free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mindörökké Lego!

Borsa         Címkék: divat, dizájn, kortalan, lego, tárgy 0 hozzászólás

A LEGO kortalanságát nem csak az bizonyítja, hogy negyven éve népszerű, hanem az is, hogy sokan felnőttként is rajonganak érte. Sőt, néhány dizájner előszeretettel készít Lego által ihletett tárgyakat.

A legót gyerekkorunkban azért imádtuk, mert a hagyományos építőkockákkal szemben a felépíthető objektumok száma a végtelenhez közelített. Ma a játék ihlette tárgyakért vagyunk oda, azért szeretjük őket, mert értékeljük az egyszerű, mégis sok lehetőséget magában rejtő dizájnt és a stílusosan letisztult vonalakat, bár az is lehet hogy csak túl erős a formához kapcsolódó nosztalgiafaktor. Akárhogy is, a Lego 2008-ban sem megy ki a divatból, sőt.

Az idén 76. születésnapját ünneplő játékgyár alapítója, Ole Kirk Christiansen egyszerű asztalos volt, aki eleinte fából készített építőkockákat. Cége ekkor kapta a Lego nevet, ami a dán "leg godt" azaz játssz jól szavakból ered. A negyvenes évek végén Christiansen nagy fantáziát látott a műanyagban, ezért egy angol dizájner, Hilary Fisher Page ötletét továbbfejlesztve, elkezdte gyártani saját, egymáshoz illeszthető műanyag kockáit. A stabilan összeilleszthető, ugyanakkor egymástól könnyen szétválasztható elemekből álló játék, pár évtizeddel később az egész világot meghódította, sőt, 1999-ben az évszázad játékának kiáltották ki. Az elmúlt évben közel húsz milliárd Legokockát gyártottak, melyek majd mindegyike kompatibilis a 40 évvel ezelőtt készült elemekkel. A mai gyerekek éppúgy odavannak érte, mint mi annak idején, így érthető, hogy miért Kjeld Kirk Kristiansen, a játékgyártó cég örököse a leggazdagabb ember Dániában, hogy miért jut minden emberre a világon fejenként 62 darab Legokocka, és hogy miért szaporodtak el az elmúlt években a Lego formájú dizájntárgyak.

Nézegess LEGO ihlette tárgyakat!

A kockák nagy hatással voltak az utóbbi években a formatervezésre, a divatra és a művészetre is, számos olyan dizájntárgy, bútor és ékszer született, amit a több mint ötven éves játék inspirált. A játékgyár időnként maga is előáll Lego formájú használati tárgyakkal. A cég weboldalán jégkockatartót (kép1), dugóhúzót (kép2), poháralátétet, hűtőmágnest, sőt sütiformát és konyhai stoppert (kép3) is rendelhetnek a rajongók. Persze nem csak a Lego dizájnereinek indul be a fantáziája a helyes kis téglatestek láttán. Neil Poulton Párizsban élő, skót formatervező számos nemzetközi díjat nyert már. A különleges lámpáiról ismert tervező munkái bejutottak a 2007-es Observeur du Design nyertes alkotásai közé is. Poulton asztali merevlemezei pontosan úgy néznek ki, mint a 2 x 6 - os Legokockák(kép4). Háromféle színben kaphatóak, és természetesen könnyedén egymáshoz illeszthetőek. Bár házikót nem lehet belőlük építeni, csinos kis tornyocskát azért igen.

A kockák számos más esetben is inspirálták a dizájnereket, az elmúlt években olyan bútorok és használati tárgyak születtek, amelyek igazán ötletesen és kifinomultan használták fel a népszerű formát. A Droog design például a múlt nagy klasszikusiat ötvözve, valami igazán jelenkorit alkotott, amikor 2007-ben elkészítette Gerrit Rietveld, holland bútortervező legendás "piros-kék" székének (kép5) pontos mását. Az 1917-ben megálmodott klasszikus bútordarabot részben fémből, részben valódi Legokockákból építették újjá. Az olasz NOmadeDESIGN szabadon variálható kanapéja (kép6) nem Legóból készült ugyan, formája viszont kísértetiesen emlékeztet az építőelemekre. Nem tűnik túl kényelmesnek, viszont közelében úgy érezhetjük, mintha magunk is apró figurák lennénk egy gyerekszobában. A játék inspirálta bútorok közül kedvencünk a Staffan Holm Design főnöki íróasztala (kép7). A fényes, fekete, neobarokk bútordarab kifejezetten felsővezetőknek készült, akiknek a tervezők szerint nem ártana néha felidézni a gondtalan gyermekkort. Ugyanez a koncepció vezérelte az OutofStock Studio dizájnereit is, akik bár egytől-egyig más kontinensen születtek, mégis mindannyiukat kedves emlék fűzi a játékhoz. Éppen ezért született meg a "Brick Lamp" (kép8), egy lámpa, ami a dizájncég szerint folyamatosan emlékeztet a gyerekkori kreativitásra.

Nemcsak a formatervezésben, hanem a divatvilágban is helyet követel magának a kreatív dán csodajáték. A Balenciaga divatcég tavaly dobta piacra az IT cipőt (kép9), amelnyek szín- és formavilága a műanyag építőkockákra emlékeztet. Persze léteznek ennél direktebb utalások is, számos kiegészítő készül ugyanis Legobol. Bár nehéz elképzelni, hogy kényelmesen viselhető egy műanyag városlakóból készült bross, vagy egy gyémánttal kirakott legó gyűrű (kép10), netán fülbevaló, ennek ellenére ezek az ékszerek manapság kelendőbbek mint valaha. Lakó Ákos a Redaster designere rajong a Legoért. Több éve készít kitűzőket, fülbevalókat és karkötőket (kép11) a figurákból, és az építőelemekből. Munkáit legutóbb a Wampon láttuk, de számos budapesti boltban is megvásárolhatóak. Ákos nincs egyedül a forma iránti szeretetével, Jacqueline Sanchez szintén évek óta készít gyűrűket és nyakláncokat Legobol. Ezek a kiegészítők jóval drágábbak az itthoniaknál, a művésznő ugyanis ezüst foglaltba illeszti a kockákat, amelyek mindegyikét feldobja egy aprócska gyémánttal is.

Ezen a ponton - még mielőtt a furcsa ékszerek láttán görcsbe rándulnának kifinomult trendkövető izmaid - meg kell jegyeznünk, hogy Marc Jacobs 2008-as, tavaszi kollekciójának bemutatóján minden egyes modell viselt valami Legosat, övet, csatot (kép12), hajgumit vagy hajpántot, úgyhogy lehet menni bevásárolni!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés