free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gerillakertészet

Borsa         Címkék: gerilla, kert, kertészet, ültetés, virágok 1 hozzászólás

Abszurd, hogy egy olyan tevékenység, ami az amúgy elhanyagolt környezet szebbé tételére irányul, illegális legyen. A gerillakertészet ilyen, viszont ettől még nagyon is szimpatikus kezdeményezés.

Ha a csupaszürke belváros valamely pontján váratlanul egy takaros virágágyásba botlanánk - ahol korábban ilyesmi nem volt -, akkor kapásból nem az jutna eszünkbe, hogy vandálok garázdálkodásának eredménye. Pedig ez nem kizárt, ugyanis abszolút elképzelhető, hogy a virágágyás megjelenését gerillakertészeknek köszönhetjük. Az ő tevékenységük pedig bizony illegális és vandalizmusnak számít. Ja, és nagyon-nagyon trendi.A gerillakertészkedés egyfajta erőszakmentes, építő jellegű, közvetlen, civil aktivista tevékenység. Művelői, csapatokba szerveződve, saját pénzükön vásárolt virág- vagy zöldségpalántákat, bokrokat, netán facsemetéket ültetnek ki a városok arra megfelelőnek talált pontjaira: elhanyagolt földterületekre, gondozatlan, nyitott előkertekbe, esetleg ottfelejtett vagy épp általuk e célból, a helyszínen elhelyezett virágládákba. Többségük az éj jótékony leple alatt, titokban hajtja végre akcióit, ám olyanok is léteznek, akik nyíltan, a helyi közösségekkel együttműködve tevékenykednek. A gerillakertészek feladata nem merül ki csupán az ültetésben, hanem hozzá tartozik az a mellékesnek egyáltalán nem mondható vállalás is, hogy az elhelyezett növényeket a továbbiakban rendszeresen gondozzák.

35 éves mozgalom

Az első jegyzett gerillakertész akciót 1973-ban, New York-ban hajtotta végre egy környezetvédő hölgy, Liz Christy és az általa szervezett Green Guerilla nevű csoport. Konkrétan egy elhagyatott telket alakítottak át kertté. A területet az azóta eltelt harmincöt évben is rendben tartották, előbb önkéntes munkával, majd pedig átkerült a város parkjait védő osztály hivatalos védelme alá.

Csúfból ízléses

Az Amerikából indult irányzatnak az elmúlt évtizedekben szórványosan, ám folyamatosan, a Földgolyón mindenfelé akadtak követői. Európában néhány éve kapott új löketet a mozgalom, amikor Londonban egyre-másra jelentek meg az ismeretlen eredetű virágágyások. Kontinensünkön jelenleg is Angliában követik el a legtöbb gerillakertész akciót, melyeknek eredményét az erre fenntartott, központi honlapon büszkén publikálják is. A britek mellett azonban egyre aktívabbak az olasz, a német és a belga gerillakertész csoportok is.

Nálunk

Magyarország egyelőre még nem csatlakozott érdemben a mozgalomhoz, viszont közelítő megmozdulások már voltak. Tavaly június 5-én, azaz a Környezetvédelmi Világnapra virradó éjszakán négy nagyvárosban - Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán - zöld aktivisták kisebb csoportjai előzetes, hivatalos bejelentés nélkül virágpalántákat ültettek beton- és kőfelületek arra alkalmas részeibe. A fővárosban a Margit-híd ocsmány villanyoszlopainak tövébe kerültek ily módon büdöskék és petúniák. A hazai viszonyokra meglehetősen jellemző - egészen bicskanyitogató - módon a kiültetett növények egy részét reggelre ismeretlenek ellopták.Egy másik próbálkozás az Ültess! project, melynek célja, hogy a kresztáblák csöveinek tetejébe, műanyag pohárba elültetett virágokat helyezzenek el, így téve voltaképpen virágtartóvá azokat.

Növeljük a zöld területet

Akik netalán most kedvet kaptak a gerillakertészkedéshez, azok számára következzen néhány gyakorlati tanács.1. Döntsük el, hogy a megmozdulást csak amolyan ad hoc "hippiskedésből" szeretnénk elkövetni, majd sorsára hagyni művünket, vagy meg tudjuk oldani a növények további gondozását is! Csak akkor érdemes az egészbe belekezdeni, ha ez utóbbi körülmény is fennáll.2. Válasszuk ki a helyszínt, ahová ültetni szeretnénk! Méghozzá körültekintően. Olyan terület legyen, melyet valóban nem gondoz senki (tehát például nem egy közpark télire üresen hagyott virágágyásának helye) és ahol nem okozhatunk semmiféle kárt a tevékenységünkkel, nem lesz útban sem, amit alkottunk. 3. A gerillakertészet jellemzően nem magányos tevékenység, így arra fogékony személyekből szervezzünk csapatot!

4. Szerezzük be a növényeket! Lehetőleg minél strapabíróbb fajtájúakat válasszunk, vegyük figyelembe hogy milyen környezetbe kerülnek majd és azt is, hogy milyen évszak van. (Tehát közúti jelzőlámpa elé semmi esetre se ültessünk facsemetét és most, a februári hidegben felejtős például a petúniatelepítés is!)5. Gondoskodjunk a megfelelő eszközökről, tehát ásó, kapa, lapát minimum legyen! Öltözzünk kertészkedéshez! 6. Diszkréten, ám céltudatosan hajtsuk végre az akciót!7. Járjunk vissza a tett helyszínére és gondoskodjunk rendszeresen az elhelyezett élőlényekről!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés