free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kortárs ruha-tér-kép

Borsa         Címkék: divat, kiállítás, körkép, kortárs, öltözködés 0 hozzászólás

Mindannyian részesei vagyunk az utcán zajló nagy hétköznapi álarcosbálnak, akkor is, ha nem vagyunk ennek tudatában. Egy divattörténeti kiállítás most szembesít bennünket mindenkori utcai stílusunkkal.

Gótikus metálszerkó, AC/DC felvarrós farmer, terepmintás bikini, Bocskai díszmagyar és háromrészes sötét öltöny: bár ezek a viseletek a magyar társadalom legkülönbözőbb tagjainak ruhásszekrényében találhatók meg, ráadásul egymással teljesen összeegyeztethetetlen értékeket képviselnek, mégis egy tőről fakadnak: a Néprajzi Múzeumban kiállításon láthatjuk őket a kortárs ruha-tér-kép címmel.

Egyenruhát hordunk akkor is, amikor nem gondolnánk. Iskolában, munkahelyen, diszkóban és kávéházban kommunikálunk megjelenésünkkel, ruházatunk pedig világnézetünket, gondolkodásunkat és a társadalomban elfoglalt helyünket is tükrözi. Érdekes, hogy a tinik között és a szubkultúrák világában mindennél fontosabb a látványos elkülönülés a többségtől, az egyéniség, a hovatartozás kifejezése a ruházattal és kiegészítőkkel, mégis: a csoport tagjai teljesen egyformák. Hajviseletük, ékszereik, ruhadarabjaik mintha klónozásos technikával készültek volna.

Nézegess kortárs szetteket! 

Érdekes kiállítást nézhetsz végig március 16-ig a Néprajzi Múzeumban, Budapesten. A tárlat azt vizsgálja, hogyan vált a munka és formaruha mindennapi viseletté, milyen külsőségek és kulturális értékek kapcsolódnak hozzájuk. A hétköznapokban az utcán, ünnepélyeken, rendezvényeken, fesztiválokon vagy egy nyaraláson egymás mellett elsétáló, majd tovasuhanó emberek a kiállítás terében közelről és alaposan megnézhető, gondolatébresztő figurákká változnak. A ruha-tér-kép kísérlet a társadalmi önkép és önkifejezés részletgazdag világának reflektorfénybe állítására.

Mintha kimerevítenénk egy péntek esti utcaképet az Oktogonnál. Az ismert gyorsétterem előtti placcon társaságok várakoznak késésben lévő tagjaikra, mindenki bulizni indul, félszeg fiúk várják a nagy Ő-t első randira, gyűrött rózsával a kézben. Egy pillanat és átsétálunk köztük. Nincs idő megnézni őket, pedig számtalan különös szubkultúra és divatirányzat jelenik meg a főváros szívében a nap minden percében. Most lehetőségünk van alaposan végignézni rajtuk, ahogy a kiállítás termeiben sétálunk: a terepszínű katonai zubbony, mely elsősorban funkcionális céllal készült és egyetlen célja volt, hogy a katona nehezen felismerhető legyen, meghódította a divatbutikokat. Bikini, szexi felsőcske és apró gyerekruha is készül az ismerős mintával, a barna-zöld színek helyét ráadásul átvette a rózsaszín, a sárga és a kék. Tipikus példa ez arra, ahogy a formaruházat mindennapjaink részévé vált.

Terepminták a hétköznapokban

Az újra felfedezett iskolaköpeny, a suli logójával nyomott egyenpóló is ide tartozik, hiszen sokan felnőtt korukban is megőrzik az egyetemi, vagy gimnáziumi csapatmezeket, pólókat. Vannak olyan munkaruhák is, melyekhez többletjelentés kapcsolódott. Nyáron megfigyeltük, hogy a városban sok fiatal jár jobb lábszáron felhajtott nadrágban, a biciklis futárokat utánozva. Jót nevettünk a jelenségen, bringás körökben ugyanis a nadrágot azért gyűrjük fel a hajtólánc oldalán, hogy ne legyen olajos tekerés közben. A gyakorlati viseletből azonban divat lett, a futárok népszerűek, cool-ak lettek, viseletüket sokan utánozzák és ezzel megkülönböztetik magukat a többségtől.

Klubhoz, csoporthoz tartozni, bizonyos értékek alapján elkülönülni a társadalomban - ez a szubkultúrák működésének alapja, sajátos módon azonban a magukat megkülönböztető tagok gyakran bújnak uniformisba. Deszkások, alterosok, emosok, ősmagyarok, borlovagok: kibékíthetetlen ellentét feszül közöttük, egy gót metálos lány és egy szittya-hun fiú kapcsolatának például nem jósolnánk nagy jövőt. Ennek ellenére hasonlítanak egymásra, hiszen sajátos ruházatukkal, a Bocskai viselettel, vagy a fekete kötött pulcsival, halálfejes ékszerekkel uniformizálják magukat, identitást adnak saját csoportjuknak. Minél szélsőségesebb egy-egy csoport, annál karakteresebb, feltűnőbb, extrémebb a viselet. A kiállításon alaposan és közelről megvizsgálhatjuk a divatcikkeket élethű és méretarányos babákon - mintha megállítanánk a filmet és a már említett oktogoni forgatagban centiről centire nézegetnénk a furábbnál furább alakok viseleteit.

Nézegess farmer-történeti képeket!

"Nagy az Isten állatkertje, és nyitva maradt a főkapu" - szokta mondogatni egy-egy punk vagy elvetemült parti-arc láttán egy barátunk, a múzeum termeiben eszünkbe jutott ez a buta poén. Úgy nézegettük a kortárs ruhaszetteket, mintha valóban egy környezetismereti túrán lettünk volna, a vitrinekben egzotikus állatok helyett különleges emberi viseletekkel. Meghökkentő és elgondolkodtató élmény a Ruha-tér-kép néma divatbemutatója, hiszen nemcsak az extrém ruhaneműk, hanem az olyan komoly, és elegáns darabok, mint a háromrészes férfiöltöny is sajátos fénybe kerülnek a kifutón. Az öltöny ugyanis jelmez: társadalmi elismertséget, komolyságot, megbízhatóságot és kifinomultságot kommunikál. Sokan gyűlölik fiatal korukban (érettségi öltöny), később mégis mindennapos viseletként hordják, főként az üzleti világban. Egyforma öltönyös emberek, mint megannyi dolgozó hangya hajtják előre a globális gazdaság mókuskerekét.

Persze vannak azért kevésbbé szélsőséges irányzatok is: a sportruházat szintén a mindennapok része ma már, pedig volt idő, amikor tényleg csak a kosarasok hordtak kosarascipőt, a focisták focicipőt és így tovább. A sztárok által népszerűsített márkanevek, az "Air Jordan Nike" és társai azonban kívánatossá tették a formaruhát a hétköznapi emberek között is. A Néprajzi Múzeumban a ruhabemutató mellett farmertörténeti kiállítást is találsz, ahol megismerheted az eredetileg favágóknak és bányászoknak készült nadrág történetét, és a különféle divatfazonokat az elmúlt évtizedek során. Kedvencünk a nyolcvanas éveket idéző Madonnás-rózsaszín farmer kendővel a dereka körül és a metálos-felvarrós cicanadrág, amit egy időben Puma edzőcipővel illet hordani Tankcsapda koncerteken. A tárlatot mindenkinek ajánljuk, aki szereti a körülötte lévő dolgokat mindig új megközelítésből látni, és nem elégszik meg az első benyomásokkal. Mindannyian részei vagyunk a nagyvárosi álarcosbálnak, jó ha ezt néha tudatosítjuk magunkban.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés