free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Testbe zárt méltóság

Borsa         Címkék: ajánló, elgondolkodtató, film, pillangó, szkafander 0 hozzászólás

Julian Schnabel harmadik rendezése, a Szkafander és pillangó viharos sikereket aratott a filmes fesztiválok mezőnyében. Nemcsak mélyen emberi, de elgondolkodtató és pimaszul szellemes.

Mindig bebizonyosodik, hogy a leghihetetlenebb és legmélyebben szívbehasító sztorikat maga az élet írja, egyetlen leleményes forgatókönyvmágus, vagy fifikás auktor sem tud hozzá mérhető cselekményszálat kanyarítani, hiszen mi is lehetne ijesztőbb annál a ténynél, mint hogy a történet minden mozzanata a valóság részét képezi.

Jean-Dominique Bauby-t, karrierje csúcsán és a legszebb férfi évei elején, ereje teljében éri a megmagyarázhatatlan szélütés. Kéthetes kóma után ugyan magához tér, de soha többé nem képes sem mozogni, sem beszélni, csupán a bal szeme pislogásával kommunikálhat. Teste mozdulatlan, de az elméje sértetlen, az emlékei és a képzelete szabadabban szárnyalhat, mint valaha, csak ezek képesek áttörni a béna test börtönén, és erőt adni a túléléshez. No meg a rengeteg segítő kéz, főképp egy valakié, akinek áldásos közreműködésével a 43 éves lockd-in szindrómás volt főszerkesztő könyvet ír, fél szemével pislogva. Aztán a könyv megjelenik és végigfut a világ hátán a borzongás, ez bizony valóban megtörtént sztori, és túl lehet élni a túlélhetetlent, sőt, a könyv büszkén hirdeti, hogy az ember képes méltósággal viselni a test börtönét. Bauby mélyen szántó gondolatait ironikus humorral fűszerezve tálalta, az önsajnálat, a pátosz vagy a giccs legkisebb jele nélkül.

Julian Schnabel, újvonalas képzőművész-filmrendező pedig szigorúan tartotta magát Bauby szándékához és szavaihoz. Szerette volna illusztrálni a legrémesebb cellába való bezártság élményét, a felismerés és megélés aktusát, a szükségszerű kétségbeesést és a felszabadító képzelet erejét. Ez mind-mind sikerült a mozinak, abba azonban most inkább ne menjünk bele, hogy a megdöbbentő és szívfacsaró hatást természetes úton fröcskölte a vászonra, vagy sikkesen úgymond levadászta, de tulajdonképpen ennek itt nincs is jelentősége, mert maga a hatás a lényeg, az meg tagadhatatlanul üt.

Persze ebben az esetben is a sztori viszi el a filmet, és annak valóságalapja, de Schnabel neo-expresszionista törekvései, képzőművész látásmódja és nagyfokú érzékenysége egészen delejes realista-csapongó aurát vont képei köré. Az első pillanattól kezdve úgy láttatja kamerájával a világot, ahogyan a bénult Bauby megéli azt. Az arcába hajoló orvosok és terapeuták a mi arcunkba hajolnak, halljuk belső monológjait, reakcióit, holott ebből kifelé semmi sem hallatszik, vagy látszik. Csak a tökéletes csend és mozdulatlanság. Aztán az emlékek világában kalandozva megismerjük ezt a férfit, a munkáját, kicsapongó nőügyeit, családi kapcsolatait, nagyvilági életstílusát, és később finoman átcsúszunk a vágyak és az emlékek világába. A súlyos szkafanderbe zárt lélek pillangó módjára repked körülöttünk is.

Talán sohasem tudjuk meg, hogy reagál erre az elképzelhetetlen szituációra az ép elme, ha Jean-Dominique Bauby nem diktálja azt le a bal szemével. A módszer abból áll, hogy a kommunikáló partner az abc betűit gyakorisági sorrendjükben sorolva leírja azokat, amikre a páciens pislogással reagál, így lesznek azokból szavak, mondatok, és ha nagyon kitartó mindkét fél, akkor egy megrázóan gyönyörű könyv.

És a könyvből egy velejéig hatásos filmes munka, korrektül és fölösleges ömlengés nélkül festi le még a végső perceket is. A kamera folyamatosan beletolakszik a magánszféránkba, zavaró jelenléte csak a képzelgés perceiben hagy megnyugtató távolságot. Ez a mozi nem dekorációs célokat szolgál, nem könnyű, nem kellemes és nehezen múlik, mégis hatalmas hiba lenne kihagyni.

Szkafander és pillangó / Le Scaphandre et le papillonSzínes feliratos francia-amerikai filmdráma, 2007Rendező: Julian SchnabelÍró: Jean-Dominique BaubyForgatókönyvíró: Ronald HarwoodZeneszerző: Paul CantelonOperatőr: Janusz KaminskiProducer: Kathleen Kennedy, Jon KilikVágó: Juliette Welfling Szereplők: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Max von Sydow, Anne Consigny, Patrick ChesnaisJátékidő: 112 percHazai mozibemutató: 2008. január 31.Forgalmazza: Budapest FilmIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés