free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A világ legegyszerűbb kenyere

Borsa         Címkék: ízi, kaja, kenyér, otthon, sütés 0 hozzászólás

A kenyérsütés nem sütőgép, hanem odafigyelés és önbizalom kérdése, főleg akkor, ha még a kovásszal sem kell bajlódni. Ismerkedés Ausztriával és az otthon sütött kenyér élményével.

Borsamunkatárs az elmúlt héten tanulmányúton járt a kies Belső-Ausztriában, ahonnan gazdag tapasztalatokkal, valamint az influenza egy meglehetősen kellemetlen vírusával érkezett haza. Bár a tanulmányút alapvetően a snowboardozás elsajátítását célozta, több receptet is begyűjtött, amit alkalmasint meg fog osztani a Borsa olvasóközönségével is.

Szállásuk egy aprócska faluban volt, ahol a helyi parasztok kereset-kiegészítésképpen kiadják hatalmas házaik egy részét a turistáknak. A bérleti díj valóban kiegészítő jövedelemként jelenik meg a családi kasszában, a helyiek alapvetően állattenyésztéssel foglalkoznak. Borsamunkatárs és családja egy olyan házban találtak szállást, ahol a harmincas tulajdonos és hasonló korú szöszke, mosolygós felesége 25 tehenet, egy disznót, két lovat és csirkéket, valamint nyulakat tartott. Kis földjükön minden termény bio, gépesítve bár, de ugyanúgy gazdálkodnak, mint az 1600-as években felmenőik, akik egyébként a házat is építették, melyben azóta is él a család. Kibővítették, modernizálták, de akkor is ugyan az a ház, ugyanazok a feladatok.

Ennek megfelelően a háziasszony hajnali ötkor kelt, kezdődött a fejés, a kisbocik ellátása, a tej elraktározása. Ezután reggeli készítés a családnak és a házban tartózkodó 12 vendégnek, majd a napi teendők jöttek. Délben ebéd a családnak, délután a ház körüli munkák és a második fejés. Napi munkái közé tartozott a vaj, sajtok és egyéb tejtermékek készítése, a kisebb állatok ellátása, a szállóvendégekről és három gyerekéről, valamint az 400 négyzetméteres házról való gondoskodás.

Hetente egyszer kenyérsütés a program, mert azt sem veszik készen, és kétnaponta friss sütemény sütése a reggelihez. Nyaranta persze a zöldségek, gyümölcsök adta feladatok, kertgondozás, befőzés. Mindemellett szabadidejében gyapjúfilcből csodaszép papucsokat, kesztyűket készít. Szöszke, derűs, ránctalan és nagyon kedves. Mikor Borsamunkatárs megkérdezte tőle, hogy nem sok-e ennyi feladat egy napra, nem értette a kérdést. Nem nyelvtanilag. Számára a munkának nincs mértéke, nincs olyan, hogy sok, vagy kevés. A munka egy és állandó. Amit el kell végezni. Erre kelünk fel reggel és ezért pihenünk éjjel. És, ha jól csináljuk, élvezzük. A munkát és az életünket.

Élvezd a dagasztást!

Most akkor nézzen mindenki mélyen a saját szemébe és vizsgálja meg, hogy valójában mit és mennyit dolgozik egy nap. És tud-e mellette derűs, kiegyensúlyozott, elégedett maradni? Borsamunkatársnak azóta minden nap, ha halogat valamit, eszébe jut Marianne és nagyon elszégyelli magát.

A kenyér, amit Marianne sütött, egy speciális helyi recept alapján készül, nagyon barna és nagyon finom, Borsamunkatárs el is hozta a receptjét. Megsütnie azonban még nem sikerült, tekintve, hogy a tésztájába jelentős mennyiségű durvára őrölt hajdinát is kell keverni, és bár az egész várost bejárta, kizárólag őrletlen hajdinát kapott volna. Ezért most egy másik barna kenyér receptje következik, amit bárki megsüthet otthon, nem kell hozzá kenyérsütő gép sem.

Nem ördöngősség

Ha a sütőnket fel lehet melegíteni 260-280 fokra, megpróbálkozhatunk a kovászos kenyerek készítésével is, de a rozsliszt alapú, bajor parasztkenyér jellegű kenyereket lassabban kell sütni, úgyhogy bármilyen sütőben elkészíthetők. Ezek azért is kényelmesek, mert a kovászolt kenyerekkel ellentétben nincs túl hosszú kelesztési idejük, másfél-két óra alatt összedobhatók. Pont ezért, aki fél az élesztőtől, nyugodtan használhat szárítottat is, csak arra figyeljen, hogy akkor kifejezetten meleg helyen és egy kicsit tovább kelessze a tésztát. Amúgy a szabályok ismertek: minden hozzávaló legyen legalább szobahőmérsékletű, sütés közben nem nyitogatjuk az ajtót estébé.

Így készül

25 deka teljes kiőrlésű rozslisztet és ugyanennyi teljes kiőrlésű búza-, vagy tönkölybúzalisztet egy edényben összekeverünk egy zacskó szárított élesztővel. (Vagy fél deci langyos vízben elkevert két dekányi frissel.) Hozzáadunk egy-két teáskanál sót, egy teáskanál cukrot, egy evőkanál olívaolajat, és az elektromos keverő dagasztóbetétjével szép lassan elkezdünk beledolgozni 3,75 deci langyos vizet. (Aki friss élesztővel készíti, az ebből a mennyiségből vegye el az élesztőhöz szükséges felest.)

Egyre nagyobb fordulatszámra kapcsolva alaposan bedagasztjuk a tésztát amíg összeáll és szálasan válik el az edény falától. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen - legjobb a sütőt 50 fokra kapcsolni és a kinyitott ajtajára tenni a tálat - a másfélszeresére kelesztjük. Ha jól megkelt, akkor kis rásegítéssel szépen ki lehet borítani a tálból. Kicsit lisztes gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk, majd rúddá formázzuk és egy kiolajozott püspökkenyér formába fektetjük. Megint kelesztünk egyet rajta, úgy 15 percet, majd éles késsel hosszában, nem túl mélyen bevágjuk a tetejét. 220 fokon 35-40 perc alatt kisül.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés