free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ördögfajzat pasik

Borsa         Címkék: busó, csajok, inzultus, kellemetlen, programajánló 0 hozzászólás

Van olyan inzultus ami ránk, csajokra nézve kellemetlenebb lehet az építőmunkások megjegyzéseinél, ha egy bizonyos rendezvény közelébe megyünk. Noha, vannak akik direkt élvezik. Programajánló.

Mohácson február 3-án, vagyis Farsangvasárnap rendezik a hagyományos Busójárást, aminek természetes velejárója, hogy subás ördögpofák ijesztegetik a környékbelieket és a turistákat. Ágyút dörgetnek, kolompot ráznak, házak udvarára hamuznak, megverekednek egymással, szalmabábút és koporsót gyújtogatnak, és még a csajok haját is megcibálják - állítólag azért, hogy az hosszabbra nőjjön -, és az idén harmadik alkalommal Busófesztivál is lesz.

A Busójárást minden évben farsangkor rendezik, a töltött káposzta és a fánksütés idején. A zajos esemény célja a tél, és vele együtt az ártó szellemek elűzése, a legenda szerint pedig az első busók a törököt kergették el ily módon a mohácsi mocsárvidékről.

A busók egy része kifordított birkabundát, szalmával töltött fehér gatyát és rémisztő faálarcokat visel, a többiek pedig különböző maskarákat. A menettel tart a "jankelék" csoportja, náluk van az - általában rongyokkal vagy fűrészporral megpakolt - úgynevezett hamuzsák, abból a célból, hogy azzal ütlegeljék a gyerekeket, akik a busókat meg merészelik közelíteni. A Wikipedia így magyarázza ezt a szokást: "Az 1890-es években egy Jankele Grün nevű ember használt ruhákat árult a zsákjából, a gyerekek pedig így csúfolták: "Jankere grí, kell-e nokedli?" - mire ő hozzájuk vágta a zsákját."

A jobb kiállású busók "ördögkeréken" utaznak, ez a mutatvány természetesen leginkább akkor lehet izgalmas, amikor legurulnak róla.

A február elsején kezdődő Busófesztiválon, a Szentháromság utcában fellép a Republic, a fiatalabbak kedvét pedig Lola és a No Thanks együttes keresi majd, és aztán még lesz Bojtorján is. Mondjuk ettől a kínálattól annyira nem ájultunk el, lehetne ütősebb, garázdább, ördögibb is egy "busófesztiválon" a zene.

Borsamukatársak körében tartott közvélemény-kutatásunk során összegyűlt vélemények szerint azt tudjuk javasolni, hogy amennyiben nem szereted, ha kormos kézzel, állatszagú ruhákban megszorongatnak, akkor ne menj el a Busójárásra. Persze lehet, hogy van, akinek pont ez jön be.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés