free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hétköznapi horror: szervszüretelők

Krisztina O'Brien         Címkék: átültetés, london, lopás, szerv, szövet 0 hozzászólás

Számos napvilágra került esetből tudjuk, hogy az illegális szervkereskedők egyre nyugtalanítóbb módszereket alkalmaznak. Sőt, úgy néz ki, nem riasztja vissza őket semmi. Londonból jelentjük.

Szervkereskedők

Ajánló

agyhalál: az agy - beleértve az agytörzset is - működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése

halál: amikor a légzés, a keringés és az agyműködés teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindulA dréncső kemény PVC-porkeverékböl extrudálással és speciális utóalakítással létrehozott, körgyürüs bordázatú, hajlékony cső. Főként mezőgazdaságban, építési munkáknál, ipari csővezetékekhez használják.

Ahogy az orvostudomány fejlődik, úgy gyarapodik a csereberélhető szervek száma. Ma már átültethető szinte minden, az élethez nélkülözhetetlen szervünk, csakhogy, ahogy gyarapodik az átültethető szervek száma, úgy nő kilométeresre a szervekre várók listája is. A szív, a tüdő, a hasnyálmirigy, a vese, a máj, a retina, a szivárványhártya, a csontvelő, a bőr, a haj és az ízületek, ma már mind átültethetők. Egy élethez elengedhetetlen szervre az átlagos várakozás jelenleg 3 év, de a jövőben elérheti a 10-et is, és itt a bibi. A betegek többségének ugyanis nincs három éve hátra, nem hogy tíz. És ki ne tenne meg mindent, vagy adná oda mindenét, hogy élhessen még egy kicsikét?

A szervkereskedelem a legjövedelmezőbb és a leghorrorisztikusabb feketepiacot tudhatja magáénak. Orvosok és alvilági bűnszövetkezetek kapcsolódtak össze kereskedelmi hálózatokat kiépítve, és ez két vonalon, az élő és a halott donorok vonalán zajlik.

Szerveket lopnak élőkből

Bizonyára megfordult már a fejünkben az a nemes gondolat, hogy megengedjük, hogy halálunk után, mások javára leszüreteljék szerveinket. De az a verzió tuti nem fordult elő a legvadabb álmunkban sem, hogy valaki még életünkben megszabadíthat minket valamelyik szervünktől, ráadásul mindezt az engedélyünk nélkül. Pedig ilyesmi megtörténik, gyakrabban mint gondolnánk... Évtizedek óta morbid tolvajbanda működik világszerte, és nem a pénztárcánkra hajt.

Évekkel ezelőtt Mary Ann Jedson bedobta a törülközőt a munkahelyen, és egy másik törülközőt megragadva nyaralni indult New Orleansba. Amikor a bárnál a koktélját hörpölgette, mellé telepedett egy délceg szívtipró. Egy kis idő után lájtos csevejbe elegyedtek, és a pasi meghívta Jedsont egy italra. A történetet innentől akár Daniel Steel regénybe illőnek is gondolhatnánk, csakhogy ami történt, az sokkal inkább Robin Cook agyában születne meg.

Jedson egy kád jeges vízben ébredt, a feje mellett ott volt a telefon, és egy üzenet "Hívd a mentőket!" A nő tárcsázott. A telefonos kisasszony pedig azonnal tudta, mi történt. Informatív hangnemben érdeklődött Jedsontól, hogy nem talál-e valamit, ha a hátának az alsó részéhez nyúl. A nő pedig hátranyúlt, és a legnagyobb döbbenetére egy műanyag dréncső ott figyelt mereven kikandikálva a hátából. A mentő megérkezett és Jedson megmenekült. De a sármos csábítója egyik veséjétől rútul megszabadította őt örökre.

Ez a történet ugyan New Orleansban esett meg, de a tolvajlás nemzetközi, és évek óta tart. A Szerv-szüretelők világszerte vadásznak nőkre és pasikra egyaránt. A tolvajok általában orvosok, akik elkábítják az áldozatukat, majd egy szállodai szobában rögtönzött operáló asztalon, egy asszisztens társaságában kioperálják az áldozat egyik veséjét, majd eladják a fekete piacon, ahol egy vese 10 000 dollárt kóstál. Viszont, amikor egy beültethető állapotban tartott szerv eléri a haldoklót, annak már több mint egymillió dollárjába (körülbelül 180 millió forint) is kerülhet. És itt brókerek tucatjai híznak beteg emberek nyomorán.

A máj egy részét, vesét, csontvelőt és petesejtet, élő donorok beleegyezéssel is adhatnak. A Föld szegényebb országaiban rengeteg hátrányos helyzetű kótyavetyéli el nélkülözhető szerveit szükségállapot miatt. És ha ettől még nem fordul fel a gyomrunk, akkor azt is eláruljuk, hogy az, akit megcsonkítanak, vajmi keveset lát a fent említett összegből, talán még az egy ezrelékét sem. A legtöbb országban nem ütközik törvénybe, ha valaki önkéntesen a kés alá fekszik, és ha pedig ezért pénzt fogad el, az legtöbbször bizonyíthatatlan. A világ egészségügyi szervezete, a WHO adatai szerint 2006-ban, több mint 6000 illegális operáció jött létre. A szervek szegény pakisztáni, indiai, egyiptomi és brazil nőktől, valamint gyerekektől származtak. Ha egy országban tilos a szervkivétel, akkor a donort egyszerűen keresztül léptetik a határon, és a legközelebbi hotelben végzik el a műtétet. Ilyen egyszerű a törvények kijátszása.

A szervekért ölnek is

A horror filmekbe illő hírek között - a New Orleans-i szervfosztogató mellett - szerepel egy kairói eset, amikor is két árvaházban több tucat gyermek halt meg gyanús körülmények között. Tetemeiket egytől-egyig "leszüretelték", szerveiket eladták, de a tranzakciókról nincs használható dokumentum, és a hatóságnak nem sikerült bebizonyítani hogy a gyerekeket a szerveik miatt gyilkolták le. Úgy látszik, a rendkívül magas halálozási arány a gyerekek között nem volt elég meggyőző. Kína sem marad le a feketepiacon való részvétellel. Egy börtön a kivégzett bűnözők szerveiből csinált mesébe illő profitot. Az intézmény amögé az álszent magyarázat mögé bújt, hogy ha életükben nem voltak képesek jót tenni ezek a bűnözők, akkor legalább a halálukkal tegyenek jót, mégpedig úgy, ha meghosszabbítják egy tucat embernek az életét. És egy másik tucatnak a bankszámláját.

Szerveket, szöveteket lopnak halottakból

A szervátültetések mellett, csak Amerikában, több mint egymillió átültetést végeznek egy évben, halottakból nyert használható szövetekkel. Ezek többsége térdműtét, háti csigolyacsont pótlás, elmeszesedett szívkoszorúér cseréje, vagy égett bőr pótlása. A szövetek kinyerése a tetemekből különbözőképpen zajlik, mint a szerveké, mert itt több idő (24 óra) áll rendelkezésre, mielőtt a test bomlásnak indul. A bankoknak szabályozott keretek között kellene gyűjteni ezeket a szöveteket, felcímkézve őket a szövetet adó halott illetővel kapcsolatban. De a kereslet olyan nagy, hogy kenőpénzekért engedély nélkül, simán meglopnak halottakat, olyanokat is, akiknek teste nem is lenne alkalmas bizonyos szövetek kinyerésére, majd meghamisítják a halott korát és a kórt amelyben elhunyt.

Egy sötét, New York-i halottasházban szedték ripityára a Alistair Cooke, a legendás BBC riporter tetemét is. Eltávolították combcsontját és sípcsontjait, és azokat kicserélték PVC csövekre. Az esetre soha nem derült volna fény, mert az öreget hamvasztották, de a papírokon lévő adatok nem stimmeltek, és ennek alapján több, hasonló akcióval kapcsolatban is nyomozni kezdett a rendőrség. Több esetet is átnyálaztak egészen addig, amíg olyan tetemet nem találtak, amelyet az utolsó percben mégsem hamvasztottak el, és a hozzátartozók is beleegyeztek, hogy exhumálják a halottukat, bizonyíték gyanánt. Az elhunyt hölgy testében ott voltak, csípőtől lefele az összedrótozott csövek. Az eset egy évek óta működő amerikai hálózatot leplezett le, amelyik több mint ezer tetem csontjait értékesítette illegálisan, ortopédiai és fogászati használatra a Biomedical Tissue Services (BTS) nevű cégen keresztül.

Az ügy a bíróságon van, a páciensek ügyvédei kártérítést követelnek, a főszereplőkre pedig 25 év börtönbüntetés vár. Azért a legszörnyűbb részlete ennek az esetnek az, hogy Cooke, 85-nek volt feltüntetve, pedig 92 éves volt, ráadásul az öreg tüdőrákban halt meg, ami lebetegítette a csontjait is, ami aztán felhasználásra került. A 89 éves exhumált asszony 69 volt papíron, és persze mind a ketten szívproblémákban haltak meg "hivatalosan".

Amióta fény derült a gyanús eredetekre és erre a szövetbank adathamisításra, több pácienst is leteszteltetek, aki volt olyan szerencsés és átültetés kapott a bankból. HIV, Hepatitis B és C ellen nézték az illetőket, és néhányuk pozitívnak találtatott.

[PAGEBREAK A hiányról]

Honnan a hiány?

Mariam Ryan az észak-angliai régió szervdonor hálózatának koordinátora nem lepődött meg sem a nemzetközi eseteken, sem azon, hogy veteránok testrészeiért is folyik a harc. Rezignáltan kijelentette: "A legutóbbi donorunk 75 éves volt, és az életkor a hiány miatt egyre tolódik kifele."

A súlyos hiánynak rengeteg oka van. Az egyik, hogy a még életükben adakozó kedvükben lévő regisztrált donorok számát lefelezi a szervátültetésre vonatkozó törvények félreértelmezhetősége, mert a hozzátartozók bármilyen okból felülbírálhatják a halott döntését - fittyet hányva arra, hogy az elhunyt mit is akart -, és törölhetik a tetemet a donor listáról percek alatt.

A másik probléma, hogy mire a tetem a kórházba kerül, a szervek megmentéséhez késő van, az agyhalál esete pedig kevés. Csökkent a fejsérülések száma, kevesebb az agyvérzés is, amitől egyre kevesebb olyan beteg, van akinél az agyi funkció áll le először. Mivel a keringést és a szívműködést géppel biztosíthatják, ma már az a halott, akinél az agyműködés leáll. Csakhogy ez nem mindig jut el a gyászolók tudatáig. Sokszor másodpercekre kikapcsolják a gépeket, hogy bizonyítsák: a test halott, de a hozzátartozók néha így is ragaszkodnak a gépekhez. Ami bizonyos fokig érthető is.

Ilyenkor eléggé vastag bőrrel kell rendelkeznie annak, aki felteszi a szervdonor kérdést, ráadásul oly módon, hogy az ne hangozzék úgy, mintha a kórház túl akar adni a menthetetlenen. Pedig a gépekkel "életben" maradó, már soha nem térhet magához, a test viszont, a szervszüret után egy halom életet menthet meg. Kevesen tudunk racionálisak maradni, amikor gyászolunk, nem kétséges.

Mit lehet tenni?

A legjobb módszer a fekete piac visszaszorítására, annak a bevezetése lenne, hogy egy test automatikus szervdonor, ha csak a halott még életében másképpen nem rendelkezik. Emellett a kórházak ingyenes temetést is felajánlhatnának azoknak, akik feliratkoznak a szervdonor listára, ami a nincstelenek és a szegények esetében jó megoldásnak bizonyulna, meggondolva, hogy egy temetés ára szinte vetekedik egy esküvőjével.

Sokan lobbiznak amellett, hogy eladhatóak legyenek a szervek, de ugyanennyien vannak az ellenzők is, akik szerint ez totálisan kapitalista, mert ez megint csak a tehetős pácienseknek kedvezne. Na de, ha egy szerv a fekete piacon egymillió dollár, akkor ehhez eddig is csak a gazdagok jutottak hozzá. A kereskedelem legalitásával csökkenteni lehetne az árat, mert kihullanának a láthatatlan piaci csereberén élősködők. Ráadásul az élő donorok esetében, rendesen meg lennének fizetve azok, akik az életüket kockáztatva, kénytelenek áruba bocsájtani a szerveiket. Ez pedig nem kis haladás lenne.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés