free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Környezetbarát divat

Borsa         Címkék: divat, élménybeszámoló, környezetbarát, ökoruhák, ökosztum 0 hozzászólás

Az első hazai Ökosztum divat-demonstráción a rengeteg szemét mellett szatyrok, ökoruhák és műanyagszörnyek is felvonultak. Most élménybeszámolunk és környezettudatos divatról beszélünk.

Látványos színházi show keretében Magyarországra is megérkezett a környezettudatos divat. "Rendhagyó ruhademonstrációnak" hirdette meg a Merlin Színház az eseményt, így felkészültünk a nem mindennapi divatbemutatóra. Arra azonban álmunkban sem gondoltunk, hogy a rendezvényen megfigyelhetjük majd, hogyan harcol egymással egy talpig intimbetétbe és egy cigisdobozokból készült jelmezbe öltözött modell, miközben egy gonosz porszívócső-lény mindkettejük vesztére tör. Az Ökosztüm divatshow-n manökenek mellett a TÁP Színáz és a Tünet Együttes színitársulatok tagjai is szerepeltek a kifutón, és fergeteges hangulatot csináltak. Mielőtt azonban eláruljuk, ki nyerte a hulladéklények színpadi küzdelmét, lássuk, miről is szól a környezetbarát divat!

Nézegess környezettudatos kollekciót!

Az irányzat valamikor a kilencvens évek elején indult, és az állatvédők voltak az elsők, akik felhívták az emberek figyelmét arra, mennyi kárt okoz a divatvilág környezetünkben. Ahogy a civil szervezetek titokban filmezett videói nemzetközi nyilvánosságot kaptak, a szuperdivatosból egycsapásra vérciki lett a nercbunda és a rókaprém sál. A sokkoló filmeken először láthattuk, hogyan nyúzzák-ölik, fehérre csempézett pincékben százezerszámra az élő kisállatokat csak azért, hogy bundájukből divatcikk készüljön. A véres valóság illegális városi kampányokat és akciókat indított el, az aktivisták levakarhatatlan festékspray-el fújták le hátulról a bundás hölgyek kabátját az utcákon, és civil szervezeteket alapítottak. Ilyen a máig aktív Animal Liberation Front vagy az osztrák ArkAngel.

Az új évezred első éveiben a világ közvéleménye a globális klímakatasztrófa felé irányult. Bár nemrég sokan csak legyintettek és azt mondták, nem is biztos, hogy a probléma egyáltalán létezik, mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az ember ipari tevékenysége és az üvegházhatás a rohamos pusztulás közvetlen oka. A zöld mozgalmak jelszavai hamar a kormányzati kommunikáció szintjére emelkedtek, az első célpont pedig természetesen az autóipar volt. Ahogy a jóléti országokban egyre trendibb lett a környezetbarát életmód és a "green" háztartás vezetése, a divatvilág is felzárkózott a folyamathoz. A zöldek haragja a szintetikus anyagok felé fordult, melyek globális gyártása hihetetlen mennyiségű szennyet bocsájt az amúgy is gyengélkedő légkörbe. Új irányzat jelent meg, az ecofashion. A legdivatosabb európai és amerikai csajok soha nem vennének fel szintetikus anyagból készült ruhát, sőt: arra is figyelnek, hogy ne a szegény országokban élő gyerekek ingyenmunkájával készült márkákat viseljenek.

Az itthon először megrendezett zöld divatdemonstráció első jelenetében színészek léptek a kifutóra és hangosan felolvasták a környezetkímélő életmód nemzetközi tízparancsolatát. Eszerint nem szabad minden vásárláskor új nejlonszatyrot kérni, a lámpákat le kell kapcsolni magunk után, keveset szabad csak fűteni, és a hűtőszekrényt sem javallott nyitogatni minden ötödik percben. Nemrég a tekintélyes amerikai Time magazin is elkészítette "zöld életmód“ mellékletét, melyben hasonló tanácsokat kapnak a tengeren túli olvasók is.

A Merlin színpadán ezt követően elszabadultak az indulatok. Csodálatos ruhaköltemények és művészi jelmezek vonultak fel, a néző pedig nemcsak a ruhákat nézegethette, hiszen a színész-modellek bemutató helyett fantáziajeleneteket adtak elő a hagyományos és a környezettudatos szemlélet harcáról. Tekergő plasztikcsövekből, szemétből, banánhéjból, különféle nejlonszatyrokból és üres gyorséttermi kajásdobozokból készültek a különleges öltözetek, viselőik - a felelőtlen fogyasztók - pedig rendre megküzdöttek a show divattervezői által kreált ökoruhákkal. A demonstráció nemcsak a természetes anyagokból készült ruházat mellett tette le a voksát, a zenés jelenetekben terítékre került a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság és az egészségesebb életmód is. A ruhákat csupa fiatal magyar divattervező készítette, akik már lépést tartanak a nemzetközi trendekkel és munkáikat az új, környezettudatos életmód és divat is befolyásolja.

Persze még messze az idő, amikor a bundaboltok Budapesten is a bécsi társaik sorsára jutnak. A sógoroknál karácsonykor kongott az ürességtől a Mariahilfer Strasse legnagyobb Kleider-Bauer üzlete, a bejárat előtti járdaszakaszon pedig zöld aktivisták szidalmazták hangosan az állatbőröket forgalmazó áruházláncot, miközben tévékészülékeken mutatták be az állatok feldolgozásának véres valóságát. Itthon még divatos a szőrme és a bőr, a drága holmikat viselő hazai gazdagok azonban jobb ha tudják: a hátuk mögött már a magyar fiatalok is összemosolyognak. Majd elfelejtettük: a szemétlények harcát egyébként egy nevető harmadik, a Pesti Kukás nyerte, aki a show végén jól kiseperte a kifutón maradt hulladékot.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés