és gombát. (Bocs főszerk, ez nem a lojalitás hiánya.) Ez tehát az étel keletkezés története és mivel elsőre is igen jól sikerült, most sem változtatott az eredeti recepten.

Amire a készítésénél érdemes figyelni, az, hogy ne tengjen túl a krumpli az ételben, mert akkor nagyon száraz, nyögvenyelős lesz. Úgy kell kalkulálni az arányokat, hogy a burgonya teljes tömegét közelítse meg az egyéb anyagok mennyisége. Aki ennél is kiadósabban szeretné elkészíteni, az a végén tejfölös habarcs helyett leöntheti besamell mártással is, de az még töményebbé teszi ezt az amúgy is igen laktató kaját. Ja, igen. Lehet használni mirelit spenótot is, de sokkal finomabb, ha friss, leveles spenótból készül. Márpedig parajt lehet most is frissen kapni, nem kell megrémülni, hogy nem hasonlít a nyáron megszokotthoz, ugyanis ilyentájt az úgynevezett új-zélandi spenót kapható. Ez nem azt jelenti, hogy a déli féltekéről importáljuk, ez a télálló, húsos, vastag levelű fajta típus-megjelölése. Olyannyira télálló, Borsamunkatárs nagymamája még a hó alól is szedte annak idején. Nem fő tovább, mint a nyári spenót és igazi téli vitaminforrás. Mint minden rakott étel, ez is több edényben készül, ezért a mosogatás macerás, de sebaj, majd a hálás vendégek vidáman elpakolnak a konyhában.

Így készül

Úgy 70 dekányi krumplit héjában felteszünk főni és amíg megpuhul, elkészítjük a többi hozzávalót. Negyed kiló gombát leöblítünk, és szárastól, mindenestől felszeleteljük. Egy közepes hagymát kevés olajon megfuttatunk és víz hozzáadása nélkül megpirítjuk rajta a gombát. Csak akkor sózzuk meg, ha már rendesen körbepirult, így később enged levet és sokkal jobb ízű lesz. Kevés kakukkfűvel, sok borssal és vágott petrezselyemmel ízesítjük, ha kész félretesszük.

25 deka spenótot megmosunk, nagyjából felcsíkozzuk és egy kevés vajon, csak a rajta lévő kevés vízzel "összeejtjük". Amikor már nincs rajta nedvesség és kellően összerogyott, sózzuk, borsozzuk és belepasszírozunk három gerezd fokhagymát. Ezt is félretesszük. A megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk és egy kiolajozott tepsibe, vagy sütőt elviselő edénybe karikázunk egy réteget belőle, megsózzuk. Erre rákenjük a spenótot, arra pedig rámorzsolunk 25 deka túrót. Ezt is sózzuk kicsit, majd egy újabb réteg burgonya következik. Erre fekszik a pirított gomba és a sort egy újabb adag krumpli zárja. Végül két tojást elkeverünk két deci tejföllel, sózzuk és leöntjük vele az egész hóbelevancot. Reszelünk rá némi maradék sajtot ( nem muszáj), és 200 fokon összesütjük. Tálalás előtt hagyjuk egy picit pihenni, hogy ne forrjon belülről.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés