free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Luxuslakás csűrből

Borsa         Címkék: drága, gyárépület, kiszuperált, loftlakás, műteremlakás 0 hozzászólás

Eddig csak amerikai filmekben láttuk és nyálcsorgatva néztük a kiszuperált gyárépületek szupermód berendezett műteremlakásait. Ma már nálunk is kaphatók ilyen loftlakások, viszont nem olcsók.

"Egyszobás, 400 négyzetméteres lakást keresek." Ha ezzel a hirdetéssel találkoznánk egy újságban, azt gondolnánk, nyomdahiba történt, pedig egy igazi loftlakás egyáltalán nem számít rendkívülinek ezzekkel a paraméterekkel. Külföldi és hazai körkép a nem mindennapi stílusról.

Norbi, Puhl Sándor és Egerszegi Krisztina olimpikon a városban mindenfelé elhelyezett óriásplakátok szerint a lakóparkok falansztervilágát gondolják megfelelő élőhelynek. Vagy legalábbis sok pénzt kaptak azért, hogy a nevüket adják a hatalmas, városszéli zöldberuházásokhoz. A lakóparkok - ahogy egy korábbi cikkünkben már írtunk róla - Nyugat Európában mára halott városokká váltak. Kiderült ugyanis, hogy hosszú távon senki sem szeret kilométereket utazni az iskolába, munkahelyre, színházba és moziba. Nem gondoljuk, hogy a hazai ingatlanbefektetők tértek jobb belátásra, itthon is megjelent mindenesetre a loft - az újépítésű lakások és lakóparkok alternatívájaként.

Nézegess loftlakásokat!

Ha alaposan átböngésszük a postaládánkba kéretlenül bedobált katalógusokat, és nem vágjuk azonnal a kukába őket, akkor észrevesszük, hogy Horváth Éva fotómodell kedvenc dunaparti lakóparkja mellett, új, első látásra igencsak furcsa lakásokat is kínálnak már Budapesten. River Loft, Mill Loft és társaik: itthon még csak nemrég figyeltünk fel rájuk, külföldön azonban komoly hagyománya van ennek a sajátos és rendkívül vonzó lakástípusnak. Magyarhonban persze semmi sem az, aminek látszik, a loft is sajátos értelmet kapott a budapesti ingatlanos nyelvben. Amikor az egyik nagyberuházás irodáinak telefonszámán érdeklődtünk, majdnem hanyatt estünk az építészeti stílus hazai értelmezése hallatán. Hogy mit árulnak Magyarországon loftként, arra később visszatérünk, most azonban ideje tisztába tenni az építészeti elnevezést.

A loftokat áruló magyar honlapok állításaival ellentétben ez a lakástípus nem Angliából, hanem Argentínából származik, és meglehetősen nehezen definiálható. Eredeti jelentése padlásszoba, csűr, vagy raktár volt, ma leginkább a minőség, impozáns jelleg és a hatalmas belmagasság az, ami azonnal szembetűnik, ha egy loftba lépünk. A loft egységes, tagolatlan lakás, melyet régi raktárépületek, vagy ipari létesítmények felújítása után vettek használatba az emberek. A filmekben és tévésorozatokban többnyire művész-értelmiségiek laknak loftokban, a nagy, szabad terek, az eklektikus hangulat a valóságban is vonzza a független személyiségeket, alkotó szellemeket. Míg az ingatlanirodák a szobák száma alapján mérik fel a lakásokat, a loftban érték a tér: a lakás funkcionális terek rendszere és nem szobák kényszeres zártsága. Mint egy színdarabban, ahol egyetlen színpadon látjuk a dráma egész világát, itt is egyidejűek az események. Nem véletlen, hogy annyi filmet forgatnak loftban: az előírás és előítéletmentes lakások ideálisak műteremként is.

Biztos nehéz befűteni

Buenos Aires ipari negyedeiből a loft hamar megérkezett az észak-amerikai nagyvárosokba és Európába is, ahol a londoni dockyards hatalmas raktárépületei egymás után alakultak át műteremlakásokká. A West India Dock és a Highpoint loftjai megőrizték az eredeti építészeti elemeket: az acél ablakkeretek, az öntöttvas tartóoszlopok és a fedetlen betonpillérek ma is a lakások szerves részeit képezik. A tea- és gyapotszállítmányok fogadására kialakított helyiségekben ma a londoni művészvilág vert tanyát, Nyugat-Európában ugyanis - Magyarországgal ellentétben, de erről majd később - valóban azok vették birtokba ezeket a lakástípusokat, akik számára a legjobban kihasználhatók. Ellentétben az iroda vagy a laboratórium szavakkal, a loft szó nem definiál funkciót. Az egyik loftban élnek, a másikban dolgoznak. A leggyakoribb eset, hogy élnek és dolgoznak is benne egyidejűleg. Börcsök László és Barna Krisztina loftokról tartott előadásán a budai HAP Galériában egy berlini példával illusztrálták, hogy a stílushoz sok országban hozzáteszik a helyi kultúrára és életmódra jellemző építészeti jegyeket. Egy régi sörgyárat alakítottak lakóparkká a német fővárosban, a neve Victoria Quartier. Itt az óriási loftok mellett apartmanházakat is látni, hiszen a némtek számára nem feltétlenül elfogadható a funkiómentes szabadság: egyszerűen szeretnek hagyományos lakásokban élni, miközben a loftot műteremnek, dolgozószobának vagy irodának használják.

Melóhelyből otthonok

Itthon az említett loft-lakóparkok mellett vannak új kezdeményezések is. A Kőbányai Sörgyár átalakítására születtek már tanulmánytervek, a Váci úti Bőrgyárból kulturális centrum lett, a Közraktárakat is újrahasznosítják a közeljövőben. Említettük, hogy sok országban a helyi építészet és kultúra kapcsolódik a kozmopolita loft stílushoz, szóval lehet megkapaszkodni: találtunk olyan budapesti loftberuházást az interneten, ahol 2000 eurós induló négyzetméteráron, mindössze 50 négyzetméteres lakásokat is loftnak neveznek, noha a stílus alapja a nagy tagolatlan tér, a hatalmas osztatlan - gyakran kétszintes helyiség. A loft azonban magyar módra méregdrága és kicsi: mondanunk sem kell, hogy ezeket a lakásokat Budapesten nem a művészértelmiségiek keresik. Több ingatlanirodánál is utánajártunk és kiderült, hogy a loft itthon a luxus netovábbjának számít, az árakat rendszerint nem is adják meg forintban, euróban mérik a raktárépületek miniparcelláit.

Az anekdota szerint egy híres londoni loft-tulajdonos filozófus mondta egyszer: "Ahhoz, hogy egy nyitott és nem mindennapi lakásban élhess, magadnak is nyitottá és nem mindennapivá kell válnod" - nos úgy találtuk: Magyarországon elég, ha kőgazdag vagy.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés