free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Huszonéves szüzek

Megyeri Nikolett         Címkék: huszonéves, meglepő, okok, szexualitás, szűz 0 hozzászólás

Manapság, ha szexualitásról van szó, nem lepődünk meg semmin, talán csak azon, ha vonzó és okos huszonévesekről kiderül, hogy még szüzek. Most néhányan közülük elmondják, miért döntöttek így.

Társadalmunkban talán a szüzek jelentik az egyetlen olyan szexuális szubkultúrát, ami valóban képes sokkolni. Hiszen nyugodtan kavarhatsz akár minden nap mással, élhetsz nyitott kapcsolatban, lehetsz homoszexuális, fetisiszta, transszexuális, vagy járhatsz orgiákra is… De hogy szűz vagy? Nem számítunk arra, hogy manapság még találkozhatunk okos, vonzó, magabiztos és szakmájukban sikeres huszonévesekkel, akik még szüzek. Pedig léteznek ilyenek. Mi több, úgy gondolják, hogy választásuknak számos előnye van. A Guardian cikkéből megismerjük az angolok álláspontját a témával kapcsolatban, majd pedig két érintett magyar nő is megosztja velünk a gondolatait.

Érintetlenül a házasságig

Jennifer Moore 27 éves, énekes-dalszerző Észak-Londonból, dögös nevetéssel és olyan alakkal, mint Jessica Rabbit. Még szűz. És ragaszkodik ahhoz, hogy a szüzessége olyasfajta bizalmat jelent a barátjával való kapcsolatában, amilyet korábban még nem tapasztalt. "Öt éve járunk együtt Juannal, egy zenei producerrel. A tisztaság természetes a számomra. Mindketten keresztények vagyunk és valószínűleg össze fogunk házasodni, másképpen ez nem működne. Nem tudnék egy olyan fickóval járni, aki nem hasonló dolgokban hisz, mint én. Miért akarnék bárkivel is szexelni az esküvőm előtt? Azt gondolom, hogy ha valakivel lelkileg egyezünk, akkor szexuálisan is egyezni fogunk” - mondja a fiatal nő, majd így folytatja: "Tudom, hogy egy napon minden szempontból kinyílhatok a megfelelő ember felé. És az egy csodálatos nap lesz" - mosolyog Jennifer, és hozzáteszi: "Ez egy nagyon személyes döntés és soha nem ítélnék el valakit azért, mert ő úgy dönt, hogy házasság előtt is szexel. Azonban számomra ez a megfelelő. Keresztényként úgy érzem, hogy a szex a házassággal tartozik össze, egy olyasfajta kapocs, amely két lelket összeolvaszt. Ugyanakkor nem gondolom azt, hogy attól, ha valaki házasságon kívül szexel - tegye ezt akárhány emberrel - attól még Isten kevésbé fogja szeretni. A mamám, aki nem keresztény, gyakran mondogatja nekem, hogy fontoljam meg újból, mert fontos tudni, hogy ilyen szempontból is összeillünk-e a párommal. Gyakorlatilag az anyám biztat arra, hogy feküdjek le a barátommal.”

Az elhatározás, hogy egy olyan társadalomban marad valaki szűz, melyben a promiszkuitás mindennapos dolognak számít, nyilvánvalóan provokálja a vicceket és a megjegyzéseket. Amikor Jennifert egy karibi luxushajón alkalmazták énekesnőként, bele kellett nyugodnia többségben férfi kollégáinak mocskos poénkodásába: "Képzelheted, volt ott vécéhumor, meg a halk szexuális nyögések. Egy előadás után meg ültünk a bárban és mindenre közvetlenül rákérdeztek." Mindez egy fiatal, keresztény nő távoli kiáltásának tűnik, egy örömtelen és tragikus alaké, akinek a házasság előtti ártatlanságához való ragaszkodása a csúnya befejezés elleni önvédelmi reakció.

Ez a sablon azonban határozottan nem illik Cherry Chadwyck-Healey-re, a 26 éves televíziós szerkesztőre. A haja szőke, a körmei élénkrózsaszínek, a tűsarkai pedig már-már elővigyázatlanul magasak. "Biztosan azt hiszik, hogy egy keresztény lány nem így néz ki, nem igaz?! Tudom. Amikor azt mondom keresztény vagyok, az olyan hatást vált ki, mintha azt mondanám, pedofil" - meséli a szőkeség, aki bár 16 évesen elvesztette a szüzességét, de négy éve úgy döntött, addig már nem szexel, míg meg nem házasodik.

A szüzesség, a tisztaság, kereszténység

"Az emberek hajlanak arra, hogy a kereszténységet gyerekkori rossz tapasztalatokkal hozzák kapcsolatba, például amikor kényszerítették őket arra, hogy miséket üljenek végig" - mondja Anisa Johnny, az elegáns rendezvénymenedzser, és Cherry szerint is "az általános elképzelés a modern keresztényekről gyakran gúnyos". És valóban, van abban valami, hogy a fiatal keresztényeket hajlamosak vagyunk vakbuzgó tizenéveseknek hinni, akik anélkül tettek szüzességi fogadalmat, hogy igazából tudták volna, hogy ez mit jelent. Cherry, Anisa és a barátaik azonban sokkal magabiztosabbak, erősebbek és kevésbé beskatulyázhatók. Ezek a lányok divatosak, modern felfogásúak és sikeresek a pályájukon. A legtöbbjük nem is beszél a vallásáról, hacsak nem kérdezed őket.

Az a helyzet, hogy rengeteg vallásos meggyőződés nélküli fiatal nő van, aki aktívan él házasságon kívüli szexuális életet, anélkül, hogy úgy érezné, ettől értéktelenebbé válik. A 26 éves Anna Gurthie szerint a szexuális önmegtartóztatás annyira kívül esik a modern társadalmi felfogáson, hogy bizony megrökönyödést vált ki, pláne, ha az érintettek nem tizenévesek, hanem fiatal felnőtt nők, akik világosan tudatában vannak a saját szexualitásuk hatalmának. Eközben pedig a legtöbbjük elutasítja azt, hogy mintegy az önmegtartóztatás poszterlányaiként tekintsenek rájuk és ragaszkodnak ahhoz, hogy a hitük ennél az egy kérdésnél jóval többet ölel fel. Úgy tűnik, hogy ezek a nők saját hitet fedeztek fel maguknak. Sokan egyetértenek azzal, hogy a vallásos ihletettségű szüzesség tulajdonképpen egyfajta védelmet nyújt azok ellen a csalódások ellen, amiket azok a nők élnek meg, akik több férfival is megpróbálkoznak.

"Azért döntöttem úgy, hogy szűz maradok, mert egy igazán elkötelezett kapcsolatra vágyom. A szexnek abban van meg a helye" - mondja Anna. "Sok barátom van, akinek a szexkérdés összekuszálja az életét. Én azért várok, mert úgy gondolom, hogy majd a házasság biztonságos kötelékében sok fájdalmat és sebet el tudok kerülni. Nem érzem az életem ettől kevésbé teljesnek."

"A testiség néha olyan dolgokban is látszatmegoldást nyújt, melyek amúgy nem működnek.” - jegyzi meg Cherry, aki ugye négy éve nem feküdt le senkivel. Kíváncsi volt, mi történik, ha nem szexel: "Az történt, hogy sokkal magabiztosabb lettem, mert abbahagytam azt, hogy csupán azért kapaszkodjak valakibe, mert a testiségen keresztül megerősítést ad. Úgy gondolom, hogy az emberek nem túl jók abban, hogy érzelemileg megvédjék magukat. Sok olyan lányt ismerek, magamat is beleértve, akiknek van néhány csúnya emlékük, melyek csupán annak a következményei, hogy nem ismerték fel, hogy nemet is lehet mondani, annyira vágyódtak a megerősítésre, hogy vonzóak."

Az önmegtartóztatás adhat egy érzelmi stabilitást, ugyanakkor a világi társadalomban maradhat egy nyilvánvaló lelki űr az életükben. A hit ez ellen nyújthat nekik egyfajta támfalat. "árok egy egyházi csoportba kedd esténként. Leülünk egy vacsora mellett és beszélgetünk. A cél elvileg az lenne, hogy valami inspirálót olvasgassunk és imádkozzunk, de gyakorlatban sokkal inkább viccelődünk és kellemesen érezzük magunkat” - meséli Cherry. "Sok barátom van az egyetemről és a munkahelyemről is. Különböző értékrenddel rendelkező emberek, akik azonban elsősorban mint embert fogadnak el engem" - teszi hozzá Anna.

[PAGEBREAK]

Magyar szüzek

Erika 32 éves gyógypedagógus és ma már két gyerek anyukája. A szüzességét 26 éves korában veszítette el, méghozzá azzal a férfival, aki másfél évvel később feleségül vette. "Azt hiszem, nálam azért húzódott ilyen sokáig a dolog, mert túlságosan komolyan vettem magam, afféle tipikus eminensként viselkedtem még huszonévesen is és nem kifejezetten hangsúlyoztam azt, hogy nő vagyok." Zsoltival (a későbbi férjével) már évek óta ismerték egymást, mondhatni barátok voltak, így ő többek között azt is tudta Erikáról, hogy nem feküdt még le senkivel. "Egyszer bevallotta, hogy abban, hogy elkezdett hozzám, mint nőhöz vonzódni, az is komolyan közrejátszott, hogy még szűz voltam, addigra ugyanis már nagyon elege volt az olyan lányokból, akiket szinte bárki megkaphat.”

Erika azt is elárulja, hogy szerinte mi maradt ki az életéből amiatt, hogy későn kezdett szexelni: "Néhány csalódás, megalázó helyzet, rossz élmény mindenképpen. Nyilván jók is, nem állítom, hogy azok nem. Ha arra gondolsz, hogy mennyire voltam tapasztalatlan, arra azt mondhatom, hogy koromhoz képest persze az voltam. De azóta sikerült behoznom a lemaradást és egyáltalán nem bánom, hogy ezt nem több különböző, hanem egyetlen férfival tettem meg."

Attól azonban, hogy az ő élete így alakult, nem feltétlenül tartja a sajátját követendő példának. "Ha úgy vesszük, az én esetem inkább extrémnek mondható, vagy legalábbis ritkának. Ugyanakkor véleményem szerint nem az a meghatározó, hogy valaki hány éves korától kezdve, hány emberrel élt nemi életet, hanem sokkal inkább az, hogy amit tett, azt belső meggyőződésből tette-e, vagy valamilyen ráhatásra. A gondot én ott látom, amikor a szexuális élet vagy épp az önmegtartóztatás valami olyasminek a kompenzálására szolgál, amihez köze sem kellene, hogy legyen."

Így alakult...

Lilla 24 éves, szűz, értelmiségi lány. Bár ránézésre egyáltalán nem tűnik annak, sokkal inkább úgy fest, mintha egy magazin átváltoztatjuk rovatából lépett volna ki. Szeret nőnek lenni. "Én nem vagyok vallásos és egyáltalán nem szándékozom a szüzességem elvesztését esküvőhöz vagy bármi más hivatalos vagy nem hivatalos ceremóniához kötni. Egyszerűen csak arról van szó, hogy eddig még nem találtam meg azt az embert, akivel önmagamat ily módon meg szeretném osztani. Azt gondolom, hogy a saját testét érintő kérdésekben mindenkinek magának kell döntenie. Ha valaki átjáróházat kíván csinálni a vaginájából, ám tegye, viszont nekem meg ugyanúgy jogom van ahhoz, hogy zárva tartsam a kaput, ameddig úgy érzem és ebből nem vagyok hajlandó engedni csupán azért, mert más a szokás meg az elvárás." Elismeri azonban, hogy az átlagnál sokkal válogatósabb és mindemellett bizalmatlanabb is. „A mércém viszonylag magasan van, de nem csak a férfiakkal, hanem magammal szemben is. Ez egy komplex dolog, ami persze sokakat elriaszt.”

Amikor megtudják, hogy szűz, az emberek általában alaposan meglepődnek. "Nincs a homlokomra vésve és máshová sem. Leszámítva azt, hogy szexuális életem egyelőre nincs, ugyanúgy élek, mint bármelyik korombeli, tanulok, dolgozom, járok társaságba, bulikba is. Szóval egyáltalán nincs szó arról, hogy mondjuk folyton otthon ülnék és naphosszat számolgatnám a pókhálóimat."

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés