free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Profiterole próbálkozás

Borsa         Címkék: édesség, ízi, otthon, profiterole, sütemény 0 hozzászólás

Vannak sütemények, amelyeket csak éttermekben rendelünk, holott nyugodtan elkészíthetnénk otthon is, nem kell hozzá hétmérföldes cukrásznak lennünk. Ilyen a profiterole is.

Borsamunkatárs még sosem evett Olaszországban profiterole-t, valószínűleg a nyári utazások hősége eszébe sem juttatta, hogy lehet más desszertet is választani, mint fagylaltot. Ezzel szemben itthon az olasz és a magát olasznak mondó vendéglőben többször kért csokis gombócokat, aztán kiderült számára, hogy a budapesti pizzériák jelentős részének egy VII. kerületi cukrászatból szállítják a profiterole-t, ennek megfelelően fogalma sincs, milyen is lehet az autentikus cukrászati remek. No persze nincs semmi baja a hazai előállításúval sem, akár ilyen az igazi, akár nem. Olyannyira nincs vele problémája, hogy el is határozta, maga is megpróbálkozik az elkészítésével.

Úgy gondolkodott, hogy ha nem sikerül is, legalább életében először égetett tésztát készít - mert a tapasztalatai és az internetes böngészés is azt mutatta, hogy ez kell hozzá - és ez a gyakorlat jól jöhet majd egy esetleges későbbi képviselőfánk készítésénél.

Az égetett tészta voltaképpen egy főzött és sütött tésztaféleség, ami, ha jól sikerül, hártyavékony, ropogós, továbbá megtöltve hajlandó magát megszívni a töltelékkel, ami jellegzetesen puha állagot eredményez neki. Igen ám, de elkészíteni kell némi konyhai rutin, de itt is bátraké a szerencse, kollégánk reménykedett, hogy ehető lesz majd a sütemény - már persze, ha sikerül előállítania.

Átböngészett legalább harminc receptet, kiválasztott egyet, aminek arányai jól hangzottak és életében először görcsösen betartotta a leírást. A nagy stresszel járó nekikészülést jól mutatja, hogy a nagy nap előtt kétszer is összeeső, ehetetlen, gumiszerű profiterole-ról álmodott. Hogy ne feszítse túl idegrendszerét, annyi könnyítést engedélyezett magának, hogy a csokikrém alapját egy nőnevű, hidegen kikeverhető krémpor képezte. Elmondhatjuk, hogy próbálkozása sikerrel járt, a sütemény nem csak ehető, de nagyon finom is lett, viszont a második tepsi sokkal jobban sikerült, mert az elsőt túl hamar nyilvánította késznek és a felfújt kis tésztagömbök riadt földönkívüliként kezdtek zsugorodni, abban a pillanatban, mikor kinyitotta a sütő ajtót.

Éppen ezért érdemes a receptet nagyon pontosan betartani, akkor álljunk neki az elkészítésnek, ha maximálisan koncentrálni tudunk legalább addig, amíg a kis felfújt fánkocskák elkészülnek. Egyébként nem akkora kihívás, mindenki nekikezdhet.

Így készül

Egy csipet sóval és tíz deka vajjal együtt - egy nagyobb fazékban - melegíteni kezdünk két deci vizet. Mikor a vaj már teljesen elolvadt, és a keverék felforrt, hozzázúdítunk 20 deka lisztet és fakanállal keverni kezdjük, míg a tészta sercegve elválik az edény falától - ettől égetett tészta - és összeáll. Ekkor átgördítjük egy keverőedénybe és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Elektromos keverővel egyenként hozzádolgozunk öt tojást. Ezt nem szabad megspórolni, tényleg egyesével kell a tojásokat elkeverni benne, a következő mindig akkor jön, amikor az előző már a massza része. A tészta az ötödik tojás után már nagyon ragad, kicsit nehéz vele bánni, de megoldható. Ha kész a keverés, hagyjuk egy félórát állni a tésztát, addig melegítsük be a sütőt 210 fokra és az aljába tegyünk hőálló edényben vagy konzervdobozban két deci vizet, hogy a sütőben jó kis gőz keletkezzen.

Vajazott kávéskanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk a tésztát, meglehetősen szellősen, mert - ha minden jól megy - legalább az ötszörösükre nőnek . Negyedóra sütés után, visszavesszük a hőfokot 170 fokra és még legalább tíz percig sütjük a fánkokat. Lassan vesszük ki a sütőből, először kinyitjuk az ajtaját, de hagyjuk legalább egy percig akklimatizálódni a tésztát, mielőtt kiemelnénk a tepsit.

Azon forrón levágunk belőlük egy kis darabot, hogy a gőz távozhasson belőlük, majd kiskanállal kikapargatjuk a közepüket. Ez jó esetben néhány tésztaszálacska, némi morzsalék lesz. Amikor kihűltek, kiskanállal vagy habzsákkal kicsit cukrozott, frissen felvert tejszínhabot töltünk mindegyikbe. Ehhez a mennyiséghez - 20 darab fánk - három deci tejszín szükséges.

A csokiöntethez egy zacskó nőnevű vaníliás krémport elkeverünk két púpos evőkanál jó minőségű kakaóporral, és simára keverjük egy deci tejjel. Ekkor hozzáöntünk fél liter hideg habtejszínt, és alaposan kikeverjük az egészet. Ezzel öntjük nyakon a felhalmozott, megtöltött profiterole-t. Frissen ropogós, reggelre megpuhul, de így is-úgy is nagyon jó.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés