free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egyedi táskák tavaszra

Borsa         Címkék: dizájn, egyedi, iparművész, megfizethető, táskák 0 hozzászólás

A számítógépes grafikától elfordulva színes, kézzel festett női táskákat készít Havrán Ágnes iparművész. Egyedi munkái külföldön kelendőbbek, mint itthon, pedig megfizethető áron kínálja őket.

Nemrég a belvárosi Kálmán Imre utcában sétálva felfigyeltünk egy kis kiállítóteremre, ahol láthatatlan műanyagszálakon szebbnél szebb táskák lógtak tökéletes elrendezésben. A galéria a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület központja, rendszeresen mutatnak be itt érdekes dizájntermékeket. Ahogy belépve közelebbről is megvizsgáltuk a vastag bőrszíjjal szerelt női válltáskákat, észrevettük, hogy mindegyik darab egyedi tervezésű, változatos anyagok felhasználásával készült.

Nézegess különleges táskákat!

Különféle festett bőrök, pikkelyek, szövet és textil keveréke borította őket, fantáziadús mintákkal, csíkokkal és pöttyökkel tarkítva. A húsz bemutatott darab változatos formákban készült, a DJ-lemeztáska mérettől a cuki retikülig mindenféle dizájnnal találkoztunk. A mennyezetről függő iparművészeti remekművek között sétálgatva eszünkbe jutottak a francia és brit weboldalakon látott modern laptop-táskák, amiket kézzel szabnak, és szigorúan etikus, humánus körülmények között állítanak elő. Nyugaton egyre divatosabb az ethical fashion, a párizsi divathéttel egyidőben megrendezett alternatív, környezettudatos divatshow minden évben hatalmas érdeklődésnek örvend.Furcsa érzés kerített hatalmába bennünket, mintha tudtunkon kívül az egyik párizsi öko divatszalon kiegészítő kollekcióját láttuk volna a pesti rögvalóságban. Megtudtuk, hogy a táskákat Havrán Ágnes iparművész készítette pályázati támogatással. Amikor telefonon is felkerestük az ötletes retikülök tervezőjét, nem gondoltuk, hogy ismét a klasszikus magyar sztorit halljuk majd: úgy tűnik, ma már minden kreatív hazánkfia és lánya külföldön találja meg a számítását. Havrán Ágnes pályája grafikusként indult, aztán elege lett az egyre lelketlenebbé váló számítógépes munkák készítéséből. Mint elmondta, számára mindig fontosabb volt a kézimunka, az anyaggal való közvetlen kapcsolat. Az online megrendelések mellett így táskákat is tervezett, melyek meglepetésre kelendőbbnek bizonyultak Belgiumban, Franciaországban és Ausztriában mint itthon.

Pedig az egyedileg szabott és festett anyagokból varrt alkalmatosságok nem is drágák: 19-25 ezer forintért lehet megvásárolni őket Budapesten, elsősorban a WAMP vasárnapi művészpiacon. Havrán Ágnes külföldi sikerei nyomán ma már saját alkalmazottal dolgozik együtt a különleges formájú táskák gyártásán. Munkái ismertek lettek, már nem ő házal a galériáknál, hanem a kiállítótermek és művészpiacok keresik meg őt. Munkáiban tudatosan válogat a különféle minták és színek között, átértelmezve a klasszikus formavilágot. A krokodilbőr retikül egyik oldala barna csíkos, az aranyozott koktélruha-kiegészítő pedig piros-fekete motívumokkal bolondított változatban látható a kiállításon. Naív rózsaszín keveredik ünnepélyes bíborral és játékos matrózmintával, sajátosan eklektikus hangulatban.

Mindez érdekes fricskát ad a hagyományos táskadizájnnak, játékossá, formabontóvá teszi a női táskák piacán megszokott kliséket és vizuális közhelyeket. Összességében mégis kimondottan exkluzívak és elegánsak ezek a darabok, különleges minőségű anyagokkal és praktikus formákkal hódítják meg a - sajnos elsősorban külföldi - vásárlókat. Ha neked is megtetszettek a táskák, a február végén újra megszervezendő WAMP művészpiacon megtalálod Havrán Ágnes munkáit is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés