free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Boldogtalan papás-mamás

Krisztina O'Brien         Címkék: angolok, boldogtalan, fogadalmak, kutatás, válás 0 hozzászólás

A britek újévi fogadalmai igencsak eltérnek az átlagos ígéretekről, ugyanis ha hinni lehet a brit szociális viselkedést vizsgáló közvélemény-kutatásnak, az angolok válást kértek az új évre. Londonból jelentjük.

A válás vezet az angolok újévi fogadalmainak a listáján. Na jó, ez egy kicsit túlzás, de egy családjoggal foglakozó ügyvédi hivatal közvélemény-kutatásából legalább is úgy tűnik, igen közel áll hozzá. A cég azért futtatott végig egy kérdőívet 2000 háztartáson, mert januári forgalmuk igencsak megnőtt, nyakig úsznak a válóperes kérelmekben. Az eredmény azért siralmas és meghökkentő, mert az egész elégedetlenségi jelenséget alátámasztja a brit szociális viselkedést vizsgáló közvélemény-kutatás is, ami pedig halálosan hivatalos.

Nézzük, mit mondanak az ügyvédek

Az ügyvédek által 2000 megkérdezett angol nő 59%-a vallotta, hogy gondolkodás nélkül faképnél hagyná a férjét, ha biztosítva lenne anyagilag az élete. Ez azt jelenti, hogy minden második nő boldogtalan az Egyesült Királyságban, és ami még csúnyább, hogy a pasik sem maradnak túl messze. A megkérdezettek fele sem volt elragadtatva a házasságától, de azért nem fogalmazott ilyen drasztikusan, csak szimplán szeretettelennek titulálta a házasságát. 10% a megkérdezetteknek azt kívánta, bárcsak valaki mást vezetett volna az oltárt elé;12% úgy nyilatkozott, a könnyebb élet miatt marad a boldogtalan házasságban;30% azért van együtt, mert nem akarja a válással járó hercehurcát végig csinálni;37% csak a srácok kedvéért van együtt;42% nem akarja elveszteni a megszokott családi fészket, csakis ezért nem válik,33% úgy gondolja, a válás után egy fillérje sem maradna, ezért inkább nyugton marad,30%-a a pasiknak fél a gyerekeket otthagyni;35% pedig azt nyilatkozta, hogy meggyőződése hogy a jövőben megfakul a házassága.

Ez az elképesztő családi krízis azt jelenti, hogy a. minden megkérdezett a depresszió valamelyik fokán tengeti az életét, esetleg alul reprezentált különcöket sikerült az ügyvédi irodának kifogni, amire elég kicsi az esély,b. vagy az Egyesült Királyság lakóinak többsége boldogtalan házasságban él, és mindez anyagi okokra vezethető vissza. Mert ugye a "könnyebb élet", a "válással járó hercehurca" és a többi ok mögött is egyértelműen a pénz van.

Azért itt meg kell állnunk egy pillanatra, muszáj megmagyaráznunk vázlatosan a rendszert. A szigetországban a bölcsőde nincsen ingyen sőt, olyan drága, hogy a nők többsége kénytelen abbahagyni a munkát a gyermekvállalás után, az iskolás korig (5év). Ugyanis ha elmenne dolgozni, a fizetése rámenne a bölcsődére, vagy körülbelül 30% maradna az egészből, amiért ki sem érdemes lépni a házból. Innentől kezdve egy nő a pasija ingóságához tartozik, mert a gyerekek mellett, soha sem találna olyan munkát, amellyel egyedül képes lenne eltartani a családját. Néhány családban, ahol magasan kvalifikált a nő és volt karrierje a gyerekek előtt, ott van esély visszamenni dolgozni. Akkor viszont a nő is lehúz 9-10 órát (ez Angliában átlagos munkaidő), plusz a gyerekek, plusz a háztartás. Hm...Csöbörből vödörbe? Na, de kanyarodjunk vissza és nézzük a másik kutatási eredményt.

Brit Szociális Attitűd riport

Az éves brit társadalmi viselkedéssel foglalkozó közvélemény-kutatás(BSA) - ez a tanulmány több mint 3000 felnőtt megkérdezésével zajlik minden évben, és a kormány támogatja - alátámasztja a tényt, hogy az angoloknál hanyatlóban a házasság intézménye. Az idei eredmények azt mutatják, hogy az emberek sokkal inkább hajlanak az élettársi viszonyra, mint a házasságra. Ami talán nem csoda, ha körülöttük ennyi a boldogtalan házasságban vergődő, anyagilag gúzsba kötött ember. Az emberek szeretik abban a megnyugtató tévhitbe ringatni magukat, hogy az élettársi viszonyukból, bármikor következmények nélkül megpattanhatnak. Habár, a megkérdezettek nagyobb hányada - gyanítjuk, ezek a nők, akik a gyermeknevelés alatt nem rendelkeznek saját keresettel- szívesebben látná, ha szakítás esetén a jogi védelem egyforma lenne a házasságban élőkével.

A házasságtól a fiatalok is ódzkodnak, és nem csak a szüleik savanyú képe miatt. Egy esküvő átlagos ára ugyanis igencsak megrázó a szigetországban! A BSA kalkuláció szerint, több mint 17 000 font - majdnem hatmillió forint - simán elfolyik a ceremóniára, és bár ez önmagában még nem jelentene problémát, de a közvélemény-kutatásból úgy tűnik, felesleges pénzkidobás. A megkérdezettek 53%-a szerint ugyanis az esküvő csupán egy jó kifogás a bulizásra, keveseket érdekel a fennkölt fogadalomtól a zsebkendőbe bömbölő menyasszony, a holtodiglan-holtomiglan pedig merő formalitás.

A hozzászólások a különböző fórumokról - magukért beszélnek "Azok az emberek, akik azt képzelik, hogy a házasság intézménye helyrerak egy kapcsolatot, nem valók kapcsolatba. Ugyan ez a csoport az amelyik azt képzeli , hogy a gyerek megoldja a kapcsolatban lévő problémákat." (Summerwheatley) "Tanács az angoloknak: Miért nem költik az esküvőre szánt 17 000 fontot, házvezetőnőre. A képlet mindjárt kellemesebb lenne.” (Mincepie) "Amennyire én meg tudom ítélni a csekély 31 évemmel, a férfiak mindig felhasználták a hatalmukat és a pénzüket arra, hogy szexhez jussanak, a nők pedig mindig felhasználták a szexet, hogy hatalomhoz és pénzhez jussanak. (és ahol szex van a pakliban, ott csak idő kérdése és jön a gyerek! Házas nem házas.”"(Stephanie, London) "Egy csomó pasi azok közül, akik "szeretettelen" házasságban élnek, nem a gyerekek miatt nem mozdul, hanem mert nem akar szegénységben élni. Bár lenne a feleségem egy azok közül a sikeres, független asszonyok közül, akkor hátat fordítani neki sokkal könnyebb lenne." (Scott, London) "Nyolc éve élünk bűnben. Egyszer csak összeházasodunk. Egyszer." (Causticitty)

A pasik válaszaiból - akik még mindig úgy ítélik meg, hogy a házi munka a nő dolga - úgy tűnik, azért jó a házasság, mert anyu után kell másik valaki, aki kimossa az alsónadrágot mielőtt azt belehet állítani a kosztól a sarokba. A 77%-a a megkérdezett pároknak úgy nyilatkozott, hogy a nő dolga a mosás, és szinte alig akad pasi, aki vasalna. A külön megválaszolandó kérdéseknél a nők kétharmada állította, hogy ő végzi a teljes házimunkát, de érdekes módon a pasiknak csak az 57% gondolta úgy, hogy a partnerére marad a háztatás.

"59% a nőknek elhagyná a házasságot ha anyagilag megtehetné. Még ha belevesszük a túlzást, amit egy teoretikus kérdés megválaszolása okoz, és úgy vesszük, hogy ezeknek a nőknek csak a fele cselekedne, így ha igazából választás előtt állna, ez akkor is a végét jelenti a házasságok egyharmadának." (Alan, Czech Republic) "Eh, szóval ez azt jelenti, hogy ha Angliába lakom,akkor kapok egy csajt aki kitakarítja a házamat és nem akar érte jogi dokumentumot cserébe? Gondolom a hátránya ennek, hogy angol módra hal és sülkrumpli (fish and chips)van vacsorára néhányszor." ( drunkexpatwriter) "Ki akar feleséget? Csak arra jók hogy elszedjék a pénzed és meghízzanak. Akkor már jobb egyedül, a saját otthonomban a saját nyugdíjamra gyűjtögetve. Ja, és sokkal jobban kivasalom az ingemet, mint bármelyik nő." (Mike, Beckenheam) "Kevés az a nő akitől azt halljuk, hogy a házimunka egyenlően van elosztva a házasságban. Még nem találkoztam olyan nővel, akinek a férje kipucolta volna a vécét, habár olyan pasit ismerek, aki vasal. De ha már itt tartunk, akkor ismerek olyan csajszit eleget, aki besegít a barkácsolásba, a saját autóját mossa, kertészkedik, és emellett dolgozik, a gyerekfelügyeletet szervezi, és segít a gyereknek a házi feladatot meg csinálni." (Sandra,UK) "Csak egy szóra. Sokkal házasabbnak éreztem magam, amikor aláírtuk a párommal a lakás kölcsönt, mint amikor a fehér habos babosba felvonultam." (Blondeglrz)

A másik meghökkentő dolog - annak ellenére, hogy a házasságok többsége ennyire besavanyodott a BSA tanulmány szerint - az a tradicionális nézet, mely szerint a házasságtörés elítélendő. Nos, ez a szemlélet olyan fessen tartja magát, mint két évtizeddel ezelőtt. Az emberek 85%-a vallotta, hogy a férj vagy a feleség háta mögött zajló szex ocsmány dolog. Mi pedig elképzelni se tudjuk, hogy ha két ember olyan módon irritálja egymást, mint amilyen az ügyvédek által végzett közvélemény-kutatásból kiviláglik, hogyan oldja meg a szexuális igényeit egymás között. Nem is mennénk bele, az olvasók képzeletére bízzuk.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés