free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A leghalálibb beosztás

Borsa         Címkék: abszurd, könyv, kritika, moore, szórakoztató 0 hozzászólás

Christopher Moore abszurd és szórakoztató modora lassan már nálunk is egész rajongókört toboroz magának. Frissen megjelent könyve ugyan nem a legújabb, de kihagyhatatlan, és azonnal függővé tesz.

Számos regénye közül eddig csupán négy került be a hazai könyvpiacra, beleértve a most kidobott Mocskos meló című agymenését is. Némileg kilóg az elő-triumvirátus darabjai közül, melyek csöppnyi rafinált kapcsolódást szerettek volna magukra erőltetni. Az Ördögöd van! és A leghülyébb angyal ugyanis ugyanabban a kaliforniai kisvárosban játszódik, míg az utóbbi címszereplője a Biff evangéliumában is feltűnik, tehát aki nyomon követi Moore világát egész kis abszurd univerzumot térképezhet fel a regényein keresztül. És ez nem csak parádés marketingfogásnak értékelhető, hanem az írói magatartás szempontjából is egy igen szimpátiaébresztő törekvés, hogy úgymond rendszeres összekacsintásokra ad lehetőséget a könyvek böngészése közben. Arról nem is beszélve, hogy akiket egyszer megfertőzött a Moore-i szófacsaró stílus, az menthetetlenül kattogni fog a folytatáson, vagy falat kaparva várja majd a következő igét.

Hogy mi a titok? Igazából semmi, sőt, ha gonoszak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy Moore csupán csak ügyesen mixeli a nagy elődök stílusát. Munkáiban rendre felfedezhető egy csipetnyi Douglas Adams, Vonnegut, vagy éppen a Monthy Python csoport munkásságából, de természetesen azért ott figyel az eredeti Moore-modor, és az okos arányérzék a formanyelvi-mixben is fellelhető. Tehát semmi okunk sincs a kukacoskodásra, mert egy pillanatra sem válik plagizálóvá vagy ripaccsá az író, az említett felmenők művészi attitűdje pedig egytől-egyig kedves a szívünknek, így a közelítő stílus igencsak jó könyvre utal.

Nem is csalódtunk ez esetben sem, a Mocskos meló egészen a Biff evangéliumának magaslatába röpít vissza, pont oda, ahol az abszurd nem eszköz, hanem létforma, és a morbid életszemlélet egészen magas filozófiai rétegeket céloz. Bámulatosan bánik a szavakkal, ami szerencsénkre - és Pék Zoltán fordításának köszönhetően - a magyar változatban is nyakoncsíphető, a szolidan koreografált, mégis arcpirító tabudöngetésében pedig egyszerűen verhetetlen.

Képzeljük el, hogy viszonylag normális élettel áldott meg a sors, van munkánk, szerető társunk, az átlagosnál nem parázunk többet az élet menetén, mondhatni mértékkel stresszelünk, vagyis minden a szokványos mederben csordogál. Semmi extra, csak egy sablonos béta-lét. Aztán elkezdenek szaporodni a furcsa dolgok körülöttünk, picivel többen halnak meg a környezetünkben a várhatónál, úgy körülbelül mindenki. Van ehhez valami közünk, vagy csak a véletlen játszik az idegeinkkel? Hát ha egy Moore regény főszereplői vagyunk, akkor biztosan nem a véletlen. Charlie Asher, mint főszereplő, és mint béta-hím gyanútlanul botorkál a temérdek hulla között, mire rá kell jönnie, hogy nem elszenvedője, hanem okozója az eseményeknek, új munkaköre ugyanis maga a halál...

Igazi kis mitológia szövődik San Francisco utcáin, ahol szegény kis értetlen Charlie-nk küszködik rátukmált új melójával és az őt üldöző sötét arcokkal. A logikai vonal ugyan sántít csöppet, de a stílus könnyedsége és szórakoztató jellege rendre kiküszöböli ezeket az aprócska bakikat. Szinte oldalanként rázzuk a fejünket a sok összehordott hülyeség láttán, és körülbelül ugyanilyen gyakorisággal röhögünk föl hangosan. Igazi fekete paródia, abszurd okfejtés a halál témakörében, olyan nyelvi szellemességgel kifejtve, hogy nyilvános helyen nem nagyon lehet feltűnés nélkül abszolválni egyhuzamban pár oldalnál többet. Talán az egyetlen felróható hibája az extrém olvashatóság, ami garantálja a letehetetlen könyvélményt, ebből viszont következik, hogy nagyon hamar kivégezhető darab, utána pedig szűnni nem akaró hiányérzet lép a helyébe. Tehát csak óvatosan az igényes ponyvával, Moore napjaink egyik legaddiktívabb regénymágusa.

Christopher Moore: Mocskos meló / A Dirty JobKiadó: Agave KönyvekTerjedelem: 320 oldalKiadás éve: 2007LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés