free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Helyszíni szemle

Borsa         Címkék: áttekintés, bővül, filmszemle, magyar, mozi 0 hozzászólás

Kedden este, a szokásos puccosan koreografált nyitóünnepséggel indult az immáron igen tekintélyes korba lépő 39. Magyar Filmszemle. A szabályok módosultak, a díjak bővültek, mi pedig áttekintünk.

A január elejei etap mindenképpen a hazai filmbarátoknak kedvez, múlt heti cikkünkben felsorakoztattuk a világ legmenőbb filmes fesztiváljait, azonban hazai viszonylatban a mi jó öreg filmszemlénk viszi a prímet. Az idei szezonban bizony már a 39. évébe lép a Magyar Filmszemle, és az utóbbi évek szívderítő előrelépéseit megfejelve ebben az évben már nemcsak a fővárosi mozirajongók verekedhetnek a helyekért. Budapest mellett Esztergomba, Szécsénybe, Nyírbátorba, Algyőre és Pápára is kivonul a szemle egy-egy impozáns válogatás erejéig a szekciók versenyprogramjaiból.

A fesztivál ideje alatt - egy hét - összesen 389 alkotást láthat a közönség, akik szokásukhoz híven leginkább a kis- és nagyjátékfilmes blokk darabjaira kíváncsiak. A fesztivál kezdetéig durván 17 000 jegyet adtak el a mozipénztárakban, és a pótvetítésekre való igény is egyre nő. A legnagyobb érdeklődést eddig Fliegauf Benedek Tejút, Alföldi Róbert Nyugalom és Paczolay Béla Kalandorok című filmje produkálta, és mivel idén is lesz közönségdíjas alkotás, ezek a munkák már most remek sansszal indulnak a mezőnyben.

A versenyprogramban összesen 103 film; 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, 13 tudományos és ismeretterjesztő film és 3 kreatív dokumentum-játékfilm szerepel, ez utóbbi kategória teljesen újnak számít, a Filmszemle Tanács a nevezések után sorolta be ezt vékonyka mezsgyén egyensúlyozó műfajt, népszerűsége ugyanis egyre nő, és ez meglátszott a pályamunkák preferált darabjain is.

Nagy különbség viszont, hogy az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj, vagyis nem esnek más megítélés alá az úgynevezett közönségmozik és az artfilmek a hagyományos versengésben. A fődíj viszont nevet kapott; Arany Orsó-díjként hívják ezután és az abszolút fesztiválgyőztes kapja kézhez, míg kicsinyített változatait minden díjazott mozi hazaviheti. A közönségbarát kategória helyett pedig a legjobb szórakoztató zsánerfilm vihet haza egy szintén vadonatúj Moziverzum-díjat a hozzá járó 25 millió forintos elismeréssel. Itt nemcsak a nevekben van a különbség, hanem a finanszírozó orgánumok is eltérőek, azonban mindkét díj sorsáról a nemzetközi zsűri dönt majd.

A játékfilmes bírálóbizottság élén a német Klaus Eder, a FIPRESCI, azaz a Nemzetközi Filmkritikusok Szervezetének főtitkára kapott helyet, Maia Morgenstern betegsége miatt nem tud részt venni a mustrán, ezért őt Catherine Portuges, a Massechusetts-i Egyetem professzora helyettesíti, míg a magyar vonalat Goda Krisztina filmrendező, Kende János operatőr és Márta István zeneszerző, színházigazgató erősíti majd. A dokumentumfilmeknél Gulyás Gyula filmrendező vezeti a szakmai zsűribrigádot, míg a kísérleti és kisjátékfilmes szekcióban Kardos Sándor operatőr, filmrendező lesz a grémium elnöke. Idén is színre lép a Diákzsűri, akik négy szekcióban értékelnek a filmes seregszemlén, a díjazottjaik pedig Zöld Holló-szobrot kapnak, és a külföldi kritikusok figyelő szemei is ide tapadnak majd ekkortájt, ők Gene Moskowitz-díjjal jutalmaznak.

A befogadó helyek a már jól bevált Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi vetítőtermei, a nyitó és záró ceremóniának a Millenáris ad otthont, amikből ugye a megnyitási procedúrán már túl is vagyunk több-kevesebb gikszerrel. Mert milyen fesztivál az, ahol nincs nyitófilm? Állítólag félig-meddig szándékos intézkedések vezettek idáig, mert Herendi Gábor, a Magyar Filmszemle tanács elnöke még anno úgy nyilatkozott, hogy ennek a szimbolikus aktusnak az elhagyásával szeretnék pörgőbbé tenni a megnyitót, bár a napokban felröppenő hírek szerint mégiscsak jól jött volna az a nyitófilm... Mindenesetre a méltó kezdésnek szánt Tarr Béla mozi, a A londoni férfi így egy nappal korábban debütált itthon, mert Cannes-ban már tavasszal borzolta az idegeket.

A megnyitó hagyományosan egyben éves filmes díjkiosztó is; idén Schubert Éva színművésznő, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus munkásságát ismerték el életműdíjjal, míg a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Gyulai Líviusz animációsfilm-készítő és Kósa Ferenc rendező kapta.

Igazi újításnak számít még, hogy a fesztiválon szereplő alkotások igen jelentős hányadát otthon fotelból is élvezheti a nagyközönség azon fele, akik jobbtípusú internetkapcsolattal rendelkeznek. Ugyanis a magyar.film.hu támogatásával a fesztivál ideje alatt több mint hetven alkotás válik streamelve elérhetővé a Filmklik.hu oldalán, ezek nagy része dokumentum-, illetve kísérleti és kisjátékfilm, de találunk közöttük tudományos ismeretterjesztő, és kreatív dokumentumfilmet, filmverset és moziklipet is. Az alkotások közül 26 a verseny-, a többi a bemutató szekcióban látható majd a szemlén.

A filmvetítések mellett ezúttal is számos kísérőprogram száll majd be a mozi népszerűsítésébe; szakmai viták, nyilvános értékelések, filmplakát-tárlat és a KOGART Házban pedig egy átfogó, a magyar film 100 évét bemutató kiállítás, ötletesen felnagyított filmkockák, fotók, korabeli filmplakátok, valamint filmgyártási eszközök, kellékek segítségével.

Nagy latolgatásokba mi most nem mennénk bele, mert a szigorú szakmai szem jelentősen más vonalon értékel, de kiemelnénk a mezőnyből Fliegauf Benedek Tejút című meditatív moziját, ami több szempontból is figyelemreméltó, és nagy esélyes lehet, valamint Lakatos Róbert Bahrtalo! című neorealista komédiája és Mundruczó Kornél Delta című munkája is igen közel került a szívünkhöz.

Annak pedig nagyon örülünk, hogy évről évre gyarapszik a szemle mind felhozatal, mind nézőszám terén, a kezdeti csöppnyi szakmai happening mára tömegeket mozgató monstre fesztivállá, egész várost - sőt, idén már többet is -behálózó, polifon rendezvénnyé nőtte ki magát. Ennek megfelelően az érdeklődés is hatalmas, aki nem akar lemaradni, az hamar vesse bele magát a program-fejtésbe, a szemle.film.hu oldalon minden lényeges infó megtalálható.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés