free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szeretkezz és háborúzz!

Borsa         Címkék: ajánló, háború, mozi, politika, szatíra 0 hozzászólás

Mike Nichols legújabb mozija, a Charlie Wilson háborúja egy könnyed komédiába bújtatott kőkemény politikai szatíra, igen rafináltan megfent éllel. Vajon hány amerikai kell Afganisztán felszabadításához?

Ideális esetben ez a szám három; legyen köztük egy nagy kujon kongresszusi képviselő, egy milliárdos unatkozó asszonyka és egy önfejű CIA-ügynök. Ebből az alapanyagból már minimum egy rakás komikus szituáció kifejthető, és ha ehhez még hozzáadjuk a hidegháború már inkább csak lagymatagon feszülő légkörét, meg azt a leküzdhetetlenül vonzó pszichológiai kényszert, ami a tradicionálisan nagy tettek véghezvitelére sarkallja a gyanútlan alanyokat, akkor máris megkapjuk a Charlie Wilson háborújának fölöttébb szimpatikus és napjainkra új árnyalatokkal bővülő képletét.

A mozi hatalmas Golden Globe reményekkel futott neki az idénynek, hiszen öt kategóriában is jelölték, aztán végül mindegyikben alulmaradt, de ez nehogy elriasszon bárkit is a saját szemlézéstől, mert minden bizonnyal az év eddigi egyik legjobb vígjátékával nézünk farkasszemet. A műfajt persze rögtön módosíthatjuk is, mert nem egy hagyományos értelemben vett kacagtató moziról van itt szó, sőt! Ha felfejtjük a rétegeit, akkor már sokkal inkább hasonlít egy megrendítő politikai drámához, amit felszíni mókázásai között csak a múlni nem akaró paradox feszültség jelez előre.

A sztori amúgy valós eseményeken alapul és arra a gyöngykorra tekint vissza, amikor még Amerika fiai Afganisztán támogatásán törték a fejüket, és a két ország politikai klímája meleg-mediterrán, vagy legalábbis baráti-kontinentálisként volt jellemezhető. Azóta ugye történt pár kellemetlen incidens, ami mindkét félnél kivágta a biztosítékot, szeptember 11-e óta Afganisztán gyakorlatilag tabu az újvilági körökben. A Charlie Wilson háborúja azonban olyan könnyed eleganciával és arcpirító bájjal int be ennek a konvenciónk, hogy öröm nézni. Mike Nicholsnak sikerült kiemelnie Amerika történelméből azt a legmegkapóbb momentumot, ami a mai helyzetből figyelve igencsak elgondolkodtató, megrázó és keserű nosztalgiát fröcsköl a lelkekbe. Ugyanakkor szívmelengető is, és parádésan szellemes alkotás.

A történet arról szól, hogy a hidegháború már éppen hogy csak kapálódzó utolsó éveiben egy texasi kongresszusi képviselő, bizonyos Charlie Wilson a nonstop csajozás mellett szeretne valami maradandót is alkotni. Kitalálja, hogy keresztbetesz a Szovjetuniónak, méghozzá azzal, hogy az általuk megszállt Afganisztán lázadó szabadságaktivistáinak fegyvert és pénzt biztosít az ellenállásra. Segítségül megnyeri magának a szenvedélyes antikommunista és alkalmi szerető milliárdos nagyasszonyt, Joanne Herringet és a zseniálisan makacsra koreografált CIA-ügynököt, Gust Avrakotost. Akciójuk eredményeképpen a kezdeti csekélyke ötmillió dolláros gyorssegély helyett az Egyesült Államok végül már egy milliárd dollárral - évente értendő - támogatta be az afgán aktivistákat, hogy kivívhassák szabadságukat. Komikus, nem?

A film forgatókönyvét az az Emmy-díjas író prezentálta, akit például Az elnök emberei című sorozatért is szerethetünk, ő Aaron Sorkin; a rendező, Mike Nichols neve pedig a Közelebb, Diploma előtt vagy a Nem félünk a farkastól című munkák direktoraként lehet még ismerős.

A főszerepekben egytől-egyig Oscar-díjas színészek domborítanak: Tom Hanks és Philip Seymour Hoffman játéka egyszerűen lenyűgöző, egyetlen percre sem esnek ki a szerepből és kettősük verhetetlen párost alkot a vásznon, míg Julia Roberts igen halovány, nemcsak hiteltelen, de mára valahogy már az a pretty womenes bája is elkopott, amivel eddig csont nélkül abszolválta a szimpatikussági kérdéskört.

Mindenesetre a Charlie Wilson háborúja remek munka, szellemes és könnyed ugyanakkor olyan kérdéseket vet fel kimondatlanul, hogy abba minimum bele kellene pirulnia minden jóérzésű amerikainak, a mindenkori politikai vezetés persze ez alól is kivétel.

Charlie Wilson háborúja / Charlie Wilson's WarSzínes magyarul beszélő amerikai filmvígjáték, 2007Rendező: Mike NicholsÍró: George CrileForgatókönyvíró: Aaron SorkinZeneszerző: James Newton HowardOperatőr: Stephen GoldblattProducer: Gary Goetzman, Tom HanksVágó: John Bloom, Antonia Van DrimmelenSzereplők: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Rachel Nichols, Emily Blunt, Shiri Appleby, Ned BeattyJátékidő: 105 percHazai mozibemutató: 2008. február 7.Forgalmazza: UIP-Duna FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés